Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nytin teettämä tutkimus: Teinien some-käyttö keskittyy pieneen piiriin

Snapchat, jatkuva chatin käyttö ja kaveripiirin korostuminen ovat nuorimpien käyttäjien piirteitä.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Nyt tutki TNS Gallupin kanssa sitä, miten Suomen nuoret käyttävät mediaa.
Nyt tutki TNS Gallupin kanssa sitä, miten Suomen nuoret käyttävät mediaa.

Alle 20-vuotiaat suomalaiset erottuvat mediankäytöllään selvästi tätä vanhemmista ikäluokista, kertoo tuore Helsingin Sanomien Nytin teettämä tutkimus.

15–20-vuotiaat suomalaiset ovat erityisen ahkeria chat-sovellusten, kuten Whatsappin, käyttäjiä. Monilla käyttö on lähes jatkuvaa.

Puolet alle 20-vuotiaista kertoo käyttävänsä chat-sovelluksia melkein koko ajan. 21–29-vuotiailla vastaava osuus on 19 prosenttia, ja 30–35-vuotiailla vain kahdeksan prosenttia.

Eroja löytyy myös siitä, miten sosiaalista mediaa käytetään. Asioiden jakaminen statusviestinä esimerkiksi Facebookissa ei ole nuorilla kovin yleistä, kun taas kolmikymppisille se on tyypillisin some-käytön tapa.

Alle kaksikymppiset jakavat asioita mieluummin suoraan yhdelle kaverille tai pienempien porukoiden kesken. Myös 20–29-vuotiailla statusmuotoinen jakaminen on vähäistä.

”Jää nähtäväksi, oliko yleinen statusjakaminen ohimenevä yhden sukupolven ilmiö, vai onko se asia, johon kasvetaan”, Nytin uutispäällikkö Jussi Pullinen sanoo.

Nuorimmat vastaajat näyttävät myös omaksuneen uusia sosiaalisen median sovelluksia muita nopeammin.

Jo 47 prosenttia alle 20-vuotiaista käyttää Snapchatia joka päivä, kun 21–29-vuotiaista näin tekee vain 11 prosenttia ja kolmekymppisistä vain pari prosenttia.

”Jääkiekon kultavuosi 1995 näyttää olevan tässäkin tutkimuksessa vedenjakaja. Sen jälkeen syntyneitä voi kutsua ensimmäiseksi todella mobiiliksi sukupolveksi, jonka mediankäyttö poikkeaa selvästi aiemmin syntyneistä”, Pullinen sanoo.

Instagram on yhä leimallisesti nuorten media. 15–20-vuotiaille se on sosiaalisen median tärkeimpiä tukikohtia. Sitä käyttää koko ajan tai päivittäin 62 prosenttia alle kaksikymppisistä, mutta vain 33 prosenttia 21–29-vuotiaista.

Facebookia nuoret eivät ole hylänneet. Nuorimmista 66 prosenttia ja 21–29-vuotiaista 73 prosenttia kertoo käyttävänsä sitä päivittäin.

Käyttäjämäärillä mitattuna Facebook onkin selvästi suurin sosiaalinen media myös nuorilla. Sen käytössä on kuitenkin eroja: nuorimmat vastaajat tuottavat Facebookiin sisältöjä huomattavasti harvemmin kuin kolmikymppiset.

Chat-muotoisen pienen piirin viestinnän korostuminen nuorilla on yksi tutkimuksen keskeisiä tuloksia. Chat-tyylinen asiakaspalvelu ja viestintä on yksi maailmalla muutenkin nousevista käyttöliittymän muodoista.

Myös Nytin oma syksyllä lanseerattu sovellus on chat-muotoinen.

TNS Gallupin toteuttama tutkimus tehtiin joulukuussa, ja siihen vastasi 558 iältään 15–35-vuotiasta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat