Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus-asiantuntijat HS-keskustelussa: Epidemia ei juuri muuta raskaana olevien matkustussuosituksia

HSTV:n suorassa lähetyksessä keskustelivat THL:n Markku Kuusi ja SPR:n Tiina Saarikoski.

Kotimaa
 
Zikavirus-asiantuntijat rauhoittelevat: Tauti ei tule leviämään Suomeen
Zikavirus-asiantuntijat rauhoittelevat: Tauti ei tule leviämään Suomeen
HSTV:n suorassa lähetyksessä käsiteltiin zikavirusta. Aiheesta keskustelemassa olivat THL:n ylilääkäri Markku Kuusi ja Punaisen Ristin terveydenhoidon asiantuntija Tiina Saarikoski.

Zikaviruksen aiheuttama riski suomalaisille on vähäinen. Tauti ei tule leviämään Suomessa, ja epidemia-alueelle kohdistuvan matkan lykkäämistä tulee harkita lähinnä, jos on raskaana tai yrittää hankkiutua raskaaksi, muistuttivat asiantuntijat HS:n studiokeskustelussa torstaina.

”Raskaana oleville on suositeltu jo aikaisemmin, että heidän ei kannata välttämättä matkustaa tropiikkiin, koska siellä on riski moniin muihinkin infektioihin”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Markku Kuusi sanoi.

”Sitä perussuositusta zikavirus ei kamalasti muuta.”

Zikavirus on levinnyt lähinnä Latinalaisessa Amerikassa. Kuusen mukaan on varmaa, että se ei rantaudu Suomeen suuressa mittakaavassa.

”Matkailijoiden mukana voi tulla tapauksia, mutta meiltä puuttuu hyttyslaji, joka levittää virusta.”

Zikavirus tulee ottaa vakavasti, koska se on yhdistetty mikrokefaliaan eli lasten pienipäisyyteen, mutta esimerkiksi samojen hyttysten levittämä denguekuume voi olla yksilötasolla paljon kohtalokkaampi tauti, muistutti Suomen Punaisen Ristin (SPR) terveydenhoidon neuvonantaja Tiina Saarikoski.

Ainakin Brasiliassa, Kolumbiassa ja El Salvadorissa on ohjeistettu, että naiset eivät toistaiseksi hankkiutuisi raskaaksi.

”Se on aika radikaali suositus, jolla tulee olemaan vaikutuksia. Jos perheet noudattaisivat näitä suosituksia, lapsia ei esimerkiksi riittäisi tuleville koululuokille”, Saarikoski sanoi.

THL:n Markku Kuusi sanoi, ettei ole muiden epidemioiden kohdalla kuullut vastaavista suosituksista.

”Varmaan näissä maissa asiaa arvioidaan vielä uudelleen.”

Zikavirus ei voi levitä Suomessa verensiirtojen myötä, sillä epidemia-alueen maissa matkustaneilla on jo aiemmin ollut vähintään 28 vuorokauden karenssiaika verenluovutukseen. Zikavirus poistuu verestä nopeammin.

On mahdollista, että zikavirus leviää pidemmänkin ajan päästä sukupuoliteitse, mutta raportoituja yksittäistapauksia ei ole toistaiseksi pidetty hälyttävinä epidemian leviämisen kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat