Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM on aloittanut kiistellyt hakkuut Oulujärven Ärjänsaaressa

Luontojärjestöt vastustavat hakkuita

Kotimaa
 

Metsäyhtiö UPM on aloittanut hakkuut Oulujärven Ärjänsaaressa. Hakkuiden estämiseksi Kainuun ely-keskukseen on jätetty toimenpidekielto, mutta vaikka hakemuksen käsittely on kesken, ely-keskus ei ole määrännyt hakkuita keskeytettäviksi.

UPM:n metsätalouden johtaja Sauli Brander sanoo, että yhtiöllä on Ärjänsaaressa voimassa ely-keskuksen hyväksymä hoito- ja käyttösuunnitelma.

”Meillä on lupa hakata ja toimia siellä. Hakkuut on aloitettu viime viikolla ja niitä jatketaan tällä viikolla suunnitelman mukaan”, Brander sanoo.

Ärjänsaari on noin 300 hehtaarin suuruinen luonnonkaunis saari, jossa on kuuluisat pitkät hiekkarannat. Se kuuluu Natura-verkostoon ja on kokonaan UPM:n omistuksessa.

Brander sanoo, että saaren rannoille jää hakkuista vapaa 100–300 metrin reunavyöhyke. Saaren sisäosissa tehtävissä hakkuissa ei Branderin mukaan ole kyse avohakkuista, vaan harvennuksista ja pienaukkohakkuista, jossa aukkojen maksimikoko on korkeintaan 0,3 hehtaaria.

Hakkuut ovat nostattaneet melkoisen äläkän luontojärjestöissä. Sen vuoksi UPM järjestää hakkuista keskiviikkona keskustelutilaisuuden Kajaanissa ja viikon kuluttua tutustumiskäynnin hakkuisiin itse Ärjänsaaressa.

Branderin mukaan Ärjänsaaressa on kyse metsän hoitamisesta, jotta sen ”monimuotoisuus lisääntyy”. ”Virkistys ja retkeily edellä toimitaan.”

Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander sanoo, että ”massiivinen hakkuu on huono ratkaisu”.

Kainuun luonnonsuojelupiiri ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys tekivät hakemuksen toimenpidekiellosta sillä perusteella, että UPM:n hankesuunnitelma olisi tehty puutteellisin luonto- ja lajistoselvityksin.

Kajanderin mukaan on kyseenalaista, että toimenpidekiellon käsittelyn ajaksi Kainuun ely-keskus ei ole keskeyttänyt hakkuita.

Kajanderin mukaan luonnonsuojelulaki ei turvaa Natura-verkoston alueiden luontoarvoja tarpeeksi. Ärjänsaari on vanha rantojensuojeluohjelman kohde, joka turvaa vain rannat rakentamiselta.

Kajander sanoo, että saaren tukkipinoissa on havaittu 100–200 vuotta vanhoja puita. Hänen mukaansa kainuulaiset ovat syystä huolissaan kauniista saarestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat