Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon ulkomaanavussa kauhistuttiin puhetta

Myös Suomen pakolaisavussa Niinistön puhetta seurattiin alakuloisissa tunnelmissa.

Kotimaa
 
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Katso tästä kokonaisuudessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaissa 2016.

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo kauhistuneensa presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämästä puheesta. Niinistö sanoi puheessaan muun muassa, ettei Suomella ja Euroopalla ole varaa auttaa kuin kaikkein kovimmassa hädässä olevia turvapaikanhakijoita.

”Seurasin puhetta lähinnä kauhistuneena ja hämmentyneenä”, Hemberg sanoo HS:lle.

”Puheen tunnelma oli mielestäni kummallinen. Olemme yksi maailman rikkaimpia maita, jos meillä ei ole varaa auttaa, niin olen hyvin hämmentynyt. Toivon, ettei suurimman osan arvomaailma ole sellainen, ettei haluta auttaa muita.”

Niinistö sanoi puheessaan myös, että nykyinen turvapaikanhakujärjestelmä mahdollistaa järjestelmän hyväksikäytön.

”Jokainen, joka osaa sanoa sanan ’asylum’, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli”, Niinistö sanoi.

Hembergin mielestä Niinistön näkemys on outo.

”Ihmisten liikkeellelähdön motiivien epäileminen on mielestäni aika kummallista. Kuuntelin eilen yhtä irakilaisrouvaa, joka kertoi tulleensa raiskatuksi kotimaassaan. Ei minulle tullut sellaista oloa, että minulle syötetään tässä jotain fuulaa.”

Hemberg uskoo Niinistön puheen kiristävän Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mielestään puheen pitopaikka eduskunnan kevätkauden avaavissa valtiopäivien avajaisissa on symbolisesti erittäin tärkeä.

”Kun presidentti pitää tällaisen puheen, niin se on hänen ohjaustaan päättäjille, että ottakaa tiukka linja, epäilkää kaikkea ja vetäkää rajat kiinni. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kiristyksiä tulee”, Hemberg sanoo.

”Tämä on arvo ja asennekysymys. Olisin odottanut jotain toisenlaisia sisältöjä. Etenkin kun meitä on autettu silloin, kun olemme apua tarvinneet.”

Myös Suomen pakolaisavussa Niinistön puhetta seurattiin alakuloisissa tunnelmissa.

”Tuntuu, että suomalaispäättäjiä pelottaa maahanmuutto. Nyt, kun rasismi on tullut katupartioiden ja muiden kautta näkyväksi, niin julkisuudessa näyttää siltä, että koko kansa olisi peloissaan tästä asiasta”, sanoo Suomen pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

”Presidentiltä voi odottaa arvojohtajuutta, jossa ihmisoikeudet ovat keskeisesti mukana. Tämä on tärkeää erityisesti tällaisella hetkellä.”

Niinistö sanoi puheessaan, että kansainvälisissä pakolaisia koskevissa sopimuksissa olisi päivittämisen varaa. Niinistö toivoi EU:n tunnustavan, että sopimusten vaatimukset ovat nykyisellään liian tiukkoja.

”Niinistön esiin nostamissa asioissa unohtuu se, että kun näitä sopimuksia toisen maailmansodan jälkeen tehtiin, niissä haluttiin suojella eurooppalaisia eli meitä itseämme. Mielestäni on ristiriitaista, että oikeuksia suojelun hakuun halutaan kiristää, kun asia koskee muualta tulevia”, Väkiparta sanoo.

Suomen pakolaisapu on Niinistön kanssa samaa mieltä siinä, että sopimuksia pitäisi päivittää. Järjestö toivoo, että pakolaissopimuksessa huomioitaisiin esimerkiksi ilmastonmuutos ja seksuaalisen suuntautuneisuuden aiheuttama vaino.

Suomen pakolaisapu on Niinistön kanssa samaa mieltä myös siitä, että maahanmuutto on paikoin hallitsematonta ja että asiaan liittyy ongelmia. Väkiparran mielestä osasyy tilanteeseen on, että lähtömaita lähellä olevat pakolaisleirit ovat täynnä.

”YK on jo pitkään varoittanut, että ottakaa näitä ihmisiä vastaan tai he lähtevät itse liikkeelle. Nyt niin on sitten käynyt.”

Niinistön koko puhe on luettavissa täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat