Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen Pyhäjoen ydinvoimala-alueen lunastuksista

Kiinteistöjen omistajat myivät alueensa vapaaehtoisesti Fennovoimalle

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Pro Hanhikivi -yhdistys vastustaa Pyhäjoen ydinvoimalahanketta
Pro Hanhikivi -yhdistys vastustaa Pyhäjoen ydinvoimalahanketta Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi valituksen Fennovoimalle myönnetystä oikeudesta lunastaa alueita ydinvoimalaa varten Raahessa ja Pyhäjoella. KHO antoi asiasta ratkaisun keskiviikkona.

Valtioneuvosto myönsi joulukuussa 2014 Fennovoimalle luvan lunastaa ydinvoimalahankkeen vuoksi yhteensä noin 108 hehtaarin maa- ja vesialueet. Fennovoima sai valtioneuvostolta luvan myös omaisuuden ennakkohaltuunottoon, koska hankkeella on kiire.

Lunastettava alue on 107 hehtaarin osalta Parhalahden jakokunnan yhteistä aluetta. Lisäksi lunastuslupa koski kolmen kiinteistön yhteensä noin yhden hehtaarin kokoista aluetta.

Pro Hanhikivi -yhdistys valitti lupapäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yhdistys vaati, että KHO kumoaa valtioneuvoston päätöksen ja hylkää Fennovoiman lunastuslupahakemuksen.

Pro Hanhikiven valituksen liitteenä oli valtakirjat yhteensä 40 yksityishenkilöltä, joiden yhdistys ilmoitti olevan muun muassa Parhalahden jakokunnan osakaskiinteistöjen omistajia.

Parhalahden jakokunta ja kiinteistöjen omistajat myivät kuitenkin oikeusprosessin aikana alueensa vapaaehtoisesti Fennovoimalle.

Pro Hanhikivelle valtakirjan antaneista jäi jäljelle vain Parhalahden kalastajainseura, jonka näkemyksen mukaan sen vuokraoikeutta vesialueeseen ei ole irtisanottu.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen kalastusyhdistyksen osalta. KHO:n mukaan valtioneuvostolla oli lunastuslain mukaiset edellytykset myöntää alueelle lunastus- ja ennakkohaltuunottolupa.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta Pro Hanhikiven valituksen yhdistyksen omalta osalta.

Yhdistys ei omista alueelta kiinteistöä eikä muutakaan sen oikeutta ole lakkautettu valtioneuvoston päätöksellä. Siksi sillä ei ole valitusoikeutta valtioneuvoston lupapäätökseen, KHO totesi.

Pro Hanhikivi -yhdistyksen tarkoituksena on sääntöjensä mukaan ”säilyttää Hanhikiven alue ydinvoimalaitoksesta vapaana alueena”. Yhdistyksen kotipaikka on Pyhäjoki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat