Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolistosyöpä jää kansallisen seulontaohjelman ulkopuolelle

Seulontojen järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta. Työryhmä pohtii muiden seulontojen ikärajoja.

Kotimaa
 
Minttu Lehtovaara
HYKS:n PET-CT-kuvantamislaitteella tutkitaan muun muassa syövän levinneisyyttä, alzheimerin taudin varhaisvaiheita ja sydämen toimintaa. Kuvassa hoitaja Varpu Paloheimo, "potilaana" hoitaja Ulla Järvinen syyskuussa 2006.
HYKS:n PET-CT-kuvantamislaitteella tutkitaan muun muassa syövän levinneisyyttä, alzheimerin taudin varhaisvaiheita ja sydämen toimintaa. Kuvassa hoitaja Varpu Paloheimo, "potilaana" hoitaja Ulla Järvinen syyskuussa 2006. Kuva: Minttu Lehtovaara
Fakta

Suolistosyöpäseulonta

 Paksu- ja peräsuolen syöpien väestöseulonta alkoi vuonna 2004 noin 20 kunnassa. Viime vuoden alussa mukana oli 162 kuntaa.

 Väestöseulontaan kutsuttiin vähitellen kaikki 60–69-vuotiaat miehet ja naiset. Seulontatestit on toistettu joka toinen vuosi.

 Seulonta tehdään kotona ottamalla ulostenäyte kolmena päivänä ja postittamalla se seulontakeskukseen analysoitavaksi. Suolistosyövän seulontakeskus toimii Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tiloissa Tampereella. Jos näytteestä löytyy verta, seulottava ohjataan terveyskeskukseen jatkotutkimuksiin.

Suolistosyöpäseulonta jää kansallisen seulontaohjelman ulkopuolelle.

Suolistosyöpien, eli paksusuolen ja peräsuolen syöpien seulonnasta on kerätty tutkimustietoa yli kymmenen vuoden ajan järjestämällä kunnissa yli 60-vuotiaiden seulontoja.

Seulontatutkimuksen väliraportin mukaan seulonnalla ei näyttäisi olevan suuria vaikutuksia.

Seulonnan hyötyä arvioitaessa kuolleisuuden väheneminen on tärkein mittari.

Väliraportin mukaan kuolleisuus ei kuitenkaan eronnut merkittävästi verrokkiryhmän ja seulottujen välillä.

”Virallinen linja on se, että tutkimusnäyttö ei riitä. Tutkimusta ei enää laajenneta, mutta siinä olevien seurantaa jatketaan”, johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo. Hän on ministeriön seulontatyöryhmän puheenjohtaja.

Suuri osa suolistosyövistä todetaan vaiheessa, jossa taudin ennuste on huono. Jos suolistosyöpä todetaan varhaisessa vaiheessa, se on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

Suolistosyöpä on keuhko- ja rintasyöpien jälkeen yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 2 000 suomalaista.

Kansallisessa seulontaohjelmassa on nyt rintasyöpä ja kohdunkaulasyöpä. Tämän lisäksi raskaina oleville järjestetään sikiöseulontoja.

Tässä kuussa uuden jatkokauden aloittaneessa seulontatyöryhmässä on pohdittu aiemmin kohdunkaulasyövän seulontayläikärajan nostamista viidellä vuodella 65 vuoteen.

”Meidän on tarkoitus kuunnella valtakunnan parhaita asiantuntijoita ja katsoa kansallinen ja kansainvälinen näyttö. Meidän on pohdittava onko aihetta muuttaa ikärajoja, seulontatiheyttä tai kohdentaa seulontaa uudella tavalla. Nämä kaikki vaihtoehdot ovat aidosti auki”, Voipio-Pulkki painottaa.

Rintasyöpäseulonnat järjestetään 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein.

Vuonna 2014 julkaistun väitöskirjan mukaan mammografioiden ulottaminen yli 70-vuotiaisiin voisi vähentää merkittävästi kuolleisuutta.

”Mikään yksittäinen tutkimus ei johda meillä johtopäätöksiin, vaan me haemme parhaan mahdollisen asiantuntijasuosituksen”, Voipio-Pulkki toteaa.

Seulontojen järjestämisvastuu on nyt siirtymässä pois kunnilta. Järjestämisvastuu siirtyy sote-uudistuksessa kaavailluille maakunnille.

”Haluamme uudistaa seulontaohjelman ilman, että menetämme seulonnan vaikuttavuutta. Esimerkiksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa nuorten naisten osallistuminen on vähentynyt huolestuttavasti”, Voipio-Pulkki sanoo.

Jopa puolet alle 40-vuotiaista jättää käymättä papa-kokeessa. Osallistujien määrää on jo pyritty lisäämään ottamalla käyttöön sähköinen ajanvaraus ja lähettämällä uusintakutsuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat