Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntavaalit siirretään vuoden 2017 lokakuuhun

Poikkeuslaki kuntavaalien siirtämiseksi on hyväksyttävä eduskunnassa ennen kesälomia.

Kotimaa
 

Puoluesihteerien työryhmä päätti keskiviikkona, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä 2017. Keväälle 2017 suunnitellut kuntavaalit siirretään saman vuoden syksyyn, jotta aikaa vaalien järjestämiseen on enemmän. Asiasta kertoi ensin Yle.

Kuntavaalit ja maakuntavaalit on tarkoitus järjestää jatkossakin samaan aikaan. Vuodesta 2021 kunta- ja maakuntavaalit järjestetään keväällä.

”Maakunta- ja kuntavaalit järjestetään alusta lähtien yhdessä. Se on järjestelmän kannalta paras vaihtoehto. Tästä oli laaja yksimielisyys puolueiden kesken. Loppujen lopuksi Rkp ja vihreät ilmoittivat, etteivät he voi kannattaa tätä, mutta kaikki muut eduskuntapuolueet olivat siirron kannalla”, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi Yleisradiolle.

Vuoden 2017 kuntavaalien siirtäminen syksyyn edellyttää kertaluonteista poikkeuslakia vaalilainsäädäntöön. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että poikkeuslain valmistelu alkaa ”haipakkaasti”, koska kaikki hallituspuolueet ja oppositiostakin Sdp, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat sen takana.

Poikkeuslaki on hyväksyttävä eduskunnassa ennen kesälomia, jotta vaalien tarkka ajankohta voidaan vahvistaa syyskuun alkuun mennessä.

Slunga-Poutsalo sanoo, että kaksien vaalien järjestäminen yhtä aikaa on ”haastava tilanne”. Maakuntavaaleissa ehdokkaita on vähemmän kuin kuntavaaleissa niin joillekin ehdokkaille tulee kaksi eri ehdokasnumeroa.

Poliittisesti vaalien yhdistäminen onnistuu hyvin, koska maakunnalliset ja kunnalliset asiat on helppo nivoa yhteen.

Puoluesihteeriryhmä keskusteli siitäkin voiko kansanedustaja olla myös maakuntavaaleissa ehdolla ja päätyi että voi. Sen sijaan jatkoselvittelyyn jäi miten vaalikelpoisuus rajataan kunnan virkamiesten, esimerkiksi kunnanjohtajan osalta.

Suljetun listavaalin puoluesihteerit hylkäsivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat