Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta syytetty lammastilan omistaja: ”Ihan puppua”

Lohjalaisen lammastilan laiminlyönneistä vaaditaan oikeudessa ehdollisia vankeustuomioita ja eläintenpitokieltoja.

Kotimaa
 
Poliisi
Poliisi suoritti kaivauksia tilalla keväällä 2015.
Poliisi suoritti kaivauksia tilalla keväällä 2015. Kuva: Poliisi

Syyttäjä vaatii lohjalaisen lammastilan omistajalle ja kahdelle muulle henkilölle ehdollisia vankeustuomioita ja eläintenpitokieltoja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Mittavat laiminlyönnit eläintenpidossa jatkuivat syytteiden mukaan tilalla lähes neljän vuoden ajan syyskuusta 2011 viime vuoden elokuuhun asti.

”Tarhat ovat olleet likaisia ja märkiä, eikä kuolleita lampaita ole poistettu elävien joukosta vaan päinvastoin säilytetty elävien lajitoverien seassa ulkotarhassa avoimissa astioissa ja laitumella maassa, mihin lampaat ovat maatuneet vain luiden jäädessä jäljelle. Eläinten kuolleisuus on tilalla ollut vastaajien toiminnan johdosta korkeaa”, kihlakunnansyyttäjä Pia Kuittinen toteaa syytekirjelmässä.

Tapauksen oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona valmisteluistunnolla.

Tilalla on ollut useita satoja lampaita. Siellä on harjoitettu lampaiden kasvatuksen lisäksi majoitus- ja ravitsemustoimintaa sekä suoramyyntiä.

Lammastilalle on tehty vuosina 2011–2015 useita tarkastuksia ja valvontakäyntejä, joissa on havaittu suuri määrä eläinsuojelullisia puutteita. Tilan omistaja on syytteen mukaan suhtautunut havaittuihin epäkohtiin välinpitämättömästi ja jättänyt tekemättä vaadittuja korjaustoimenpiteitä.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat kohdelleet lampaita julmasti ja aiheuttaneet niille tarpeetonta kärsimystä. Heidän toimintansa on johtanut muun muassa lampaiden heikkoon kasvuun ja laihojen lampaiden suureen määrään. Sairaat lampaat on syyttäjän mukaan jätetty hoitamatta.

Lampaiden edellytykset toteuttaa lajinomaista käyttäytymistä ovat syyttäjän mukaan merkittävästi alentuneet. Lisäksi jatkuva kamppailu elintilasta on aiheuttanut tarpeetonta stressiä ja kärsimystä.

Syyttäjän mukaan osa laitumista ja rehuviljelmistä on ollut lampaiden ravinnonlähteeksi kelpaamatonta ja täynnä muoviroskaa. Myös laidun- ja tarhahygienia on osoittautunut puutteelliseksi.

Syytetyt ovat syyttäjän mukaan pyrkineet peittelemään kuolleiden lampaiden suurta määrää hautaamalla niitä laittomasti tilan alueelle ja samaan aikaan jatkaneet eläinten kohtelua säädösten vastaisesti.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Lammastilan omistaja piti poliisikuulustelussa joitakin laiminlyöntihavaintoja perättöminä ja piti läänineläinlääkärin käsitystä lampaiden elämästä harvinaisen huonona. Eläinsuojelutarkastuksen havainto lampaiden sijoittamisesta epäturvallisiin rakennuksiin on hänen mielestään puolestaan ”ihan puppua”.

Syyttäjä vaatii lammastilan omistajalle ja yhdelle työntekijälle rangaistuksia törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Syytettynä on myös omistajan lähisukulainen, joka on auttanut lampaiden hoidossa. Hänelle vaaditaan rangaistusta eläinsuojelurikoksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Syyttäjän mukaan omistajalle tulisi määrätä vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus sekä oheisrangaistuksena joko yhdyskuntapalvelua tai tuntuva oheissakko. Lisäksi hänet tulisi syyttäjän mukaan määrätä pysyvään eläintenpitokieltoon.

Kahdelle muulle syytetylle syyttäjä vaatii lyhyempiä ehdollisia vankeusrangaistuksia ja määräaikaisia eläintenpitokieltoja.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa 16. toukokuuta.

Juttua korjattu 3.2. klo 17.30: Lammastilalle tehtiin vuosina 2011–2015 useita tarkastuksia ja valvontakäyntejä. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että tarkastuksia olisi tehty vuosina 2011–2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat