Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Media on yhtä suurta kertomusta

Kotimaa
 
Saara Päivinen

Uutiset, radio, internet. Joka paikassa koko ajan. Maailman ihmisten asioiden yhteenlaskettu summa.

Sanakirjan mukaan media tarkoittaa viestintäkanavia tai viestin välittäjää, ja sitähän se suurimmaksi osaksi onkin. Osa kokee omasta itsestään kuvan jakamisen tavaksi viestiä ajatuksiaan ja tunteitaan, osa taas kirjoittaa mieluummin mielipiteitään tekstiksi tai kolumniksi. Joillekin sosiaalinen media on kuitenkin vain tapa saada hyväksyntää itsestään. Vaikka se hetken saattaisi siltä tuntuakin, todellisessa elämässä Instagram-kommenttien määrällä ei ole mitään tekemistä ihmisen aidon identiteetin kanssa. Ja hyvä niin.

Median läsnäolo arjessa näkyy esimerkiksi nuorten aamurutiineissa.

Myönnän itsekin usein selaavani Instagramin läpi hampaidenpesun yhteydessä tai silloin tällöin jakavani kuvan kauniista auringonnoususta Snapchatissa. Juuri siksi, että niin monet muut näkevät kaiken mitä sosiaaliseen mediaan laittaa, sinne jaetaankin kuvia ja kertomuksia vain elämän parhaimmista hetkistä. Niistä jotka kokee itselleen tärkeiksi ja merkityksellisiksi. Muille jakamisen arvoisiksi.

Osaksi sosiaalinen media on vain yhden valtavan ryhmäpaineen tiivistymä. Siihen liittyy myöskin tietynlainen jälkeenjäämisen pelko, pelko jonkin tärkeän asian missaamisesta, joka onkin osasyy median koukuttavuudelle. Hassua on, mistä kaikesta tunnin sometauon aikana voisikaan jäädä paitsi!

Sosiaalinen media antaa kuitenkin myös mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia jakaa omia ajatuksiaan niin yhteiskunnallisista asioista kuin päivän tapahtumistakin. Viime aikoina oman elämän jakaminen mediassa, varsinkin nuorten keskuudessa, on laajentunut Instagramista ja Twitteristä jopa omien YouTube-videoiden kuvaamiseen. Suurimmalta osalta ilmiö on osoittaunut voitoksi: monet ovat sitä kautta löytäneet jopa tulevaisuuden ammattinsa.

Aikuisten suusta kuulee usein lauseita, joiden mukaan meille nuorille on kasvanut kännykkä kämmeneen kiinni emmekä me omista enää muuta elämää kuin sosiaalinen media. Asiassa on monta puolta: on totta että medialla on nykyään paljon suurempi merkitys nuorten elämässä kuin vaikkapa viisi vuotta sitten. Itse muistan lukeneeni kirjoja kolme tuntia päivässä lähes koko ala-asteen ajan, ja se on noin kymmenkertainen määrä verrattuna tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni. On surullista, että suurin osa jo pienten lasten pihaleikeistä on vaihtunut kännykän räpläämiseen. Jopa ystävien seurassa.

Toisaalta, tiedonhaku nykypäivänä on niin paljon helpompaa kuin muutama vuosi sitten, että ainakin jollain tasolla nykypäivän lapset ovat viisaampia. Median kautta moni asia tuntuu varmasti paljon mielenkiintoisemmalta jo senkin takia, että erilaisia inspiraationlähteitä on niin helppo löytää. Media on jokaiselle henkilökohtainen ja merkitsee eri asioita. Media on ihmisten tekemää ja luomaa, ja loppujen lopuksi vain lukematon määrä erilaisia elämäntarinoita. Yhtä suurta kertomusta. Kertomusta, jossa jokainen meistä on mukana.

Kirjoittaja on Keravan Sompion koulun 9-luokkalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat