Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan puhemiehenä jatkaa Maria Lohela – Sdp jätti äänestämättä

Keskustan Mauri Pekkarinen valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Perussuomalaisten Maria Lohela (keskellä) on puhemies. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) ja toiseksi varapuhemieheksi Paula Risikko (kok).
Perussuomalaisten Maria Lohela (keskellä) on puhemies. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) ja toiseksi varapuhemieheksi Paula Risikko (kok). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Valtiopäivien avajaiset jatkuvat

 Keskiviikkona 3. helmikuuta järjestetään valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Helsingin

Tuomiokirkossa kello 12.

 Sen jälkeen juhlitaan valtiopäivien avajaisia Finlandia-talon Finlandia-salissa kello 13.40 alkaen.

 Illalla on vuorossa avajaisten iltatilaisuus, joka järjestetään samoin Finlandia-talossa kello 19.

Eduskunnan puhemieheksi on valittu ennakko-odotusten mukaisesti Maria Lohela (ps), joka hoiti tehtävää jo edellisellä istuntokaudella. Puhemies valitaan aina vuodeksi kerrallaan.

Äänestyksessä Lohela sai 148 ääntä eli enemmän kuin puolet annetuista hyväksytyistä äänistä ja tuli näin valituksi tehtävään. Kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) sai yhden äänen. Tyhjää äänestettiin 36 kertaa.

Puhemiesvaalia tyhjillä äänillä protestoi oppositiopuolue Sdp. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo syyksi sen, että nykyiset hallituspuolueet ovat luopuneet vuosikymmeniä kestäneestä käytännöstä, jonka mukaan oppositiolla on ollut edustus puhemiehistössä.

”Normaalin länsimaisen parlamentarismin perusperiaate on se, että eduskunnan puhemiehistössä on myös opposition edustaja. Se on laajasti käytössä muualla, mutta valitettavasti Suomi on luopunut siitä. Tyylikkäin tapa viestiä kannastamme oli äänestää tyhjää. Korostan, että tämä on meille periaate-, ei henkilökysymys”, Lindtman kertoo HS:lle.

Sdp protestoi puhemiesvaalia samalla tavalla viime keväänä, kun uusi eduskunta valitsi ensimmäistä kertaa puhemiehen.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk) 138 äänellä. Paula Risikko (kok) sai ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa kuusi ääntä. Tyhjiä äänestyslippuja jätettiin 36 kappaletta.

Risikko valittiin toiseksi varapuhemieheksi 141 äänellä. Tyhjää äänestettiin 30 kertaa.

Lohela muistutti, että puhemiehistön tehtävänä on vaalia parlamentarismia, avointa keskustelukulttuuria ja toisten kunnioittamista yhdessä edustajien kanssa.

Puolueet ilmoittivat tiistaina myös valinnoistaan omien eduskuntaryhmiensä puheenjohtajiksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Arto Satonen. Perussuomalaisten puheenjohtajana jatkaa Sampo Terho, Sdp:n eduskuntaryhmän johdossa Antti Lindtman ja vasemmistoliiton puheenjohtajana Aino-Kaisa Pekonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat