Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuen ratkaisutoiminta yliopistoissa päättyy – siirtyy kokonaan Kelalle

Päätös koskee noin 70 000:a opintotukea saavaa yliopisto-opiskelijaa

Kotimaa
 
Adriana Dobrin / HS
Viimeistään vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa.
Viimeistään vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Kela on päättänyt irtisanoa sopimukset, joiden perusteella suurin osa yliopistoista on ratkaissut omien opiskelijoidensa opintotukihakemukset. Viimeistään vuoden 2018 alusta alkaen kaikki opintotukiasiat ratkaistaan Kelassa.

”Opiskelijoille tämä ei sinällään tarkoita muuta kuin sitä, että opintotukiratkaisut tekee yliopiston opintotukilautakunnan sijasta Kela. Näin ollen myös opintotuen myöntämiseen liittyvä asiakaspalvelu siirtyy Kelan hoidettavaksi”, Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Regina Ollila sanoo.

Kaikki Suomen yliopistot Maanpuolustuskorkeakoulua, Helsingin yliopistoa ja Taideyliopistoa lukuun ottamatta ovat tähän asti tehneet opintotukiratkaisut omissa lautakunnissaan. Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat puolestaan käyttäneet Kelan palveluita.

Päätös koskee noin 70 000:a opintotukea saavaa yliopisto-opiskelijaa. Kelan kanssa sopimuksen tehneissä 12 yliopistossa tehdään vuosittain lähes 100 000 opintotukiratkaisua. Se on reilu viidesosa kaikista opintotukiratkaisuista.

Ollilan mukaan uudistuksen tarkoituksena on yksinkertaistaa Kelan etuustietojärjestelmiä ja -prosesseja. Kela aloitti noin viisi vuotta sitten uudistustyön, jonka myötä se uudistaa kaikki etuustieto- ja tukijärjestelmänsä sekä apurekisterinsä.

Muualla kuin Kelassa tehtävät etuusratkaisut mutkistavat etuuksien toimeenpanoa, minkä vuoksi opintotuen koko ratkaisutoiminta halutaan järjestelmäuudistuksen yhteydessä keskittää Kelaan.

Ollilan mukaan aiemmin Kelan ja yliopistojen, opiskelijajärjestöjen ja ministeriön kanssa tehdyn selvityksen perusteella ratkaisu ei ollut täysin yksimielinen.

”Lausunnoissaan yliopistot olivat pääosin sitä mieltä, että asiat voitaisiin pitää ennallaan. Myös opiskelijajärjestöt olivat pitkälti samoilla linjoilla. Molemmissa ratkaisuissa kuitenkin nähtiin niin etuja kuin haittoja”, Ollila sanoo.

Kustannushyötyjä muutos ei varsinaisesti Kelalle tuo, mutta työntekijöiden määrää joudutaan lisäämään. Tämänhetkisen arvion mukaan kaikkien opintotukiratkaisujen tekeminen Kelassa edellyttäisi 31 henkilötyövuoden lisäystä.

”Järjestelmäuudistuksen myötä ennuste opintotuen ratkaisujen aiheuttamasta työmäärästä tulee kuitenkin alenemaan, kun automaatio lisääntyy. Siinä mielessä epäilen, ettemme tarvitse enää viiden vuoden kuluttua näin suurta lisäystä”, Ollila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat