Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Medialukutaitoa ei vaadita vain nuorilta

Lapset ja nuoret elävät samassa maailmassa kuin aikuiset. Uutismedioiden tulisi löytää keinoja joilla tavoittaa myös nuoremman yleisön.

Kotimaa
 
Sabrina Bqain / HS
Anne Leppäjärvi vastaa Haaga-Helian journalistikoulutuksesta. Hänen mielestään sekä lasten että aikuisten kannattaisi harjoitella itseajattelua.
Anne Leppäjärvi vastaa Haaga-Helian journalistikoulutuksesta. Hänen mielestään sekä lasten että aikuisten kannattaisi harjoitella itseajattelua. Kuva: Sabrina Bqain / HS

”Mediaympäristö on aivan erilainen kuin vuosikymmen sitten. Elämme nyt mediaviidakossa”, sanoo Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi.

Jyväskylän yliopiston tuoreen selvityksen mukaan vain runsas kolmannes kuudesluokkalaisista osaa arvioida lähteitä kriittisesti ja vain harva pystyy erottamaan kaupallisen tekstin tieteellisestä. Toisessa samanaikaisessa tutkimuksessa selvisi, että myös lukiolaisten nettilukutaidossa on puutteita. Leppäjärven mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nykylasten taidot olisivat heikommat kuin aiempien sukupolvien.

”Eivät lasten medialukutaidot ole sen huonompia kuin ennen, haasteet nykymediassa ovat vain isompia.”, Leppäjärvi väittää.

Muutos on silti tullut yllätyksenä myös alan asiantuntijoille.

”Kymmenen vuotta sitten ei tullut mieleenikään, että olisi olemassa feikkisivustoja, jotka tahallaan antavat väärää tietoa journalismia imitoiden. Nykypäivänä joku voi näyttää journalismilta, mutta taustalla onkin taho joka tietoisesti välittää disinformaatiota”, Leppäjärvi sanoo.

Median lukemisesta on tämän takia tullut monimutkaisempaa kuin ennen. Tulkitseminen vaatii vastaanottajalta enemmän.

”Pitää itse seurata maailman tapahtumia tarkasti, jotta voi miettiä, mikä on totta ja mikä ei.”

Puutteet mediakriittisyydessä eivät kuitenkaan ole vain lasten ja nuorten ongelma, vaan haaste kaikenikäisille mediankäyttäjille.

”Elämme nykyään aivan eri tilanteessa kuin ennen. Kaikkien on tarvetta miettiä, ketkä uutisessa pääsevät ääneen ja ketkä eivät”, Leppäjärvi neuvoo.

Leppäjärven mielestä ei kuitenkaan ole olemassa mitään pikaratkaisua, jonka avulla lasten ja nuorten medialukutaitoja voisi kohentaa. Hän toivoo, että uutisia tehtäisiin myös nuoremmalle yleisölle niin että luotettavat mediat löytäisivät kosketuspinnan kaiken ikäisiin lukijoihin.

”Uutiset koskevat kaikkia ihmisiä, myös lapsia. Ne ovat osa myös heidän elämäänsä. Mitä nuorempana alkaa seuraamaan mediaa, sen paremmin on varusteltu tulkitsemaan uutissisältöä ja arvioimaan mikä on journalismia.”

Lapset pitäisi siis ohjata innostumaan myös journalismista sekä sitouttaa sen seuraamiseen. Haasteena on löytää tapa jolla uutinen tehdään ymmärrettäväksi myös nuoremmalle yleisölle.

Internetin tarjoama mediaviidakko ei kuitenkaan ole Leppäjärven mielestä pelkästään pahasta.

”Pitää myös osata nauttia tästä rikkaasta ja hienosta maailmasta, jonka media nyt tarjoaa. Se voi olla myös hillittömän hauskaa.”

Sanomalehtiviikon ajan media-asiantuntijat kertovat näkemyksiään lasten ja nuorten median käytöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat