Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen: On syytä riitauttaa sähkön hinnankorotukset

Eduskunnan talousvaliokunta ottaa sähkön siirtohinnat käsittelyynsä.

Kotimaa
 
HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
Kotitalouksissa sana Caruna on viime päivinä herättänyt närkästymistä. Sähköverkkoyhtiö aikoo nostaa tuntuvasti sähkönsiirron hintaa, ja se tahkoaa samalla myös hyvät tuotot. Miten tämä on mahdollista, sitä puidaan HSTV:n keskustelussa, jossa on haastateltavana Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.
Tästä on kyse

Hinnat nousevat reippaasti

 Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

 Carunan hinnankorotukset ovat suuremmat kuin kilpailijoilla.

 Asiakkaat eivät voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa.

Eduskunnan talousvaliokunta ruotii sähkön siirtohintojen kovia korotuksia ensi viikolla.

Valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) kertoo, että tarkoituksena on kuulla keskiviikkona 10. helmikuuta viranomaisia ja torstaina 11. helmikuuta järjestöjä ja yhtiöiden edustajia.

Outi Pyhäranta / HS
Kaj Turunen (ps).
Kaj Turunen (ps).

Turunen vakuuttaa, että talousvaliokunnalla voi olla vaikutusvaltaa asiassa.

”Me määrittelemme lainsäädännön muutostarvetta. Esimerkiksi sähkömarkkinalaissa määritellään Energiaviraston toimintamalli, joka tällä hetkellä näyttäisi olevan selkeästi pielessä”, Turunen sanoo.

Nykyisen lain mukaan Energiavirasto valvoo sähkönsiirron kohtuullisuutta jälkikäteen neljän vuoden jaksoissa eli ”kontrolloi jälkijättöisesti”.

”Täytyy pystyä paljon nopeammin vaikuttamaan”, Turunen sanoo.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia.

Caruna on perustellut uusia hintojaan 200 miljoonaan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

”Olemme ottaneet tosissamme lainsäädännön vaatimukset verkoston kehittämiseksi. Toivoisin hiukan pitkäjänteisyyttä niiltä, jotka näistä asioista päättävät”, Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen sanoi HSTV:n studiolähetyksessä.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen sähköverkkoyhtiö Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

Kohua herättäneisiin sähkön siirtohintojen korotuksiin voidaan Turusen mielestä vaikuttaa riitauttamalla kohtuuttomat hinnankorotukset.

”Kun laskut alkavat olla ihmisten pöydillä, tähän pitää pystyä heti reagoimaan olemassa olevan lainsäädännön kautta. Nyt ei puhuta sähkömarkkinalaista, vaan kuluttajasuojalaista. On syytä riitauttaa korotukset”, Turunen sanoo.

Toisena vaikutuskeinona Turusen mielestä on siis lainsäädännön muutostarve.

Markus Jokela / HS
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen puolusteli hinnankorotuksia Carunan sähköverkon uudistustarpeilla HSTV:ssä Esa Juntusen haastattelussa.
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen puolusteli hinnankorotuksia Carunan sähköverkon uudistustarpeilla HSTV:ssä Esa Juntusen haastattelussa.

Kolmantena keinona Turunen esittää, että nyt käynnistettäisiin selvitystyö sähkönsiirtomonopolin purkamiseksi.

”Meillä vapautettiin dataverkot kilpailulle. Meidän pitäisi selvittää, olisiko monopoli mahdollista purkaa myös sähköverkkojen osalta”, hän sanoo.

Poliitikot ovat aloittaneet toistensa syyttelyn hintojen nousun syistä.

”Tästä varoitin viime kaudella, että kun yksityiselle monopolille siirtyy tehtäviä, niin näin uhkaa käydä”, sanoo esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Fortum myi vuoden 2013 lopulla sähköverkkonsa yrityksille, jotka perustivat Carunan. Carunasta 80 prosenttia on ulkomaalaisomistuksessa. Loppusiivun omistavat kuntien eläkeyhtiö Keva ja Lähi-Tapiola Eläkeyhtiö. Carunaa hallinnoi Hollantiin rekisteröity Suomi Power -yhtiö.

Turunen sanoo, että edellisellä vaalikaudella tehtiin ”pienempi virhe ja isompi virhe”.

”Pienempi virhe oli viime vaalikaudella tehty sähkömarkkinalaki. Isompi virhe oli Fortumin sähköverkon myynti Carunalle.”

Viime vaalikaudella oppositiossa olleet perussuomalaiset ja keskustalaiset varoittivat moneen kertaan Fortumin sähköverkon myynnistä.

Myös yksittäiset hallituspuolueiden edustajat, esimerkiksi Päivi Lipponen (sd), olivat huolissaan mahdollisesta sähkön hinnan korotuksesta.

Turusen mielestä nyt oppositiossa olevien demarien on turha yrittää sysätä vastuuta silloiselle hallituskumppanilleen kokoomukselle.

”Olennaisempaa on kuitenkin korjata nämä virheet kuin syytellä toisia”, Turunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat