Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariskunta teki neuvostoromusta steampunk-pyörän – yli sata rakennettua moottoripyörää kilpailee messuilla

Itse osista rakennettu neuvostopyörä sai voimanlähteekseen Fiat 127:n moottorin.

Kotimaa
 
Fiatin moottori siivittää steampunk-pyörän sivuluisuun
Fiatin moottori siivittää steampunk-pyörän sivuluisuun
Jari Töykkälä on rakentanut neljä vuotta steampunk-pyörää vanhasta neuvostoliittolaisestavalmisteisesta sivuvaunumoottoripyörästä. Pyörän erikoisuudet eivät jää ulkonäköön, sillä sivuvaunun voimanlähteenä on auton moottori. Pyörä on esillä viikonloppuna MP 16 Moottoripyörämessuilla Messukeskuksessa. Toimittaja: Toni Lehtinen. Kuvaus: Markus Jokela. Editointi: Esa Syväkuru.

Yli sata rakennettua moottoripyörää

Fakta

 Viikonloppuna järjestettävillä MP16-messuilla Messukeskuksessa esitellään yli sata rakennettua moottoripyörää.

 Pyörät kilpailevat Petrol Circus Custom Bike Show´ssa neljässä luokassa, jotka ovat Custom, Classic, Street ja Open.

 Chopper- ja custom-pyörät ovat kevennettyjä ja yleensä pitkäkeulaisia. Entisöidyt pyörät vastaavat mahdollisimman paljon alkuperäistä pyörää. Open-luokassa pyörän rajoituksina ovat ainoastaan moottoripyöriä koskevat yleiset säädökset.

 Moottoripyörien rakentelu yleistyi Suomessa 1950-luvulla chopper-pyörien rakenteluna ja vanhojen pyörien entistämisenä.

Makkaratikku on taipunut jarrukahvaksi ja maustepurkin kansi kaasuttimen rikastimeksi. Ajajan apulaitteina ovat muun muassa sekstantti, kompassi ja leikkipyssy.

Jokelassa asuvat Jari Töykkälä ja Anita Svensk ovat käyttäneet steampunk-henkisen moottoripyörän rakentamiseen neljän vuoden aikana satoja tunteja. Eikä pyörä ole vielä valmis.

Markus Jokela / HS
Anita Svensk ja Jari Töykkälä ajavat steampunk-pyörällä vuodessa jopa 15 000 kilometriä.
Anita Svensk ja Jari Töykkälä ajavat steampunk-pyörällä vuodessa jopa 15 000 kilometriä.

”Kuuntelen moottoripyöränäyttelyissä, mitä pyörää katsovalla yleisöllä on sanottavaa. Sieltä saa hyviä vinkkejä”, Töykkälä kertoo.

Hän aloitti steampunk-projektin neljä vuotta sitten. Hän osti vuoden 1959 K-750-sivuvaunupyörän Äänekoskelta 1 100 eurolla. Edellisen pyöräprojektinsa Töykkälä myi Kanadaan. Siitä oli pakko luopua, sillä ”sormet syyhysivät” seuraavaan projektiin.

Pariskunnan pihaan tuotiin Äänekoskelta vanha runko ja kasa osia. Töykkälä heitti pois pyörän neuvostovalmisteisen moottorin.

”Se oli liian epävarma meidän ajomääriimme nähden. Ostin Fiat 127:n ja istutin sen 900-kuutioisen moottorin pyörän runkoon”, Töykkälä selvittää.

Anita Svensk kertoo, että hän seurasi aluksi projektia sivusta. Hän kuitenkin innostui osallistumaan suunnittelutyöhön, ja steampunk-idea nousi pariskunnan yhteisestä ideoinnista.

Steampunk eli höyrypunk on tieteiskirjallisuudesta syntynyt alakulttuuri, jossa yhdistellään 1800-luvun englantilaista tyyliä, nykytekniikkaa sekä höyrymoottoreita. Kuvitteelliseen tyylilajiin sopivat tavarat piti hankkia muun muassa kirpputoreilta. Svensk löysi koristeeksi junanvaihtajan lyhdyn ja astinlaudaksi rappurallin. Istuimen nahka on Töykkälän vanhasta takista.

Töykkälä on asentanut sivuvaunuun vesikiertoisen lämmityksen.

Markus Jokela / HS
Pyörässä on koristeena muun muassa vanha kompassi, sekstantti ja pistooli.
Pyörässä on koristeena muun muassa vanha kompassi, sekstantti ja pistooli.

”Sivuvaunussa matkustaminen on parhaanlaista nojatuolimatkailua. Aloitamme aikaisin keväällä, joten lämmitys on kiva lisä”, Svensk huokaa.

Vaikka pyörä näyttää herkästi rikkoutuvalta näyttelyesineeltä, pariskunta ajaa sillä vuosittain jopa 15 000 kilometriä. Fiatin moottori ei ole jättänyt pariskuntaa kertaakaan tienvarteen.

”Teemme kesällä kaikki kauppamatkatkin tällä. Kaupassa on vaikea käydä, sillä emme pääse pois parkkipaikalta ihmettelijöiden ja kyselijöiden takia”, Svensk nauraa.

Steampunk-pyörä kilpailee MP16-moottoripyörämessuilla yli sadan muun rakennetun pyörän kanssa.

”Kisataso on kova, sillä suomalaisrakentajat ovat ammattitaitoista porukkaa. Joukkoon olisi hieno saada nuorempiakin rakentajia”, Töykkälä sanoo.

Hän neuvoo pyöränrakentamisesta kiinnostuneita hakemaan tietoa keskustelupalstoilta. Halpoja runkoja löytyy verkkohuutokaupoista. Pariskunta aikoo ajaa steampunk-pyörällä vielä lähivuodet. Samalla myös suunnittelutyö jatkuu. Milloin pyörä on valmis?

”No, vaikka silloin kun siinä on steampunkin mukainen höyrymoottori”, Svensk nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat