Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Latu: Luontopalvelut vaarassa – metsähallituslaki uhkaa luonnon virkistyskäytön edellytyksiä

Kotimaa
 
Tea Karvinen
Metsähallituksen luontopalvelut hallinnoin muun muassa kansallispuistoja. Kuvassa lumikenkäilijät ihailevat Kolin maisemia tammikuussa 2014.
Metsähallituksen luontopalvelut hallinnoin muun muassa kansallispuistoja. Kuvassa lumikenkäilijät ihailevat Kolin maisemia tammikuussa 2014. Kuva: Tea Karvinen

Metsätaloutta ja luontopalveluita

  Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita.

  Liiketoiminnan ytimen muodostaa metsätalous, jonka liikevaihto on noin 340 miljoonaa euroa. Valtiolle maksettava tuloutustavoite on 120–130 miljoonaa euroa vuodessa.

  Julkiset hallintotehtävät, kuten luonnonsuojelualueiden hoito ja hallinnointi sekä retkeilypalvelut, rahoitetaan valtion budjetista. Vuonna 2014 rahoitus oli 65,4 miljoonaa euroa.

  Metsähallitus on myös viranomainen. Se myöntää muun muassa kalastus- ja metsästyslupia.

  Metsähallituslakia ollaan muuttamassa, koska EU-vaatimusten vuoksi nykymuotoinen Metsähallitus ei voi jatkaa metsätaloustoimiaan liikelaitoksena. Yhtiöittämisen tarkoitus on saattaa metsätalouspuoli kilpailuneutraaliin asemaan.

  Lakiesityksen ongelmina on pidetty muun muassa epäselvää johtamismallia, epäselvyyttä liiketoiminnan ja viranomaisyksikön välisessä työnjaossa sekä erillisen kirjanpidon poistamista luontopalveluilta.

  Tavoite on, että uusi laki olisi voimassa 15. maaliskuuta alkaen.

Uusi metsähallituslaki heikentäisi luonnon virkistyskäyttöön liittyvien peruspalveluiden asemaa ja toimintaedellytyksiä, pelkää ulkoilun ja liikunnan keskusjärjestö Suomen Latu.

Laki vähentäisi järjestön mukaan myös eduskunnan päätäntävaltaa Suomen kansallisomaisuutta eli yleisiä maa- ja vesialueita koskevissa asioissa sekä verovarojen käytön läpinäkyvyyttä.

Suomen Latu on ottanut voimakkaasti kantaa hallituksen esitykseen metsähallituslaiksi. Järjestön mielestä laki heikentäisi Metsähallituksen luontopalveluiden asemaa, mikä puolestaan uhkaa luonnon virkistyskäytön kehittämistä ja edistämistä.

”Lain myötä ympäristöministeriön ohjausvalta vähenee ja vastaavasti Metsähallituksen konsernijohtajan valta kasvaa. Vaarana on, että talous jyrää aineettomia arvoja ja hyvinvointia tuottavien arvojen yli”, sanoo asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Kiistellyn lakiesityksen valiokuntakäsittely alkaa eduskunnassa torstaina.

Rautiaisen mukaan hallituksen lakiesitys on tulkinnanvarainen ja mahdollistaisi myös sen, että luonnon virkistyskäyttöön liittyvistä palveluista tulee ennen pitkää maksullisia, vaikka nyt tällaista ei suunnitellakaan.

”Muutos voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaikki virkistyspalvelut ja niihin liittyvä infra, kuten reitit, autiotuvat ja luontokeskukset siirtyvät konsernin liiketoimintojen hoitoon”, Rautiainen sanoo.

Metsähallituksen luontopalvelut vastaa luonnon virkistyskäytön ja ulkoilun palveluista Metsähallituksen mailla. Luontopalveluiden hoidossa ovat muun muassa kaikki Suomen kansallispuistot ja valtion retkeilyalueet sekä suurin osa valtion maa- ja vesialueista.

Lain tarkoitus on saattaa Metsähallituksen metsätalous kilpailuoikeudellisesti neutraaliin asemaan. Tämä edellyttää, että valtion liiketoiminta eriytetään omaksi yhtiökseen.

Metsätalouden yhtiöittämisen lisäksi muutoksia on tehty luontopalveluihin.

Lakiesityksen mukaan Metsähallitus hallinnoisi kaikkia yleisiä maa- ja vesialueita, myös luonnonsuojelualueita. Julkiset hallintotehtävät, kuten luonnonsuojelualueiden hoidon sekä kalastus- ja erävalvonnan, Metsähallitus hoitaisi liiketoiminnasta eriytetyssä yksikössä. Toiminta rahoitettaisiin valtion budjetista, mutta yksiköllä ei enää olisi omaa erillistä kirjanpitoa.

Lakiesitystä valmistelleen maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikön Juha S. Niemelän mukaan tulkinta virkistyspalveluiden siirtämisestä liiketoimintojen hoitoon on ”hyvin pitkälle viety johtopäätös”.

”Tämä ei missään nimessä ole lakiesityksen tarkoitus”, Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan Metsähallituksen liiketoimintojen ja julkisten hallintotehtävien rajapintaa on lähinnä tarkistettu ja rooleja on pikemminkin selkeytetty.

”Suurin muutos on, että metsätaloustoiminta siirtyy osakeyhtiön hoidettavaksi. Asiakkaalle tämä ei näy, vaan puun toimittaminen jatkuu samalla periaatteella kuin nyt. Käytännön tasolla muutoksia ei ole tulossa myöskään julkisten hallintotehtävien hoitoon. Muutokset liittyvät lähinnä ohjaukseen”, Niemelä sanoo.

”Kansalaisille, jotka käyttävät Metsähallituksen maita virkistäytymiseen, muutosten ei pitäisi näkyä mitenkään”, Niemelä vakuuttaa.

Suomen Latu korostaa, että vaikka luontopalveluiden aseman muutos toteutuu välillisesti useiden kirjausten perusteella. Esimerkiksi luontopalveluiden hoitamasta noin 7 miljoonan hehtaarin maa- ja vesiomaisuudesta kolmannes siirrettäisiin liiketoiminnoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat