Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi otti kiinni 25-vuotiaan epäiltynä Petäjäveden iskusta – kolme polttopulloa vastaanotto­keskukseen

Petäjäveden öinen isku on yksi tähän asti uhkaavimmista.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Irakin Tikritistä Suomeen tullut Chalak Saber Tahir oli hereillä, kun polttopulloisku Petäjäveden vastaanottokeskukseen tapahtui.
Irakin Tikritistä Suomeen tullut Chalak Saber Tahir oli hereillä, kun polttopulloisku Petäjäveden vastaanottokeskukseen tapahtui. Kuva: Petteri Kivimäki

Poliisi on ottanut yhden kiinni epäiltynä Petäjäveden vastaanottokeskukseen tehdystä polttopulloiskusta. Vastaanottokeskuksen ulko-oven ikkunan läpi heitettiin kolme polttopulloa kahden aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Poliisin mukaan kiinniotettu on paikkakuntalainen 25-vuotias mies. Miehen osuutta tapahtumaan selvitetään. Kuulustelut aloitetaan torstaina iltapäivällä.

Poliisi selvittää parhaillaan, onko kyseinen henkilö yrittänyt polttaa rakennuksen myös aiemmin. Rakennuksen ulkoseinä yritettiin sytyttää tuleen syyskuussa, jolloin rakennuksessa ei toiminut vielä vastaanottokeskusta.

Irakin Tikritistä Suomeen tullut Chalak Saber Tahir oli hereillä iskun tapahtuessa. Hän kiittää Suomen poliisia nopeasta toiminnasta, mutta sanoo olevansa tapahtuneesta huolissaan.

”En pelkää itseni puolesta, mutta täällä on lapsia. Heitä tällainen varmasti pelottaa paljon.”

Petäjäveden yksikön johtaja Elina Hienola kertoo HS:lle, että tapahtunutta käydään läpi asukkaiden ja henkilökunnan kanssa. ”Voit kuvitella millainen tunnelma täällä on.”

Poliisin mukaan öisestä iskusta ei syntynyt henkilövahinkoja tai suuria aineellisia vahinkoja.

Mahdollisuus vakaviin seurauksiin olisi kuitenkin ollut olemassa, sillä vastaanottokeskuksessa majoittui tapahtumahetkellä 80 turvapaikanhakijaa. Heistä 40 asui kerroksessa, johon polttopullot lensivät.

Poliisi tutkii tapausta törkeän tuhotyön yrityksenä.

Tapahtuman esitutkinta on kesken. Silminnäkijähavaintojen mukaan yksi henkilö liikkui alueella reppu selässään tapahtuma-aikaan.

Poliisi kaipaa havaintoja myös pilotitakkisesta henkilöstä, jolla on ollut pipo päässä ja maihinnousukengät jalassa. Takissa oli Suomen lippu.

Havaintoja näistä tai muista henkilöstä ja ajoneuvoista tapahtumayönä Tähtiniemenraitin alueella pyydetään ilmoittamaan Keuruun poliisin numeroon 0295 448 176.

Petäjävedelle perustettiin marraskuussa 80 paikkainen vastaanottokeskus. Hienola sanoo, ettei vastaanottokeskuksessa ole sattunut aiemmin vastaavaa iskua.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Petäjäveden aamuöiset tapahtumat ovat vakavimmasta päästä, kun katsotaan kaikkia Suomessa tapahtuneita, turvapaikanhakijoiden majoitustiloja kohtaan tehtyjä tuhotöitä viime syksystä lähtien. Niitä on nyt tapahtunut kymmenkunta.

Toistaiseksi todennäköisesti vakavin on Lammilla lokakuussa tehty polttopulloisku, jossa joku heitti polttopullon kerrostalossa toimivan SPR:n vastaanottokeskuksen makuuhuoneen ikkunaan. Vain yksi ikkunakerros esti pullon lentämisen huoneeseen, jossa oli kaksi alaikäistä.

Petäjävedellä polttopulloja oli kolme ja ne osuivat ulko-oveen, jonka lasi rikkoutui, mutta muuta tuhoa ei ehtinyt aiheutua.

Teko on hyvin samankaltainen, ainakin nyt tiedossa olevien seikkojen valossa, kuin syyskuussa Kouvolassa tehty isku. Siinä tekijä myös saatiin kiinni. Noin 50-vuotias mies sai vuoden ehdotonta vankeutta, missä oli mukana myös miehen aiempaa rikostaustaa. Hän heitti muovisen Masinol-pullon vastaanottokeskuksen oveen, jonka ikkuna ei hajonnut. Oikeus huomioi teossa rasistisen motiivin.

Muita vakavia tapauksia ovat olleet Ylivieskassa kolmen henkilön heittämät kolme palavaa pulloa, jotka osuivat Raudaskylän kristillisen opiston seinään. Siellä asui alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Erilaisia savukranaatteja ja savupommeja on heitelty vastaanottokeskusten liepeillä ainakin Imatralla ja Siilinjärvellä. Vakava tilanne sattui myös Raumalla joulukuussa, kun tulipalo syttyi rappukäytävässä pienkerrostalossa, jossa asui jo ennestään ihmisiä ja jonne oli tulossa turvapaikanhakijoita.

Samoin Niinisalossa poltettiin puinen kerrostalo, jonne oli tarkoitus tulla vastaanottokeskus.

Parissa tapauksessa vastaanottokeskuksen tulipaloista tai niiden aluista on epäilty myös turvapaikanhakijaa itseään tai vahinkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat