Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Norjan raja­tiehen älyteknologiaa

Kotimaa
 
Näin sivuluisua harjoitellaan Lapin jäillä
Näin sivuluisua harjoitellaan Lapin jäillä
Kylmä ja luminen talvi houkuttelivat Audin ajokoulun Muonioon jo 90-luvun alussa. Tältä harjoittelu näyttää jäätyneellä Särkilompolo-järvellä.

Tulevaisuudessa autot ajavat ilman kuljettajaa, ja Suomessa se saattaa ensimmäisenä tapahtua Lapissa.

Tosin vain testausmielessä.

HS kertoi sunnuntaina 31.1. Aurora-hankkeesta, jonka tavoitteena on tehdä TunturiLapista arktisen älyliikenteen Piilaakso.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Lappiin yritetään houkutella isoja autonvalmistajia testaamaan itsestään ajavia autoja lumisissa olosuhteissa.

Tämä on kuitenkin vain yksi osa suurta Aurora-hanketta, jota esittelevään seminaariin kokoontui maanantaina liikennealan päättäjiä.

”Meillä on mahdollisuus nostaa Suomi maailman kärkeen älyliikenteen ja digitaalisen liikenneinfran kehittäjänä”, sanoi hankkeen vetäjä, Tunturi-Lapin Kehitys -yhdistyksen toimitusjohtaja Reija Viinanen avauspuheenvuorossaan tiedotteen mukaan.

Muoniossa järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin ensimmäiset Aurora-hankkeen puitteissa tehdyt palvelut.

Keväällä Ylläksen matkailijat voivat kokeilla uutta palvelua, jossa esimerkiksi bussi- ja taksimatkat voisi maksaa samalla sovelluksella.

Syksyllä otetaan koekäyttöön toinen älyliikennepalvelu, joka välittää porohavaintoja autoilijoille. Sovelluksen tarkoituksena on vähentää porokolareita.

Lisäksi julkistettiin sopimus, jossa Suomen ja Norjan tieliikenneviranomaiset ryhtyvät yhteistyöhön, kertoi Viinanen.

”Kyse on yhteistyösopimuksesta E8-tien kehittämiseksi”, Viinanen sanoi HS:lle.

Tarkoitus on upottaa rajan ylittävään tiehen älyteknologiaa, joka parantaisi rajan ylittävän liikenteen turvallisuutta ja tehokkuutta.

Vielä ei kerrottu uutisia autonvalmistajista, jotka tulisivat Suomeen testaamaan autonomisia autojaan. Niitä hankkeen vetäjät kuitenkin odottavat.

Suomen liikenneviranomaisilla on kovat tavoitteet luoda Suomesta älyliikenteen edelläkävijä. Siksi Trafi käynnisti viime vuoden toukokuussa hankkeen, joka teki Suomesta yhden harvoista maista, jossa on mahdollista testata itsestään ajavia autoja liikenteessä.

Aurora-hankkeen vetäjät pyrkivät houkuttelemaan testaajia Lappiin juuri hyvien lumiolosuhteiden avulla. Autonvalmistajat ovat tehneet talvitestauksia Suomessa vuosikymmeniä, mutta nyt alan yrittäjä Pertti Yliniemi on rakentanut testiradan nimenomaan autonomisten autojen testejä varten.

”Meidän tuotteemme ovat pakkanen, lumi ja jää. Näissä olosuhteissa on vaikeinta toteuttaa automaattista ajamista”, Yliniemi sanoi HS:lle aiemmin.

Aurora-hankkeessa on mukana muun muassa liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Trafi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat