Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariskunta rakensi neuvostoromusta steampunk-pyörän – video näyttää, miten erikoisuus lähtee sivuluisuun

Sivuvaunullinen moottoripyörä liikkuu Fiat 127:n moottorin voimin

Kotimaa
 
Fiatin moottori siivittää steampunk-pyörän sivuluisuun
Fiatin moottori siivittää steampunk-pyörän sivuluisuun
Jari Töykkälä on rakentanut neljä vuotta steampunk-pyörää vanhasta neuvostoliittolaisestavalmisteisesta sivuvaunumoottoripyörästä. Pyörän erikoisuudet eivät jää ulkonäköön, sillä sivuvaunun voimanlähteenä on auton moottori. Pyörä on esillä viikonloppuna MP 16 Moottoripyörämessuilla Messukeskuksessa. Toimittaja: Toni Lehtinen. Kuvaus: Markus Jokela. Editointi: Esa Syväkuru.

Makkaratikku on taipunut jarrukahvaksi ja maustepurkin kansi kaasuttimen rikastimeksi. Ajajan apulaitteina ovat muun muassa sekstantti, kompassi ja leikkipyssy.

Jokelassa asuvat Jari Töykkälä ja Anita Svensk ovat käyttäneet steampunk-henkisen moottoripyörän rakentamiseen neljän vuoden aikana satoja tunteja. Eikä pyörä ole vielä valmis.

”Kuuntelen moottoripyöränäyttelyissä, mitä pyörää katsovalla yleisöllä on sanottavaa. Sieltä saa hyviä vinkkejä”, Töykkälä kertoo.

Hän aloitti steampunk-projektin neljä vuotta sitten. Hän osti vuoden 1959 K-750-sivuvaunupyörän Äänekoskelta 1 100 eurolla. Edellisen pyöräprojektinsa Töykkälä myi Kanadaan. Siitä oli pakko luopua, sillä ”sormet syyhysivät” seuraavaan projektiin.

Pariskunnan pihaan tuotiin Äänekoskelta vanha runko ja kasa osia. Töykkälä heitti pois pyörän neuvostovalmisteisen moottorin.

”Se oli liian epävarma meidän ajomääriimme nähden. Ostin Fiat 127:n ja istutin sen 900-kuutioisen moottorin pyörän runkoon”, Töykkälä selvittää.

Anita Svensk kertoo, että hän seurasi aluksi projektia sivusta. Hän kuitenkin innostui osallistumaan suunnittelutyöhön, ja steampunk-idea nousi parikunnan yhteisestä ideoinnista.

Steampunk eli höyrypunk on tieteiskirjallisuudesta syntynyt alakulttuuri, jossa yhdistellään 1800-luvun englantilaista tyyliä, nykytekniikkaa sekä höyrymoottoreita.

Kuvitteelliseen tyylilajiin sopivat tavarat piti hankkia muun muassa kirpputoreilta. Svensk löysi koristeeksi junanvaihtajan lyhdyn ja astinlaudaksi rappurallin. Istuimen nahka on Töykkälän vanhasta takista.

Töykkälä on keskittynyt pyörän rakennustöihin. Hän on asentanut sivuvaunuun vesikiertoisen lämmityksen.

”Sivuvaunussa matkustaminen on parhaanlaista nojatuolimatkailua. Aloitamme aikaisin keväällä, joten lämmitys on kiva lisä”, Svensk huokaa.

Vaikka pyörä näyttää herkästi rikkoutuvalta näyttelyesineeltä, pariskunta ajaa sillä vuosittain jopa 15 000 kilometriä. Fiatin moottori ei ole jättänyt pariskuntaa kertaakaan tienvarteen.

”Teemme kesällä kaikki kauppamatkatkin tällä. Kaupassa on vaikea käydä, sillä emme pääse pois parkkipaikalta ihmettelijöiden ja kyselijöiden takia”, Svensk nauraa.

Steampunk-pyörä kilpailee MP16-moottoripyörämessuilla yli sadan muun rakennetun pyörän kanssa.

”Kisataso on kova, sillä suomalaisrakentajat ovat ammattitaitoista porukkaa. Joukkoon olisi hieno saada nuorempiakin rakentajia”, Töykkälä sanoo.

Hän neuvoo pyöränrakentamisesta kiinnostuneita nuoria hakemaan tietoa keskustelupalstoilta. Halpoja runkoja löytyy esimerkiksi verkkohuutokaupoista.

Pariskunta aikoo ajaa steampunk-pyörällä vielä lähivuodet. Samalla myös suunnittelutyö jatkuu. Milloin pyörä on valmis?

”No, vaikka silloin kun siinä on steampunkin mukainen höyrymoottori”, Svensk nauraa.

MP16 Moottoripyörämessut pe 5.- su 7.2. Messukeskuksessa.
Markus Jokela / HS
Anita Svensk ja Jari Töykkälä ajavat steampunk-pyörällä vuodessa jopa 15000 kilometriä.
Anita Svensk ja Jari Töykkälä ajavat steampunk-pyörällä vuodessa jopa 15000 kilometriä.
Anita Svensk
Rakennusprojekti käynnistyi neljä vuotta sitten osakasasta.
Rakennusprojekti käynnistyi neljä vuotta sitten osakasasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat