Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Latu: Luontopalvelut vaarassa – metsähallituslaki uhkaa luonnon virkistyskäytön edellytyksiä

Järjestö pelkää, että valmisteilla oleva metsähallituslaki heikentää luonnon virkistyskäytön edellytyksiä.

Kotimaa
 
Mari Limnell / Metsähallitus
Kuusamon Julma-Ölkky kuuluu alueeseen, johon kaavaillaan uutta kansallispuistoa.
Kuusamon Julma-Ölkky kuuluu alueeseen, johon kaavaillaan uutta kansallispuistoa. Kuva: Mari Limnell / Metsähallitus
Fakta

Metsätaloutta ja luontopalveluita

  Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita.

  Liiketoiminnan ytimen muodostaa metsätalous.

  Julkiset hallintotehtävät, kuten luonnonsuojelualueiden hoito, rahoitetaan valtion budjetista.

  Metsähallituslakia muutetaan, koska EU-vaatimusten vuoksi Metsähallitus ei voi jatkaa metsätaloustoimintaa nykymuotoisena.

  Lakiesityksen ongelmina on pidetty epäselvää johtamismallia, epäselvyyttä liiketoiminnan ja viranomaisyksikön työnjaossa ja oman kirjanpidon poistamista luontopalveluilta.

Uusi metsähallituslaki heikentäisi luonnon virkistyskäyttöön liittyvien palveluiden asemaa ja toimintaedellytyksiä, pelkää Suomen Latu.

Laki vähentäisi ulkoilun ja liikunnan keskusjärjestön mukaan eduskunnan päätäntävaltaa yleisiä maa- ja vesialueita koskevissa asioissa sekä verovarojen käytön läpinäkyvyyttä.

Suomen Latu on ottanut voimakkaasti kantaa hallituksen esitykseen metsähallituslaiksi. Järjestön mukaan laki heikentäisi Metsähallituksen luontopalveluiden asemaa, mikä puolestaan uhkaa luonnon virkistyskäytön edistämistä.

”Lain myötä ympäristöministeriön ohjausvalta vähenee ja konsernijohtajan valta kasvaa. Vaarana on, että talous jyrää aineettomia ja hyvinvointia tuottavien arvojen yli”, asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta sanoo.

Lakiesityksen valiokuntakäsittely alkaa eduskunnassa torstaina. Rautiaisen mukaan laki mahdollistaisi myös sen, että luonnon virkistyskäyttöön liittyvistä palveluista tulee ennen pitkää maksullisia, vaikka nyt tällaista ei suunnitellakaan.

”Muutos voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että virkistyspalvelut ja niihin liittyvä infra, kuten reitit, autiotuvat ja luontokeskukset siirtyvät konsernin liiketoimintojen hoitoon”, Rautiainen sanoo.

Luontopalveluiden hoidossa ovat nyt muun muassa kansallispuistot ja valtion retkeilyalueet sekä suurin osa valtion maa- ja vesialueista.

Lain tarkoitus on saattaa Metsähallituksen metsätalous kilpailuoikeudellisesti neutraaliin asemaan. Tämä edellyttää, että valtion liiketoiminta eriytetään omaksi yhtiökseen. Metsätalouden yhtiöittämisen lisäksi muutoksia on tehty Metsähallituksen julkisiin hallintotehtäviin eli luontopalveluihin. Uudella yksiköllä ei esimerkiksi olisi omaa kirjanpitoa.

Lakiesitystä valmistelleen maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikön Juha S. Niemelän mukaan tulkinta virkistyspalveluiden siirtämisestä liiketoimintojen hoitoon on ”hyvin pitkälle viety johtopäätös”.

”Tämä ei missään nimessä ole tarkoitus”, Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan liiketoimintojen ja julkisten hallintotehtävien rooleja on selkeytetty. ”Metsätaloustoiminta siirtyy osakeyhtiölle, mutta puun toimittaminen jatkuu samalla periaatteella kuin nyt. Käytännössä muutoksia ei ole tulossa myöskään julkisten hallintotehtävien hoitoon. Muutokset liittyvät lähinnä ohjaukseen”, Niemelä sanoo.

”Metsähallituksen maita virkistäytymiseen käyttäville kansalaisille muutosten ei pitäisi näkyä mitenkään.”

Suomen Latu korostaa, että luontopalveluiden aseman muutos toteutuu välillisesti useiden kirjausten perusteella. Esimerkiksi luontopalveluiden hoitamasta noin seitsemän miljoonan hehtaarin maa- ja vesiomaisuudesta kolmannes siirrettäisiin liiketoiminnoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat