Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinä olet kaunis

Kotimaa
 
Ida Korhonen

Ennen kuin alat väittää vastaan, haluan hieman tarkentaa otsikkoani. En sanonut, että olet median kauneusihannemuotista valettu hoikka, symmetriset ja ihohuokosettomat kasvot omaava ja juuri sopivasti treenattu. Sanoin, että olet kaunis.

Tuo adjektiivi ja yhteisön meille opettama malli, ovat kaksi aivan eri asiaa.

Tuntuu traagiselta, että nuorten mediankäytöstä on vaikea puhua ottamatta esille kauneusihanteita. Totuus on, että media muokkaa käsitystämme siitä, keitä olemme ja mitä meidän pitäisi olla, ja jotenkin aina pintaan päätyvät juuri nämä ulkoiset ominaisuudet.

Vähän yli vuosi sitten mediassa kiersi kohu henkilöstä, jota oli kiusattu netissä ja nimitelty jopa ”maailman rumimmaksi naiseksi”. Nähdessäni ensimmäisen kerran kuvan kyseisestä henkilöstä, pidin häntä kauniina. Ei hän tietenkään näyttänyt siltä, miltä stereotypisen ”kauniin” kuvitellaan näyttävän. Minusta hänen kasvonpiirteensä olivat sievät. Puhun täysin rehellisesti ensireaktiostani näkemääni kuvaan, ennen kuin luin kärsimistään perinnöllisistä sairauksista.

Ympäröivä maailma on opettanut meille, miltä näyttää kaunis. Kukaan ei vaan koskaan vaivaudu kysymään omaa mielipidettämme asiasta.

Afrikassa aikaa viettänyt tuttuni kertoi, että siellä kehon kauneusihanteet ovat aivan erilaiset ja lausetta ”oletpa lihonut” pidetään suurena kohteliaisuutena. Se pysäytti ensimmäisen kerran miettimään, mikä kauneuskäsityksessäni on omaa ja mikä muualta opittua. En osaa vastata. Tiedän vain, että suurimmassa osassa lapsuuteni suosikkielokuvista sankarit olivat hoikkia, blondeja, suurisilmäisiä ja sileäihoisia, kun taas ”pahikset” niitä rumaksi miellettyjä. Sama vaikuttaminen jatkuu yhä kaikkialla mainonnassa, elokuvissa ja sosiaalisen median muokatuissa selfieissä.

Joskus tekisi hyvää riisua nämä medialasit ja nähdä maailma ilman minkäänlaisia ennakko-oletuksia. Huomata miten erilaisia piirteitä ihmiset todella pitävät kauniina.

Kauneus on katsojan silmissä. Sanonta antaa hyvää suuntaa, mutta olen silti eri mieltä. Kauneus on ihmisessä itsessään, mutta jotkut silmät saattavat olla estyneet näkemään sitä.

Kirjoittaja on Keravan Sompion koulun 9-luokkalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat