Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susikiista ryöpsähti taas valloilleen – metsästys Suomessa ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen

Susikeskustelussa korostuvat ääripäät ja tunteikas vastakkain­asettelu. Käynnissä oleva sudenmetsästys kuumentaa tunteita.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomessa on arviolta 220–245 sutta. Kannanhoidollisessa metsästyksessä niistä saa tappaa 46. Kuvan susi on Ähtärin eläinpuistossa.
Suomessa on arviolta 220–245 sutta. Kannanhoidollisessa metsästyksessä niistä saa tappaa 46. Kuvan susi on Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Susi on laajalle vaeltava laumaeläin

  Susi on sosiaalinen laumaeläin. Lauma on tavallisesti perheyhteisö, joka muodostuu alfaparista ja sen jälkikasvusta.

  Sudet liikkuvat öisin. Reviirit voivat olla jopa 1 000–1 400 neliökilometriä.

  Susi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Se on EU:n tiukasti suojelema ja Suomessakin suojeltu.

  Kannanhoidollinen sudenmetsästys aloitettiin viime talvena ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen.

 Kaksivuotisen kokeilun aikana seurataan, miten metsästys vaikuttaa susikantaan ja asenteisiin sutta kohtaan.

  Viime talven jahdissa ammuttiin 17 sutta.

Susi herättää voimakkaita tunteita siellä, missä se vain kulkeekin. Sutta vihataan ja pelätään ja myös suojellaan intohimoisesti.

Petovastaisuuden taustalla ovat muun muassa poro- ja koiravahingot sekä tottumattomuus suden läsnäoloon. Susi ei ole enää pelkkä näkymätön takametsien asukas: Etelä-Suomessa se joutuu väistämättä kulkemaan myös lähellä asutusta. Suden suora osuus ristiriitoihin on kuitenkin vähäinen.

Susikiista ryöpsähti jälleen valloilleen meneillään olevan kannanhoidollisen metsästyksen vuoksi. Jahti ehti tuskin alkaa, kun keskustelu kuumeni. Erimielisyyttä on ollut niin kaatolupien ja susien määrästä kuin jahdin toteuttamisesta ja saaliseläinten iästä ja asemasta laumassa. Väittelyä hallitsevat ääripäät ja tunteikas vastakkainasettelu. Susi on poliittinen eläin, jonka avulla voi kalastella ääniä.

Metsästyksen tavoitteina on lievittää konfliktia ja hillitä salametsästystä.

Suomen riistakeskus on myöntänyt 46 poikkeuslupaa, ja tiistaihin mennessä oli kaadettu yli 30 sutta. Pyynnin suositellaan kohdistuvan nuoriin susiin.

Suomessa on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan 220–245 sutta.

Miten susikanta kestää metsästyksen, riippuu Luken tutkimusprofessorin Ilpo Kojolan mukaan kokonaiskuolleisuudesta, siitä, kuinka paljon susia kuolee samaan aikaan muun muassa salametsästyksen ja vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ampumisen seurauksena.

”Kannanhoidollisen metsästyksen tarkoitus on hillitä luvatonta pyyntiä. Tavoitteen toteutuminen selviää vasta ensi talvena, kun nähdään, mikä susien lukumäärä on”, Kojola sanoo.

Saaliin rakenteella on Kojolan mukaan iso merkitys.

”Jos saaliiksi joutuu parhaassa lisääntymisiässä olevia yksilöitä, vaikutus kannan kehitykseen on voimakkaampi kuin silloin, kun saaliina on nuoria susia.”

Ainakin yksi johtajasuden tappaminen on varmistunut. Pohjois-Savossa ammuttiin kolmen suden joukosta pienin yksilö, joka olikin alfanaaras. Alfanaaras pitää laumaa koossa, ja sen tappaminen voi hajottaa lauman.

Luontojärjestöjen mielestä jahti ei alkanut onnistuneesti.

”Alfayksilöitä on tapettu, vaikka ne piti jättää rauhaan. Tämä voi johtaa lauman hajoamiseen, mikä voi lisätä susien pihakäyntejä”, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta sanoo.

Luonto-Liitto pitää koko jahtia perusteettomana. ”Tappolupia myönnettiin 46, mikä on 20 prosenttia Suomen susikannasta. Tähän on jo herätty ulkomaillakin”, Säynevirta sanoo.

Suomen sudenmetsästys on saanut laajaa kansainvälistä huomiota. Aiheesta ovat kertoneet esimerkiksi brittilehdet The Guardian ja Daily Mail sekä yhdysvaltalainen The New York Times. Uutisissa korostetaan, että Suomi haluaa kitkeä salametsästystä laillisella metsästyksellä.

”Tämä on itse asiassa EU:n luontodirektiivin vastaista toimintaa. Suomen susikanta on hyvin pieni. Esimerkiksi Lapissa sudet on tapettu käytännössä kokonaan”, Säynevirta sanoo.

Suomen metsästäjäliitto ei näe jahdissa huomauttamista. ”Voi olla, että kaikki kaadetut yksilöt eivät ole olleet niitä, mitä on suunniteltu, mutta näin voi metsästyksessä joskus käydä. Sudenmetsästys on erittäin vaativaa puuhaa”, liiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies sanoo.

Kannanhoidollinen metsästys on Hiidenmiehen mukaan kaiken kaikkiaan hyvä asia: ”Se on Suomen suurpetopolitiikan kannalta ehdottoman hyvä ratkaisu. Sitä kannattaa jatkaa, jotta saadaan kokonaisuus hallintaan.”

Susikiistoihin tuskin saadaan lopullista ratkaisua.

”Niin kauan kuin meillä on susia, meillä on myös susikonflikti. Kyse on äärilaitojen sanailusta, joka johtuu osin tietämättömyydestä mutta myös tarkoituksellisesta vaikuttamisesta”, Hiidenmies sanoo.

Säynevirta toivoo muutosta asenneilmapiiriin: ”Asioita pitäisi katsoa pitkäkestoisemmin.”

”Susi saa herkästi häirikkösuden leiman. Ennen tappolupaa pitäisi selvittää, mistä epätavallinen käytös johtuu ja mikä saa suden tulemaan asutuksen lähelle”, Säynevirta sanoo.

Johtopäätösten aika ei ole vielä, painottaa julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

”Saaliin rakenne varmistuu vasta kuukausien kuluttua, kun saadaan tulokset hammasnäytteistä ja naaraiden lisääntymistiedoista”, Härkönen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön mielestä metsästys voitiin aloittaa, koska susikanta on vahvistunut. Se romahti kymmenisen vuotta sitten salametsästyksen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat