Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien kielitaito­vaatimuksiin esitetään höllennyksiä

Tänä vuonna 10 000 uutta turvapaikanhakijaa on vailla töitä, työryhmä raportoi.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Ammatilliseen koulutukseen vaadittavasta kielitaitotasosta voidaan jatkossa joustaa, jotta maahanmuuttajat saadaan nopeasti työelämään.
Ammatilliseen koulutukseen vaadittavasta kielitaitotasosta voidaan jatkossa joustaa, jotta maahanmuuttajat saadaan nopeasti työelämään. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Marjo Valtavaara HS

Ammatilliseen koulutukseen vaadittavasta kielitaitotasosta voidaan joustaa, jotta maahanmuuttajat saadaan nopeasti työelämään.

Näin esittää opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmä, joka on valmistellut tukun keinoja nopeuttamaan oleskeluluvan saavien kouluttamista ja työelämään pääsyä.

Ohjausryhmä muistuttaa, että nyt vain noin neljännes kotoutumiskoulutuksen päättävistä saavuttaa ammatilliseen koulutukseen vaadittavan kielitaidon.

Työryhmä kantaa huolta myös opettajien riittävyydestä. Pulaa on jo nyt perusopetukseen valmistavan opetuksen sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -opetuksen opettajista. Lisää kaivataan myös lastentarhan- ja luokanopettajia sekä erityisopettajia ja oppilaan oman äidinkielen ja uskonnon opettajia.

”Osin tarpeisiin voidaan vastata nopeilla, suhteellisen lyhytkestoisilla täydennyskoulutuksilla. Osin tilanne edellyttää opettajien peruskoulutuksen lisäystä”, työryhmä toteaa.

Työryhmän mielestä maahanmuuttajataustaisten opettajien rekrytointia pitäisi lisätä.

Kotimaassaan tutkinnon suorittaneet maahanmuuttajat pitäisi saada töihin nopeasti, mutta tutkintojen tunnustamistyö on hidasta.

”Pahimmassa tapauksessa korkeakoulutetuilta edellytetään vastaavan tai suomalaisen tutkinnon suorittamista uudelleen tai heidät ohjataan suorittamaan alempaa suomalaista tutkintoa”, työryhmä sanoo.

”Tietoa tutkintojen suoritusmaista on vaikea saada.”

Tutkintojen tunnustamistyöhön pitää työryhmän mukaan kohdentaa lisäresursseja. Lisäksi tulee kouluttaa lisää tulkkeja ja kääntäjiä. Heitä on tällä hetkellä liian vähän erityisesti arabian kielessä, joiden puhujia on tullut paljon maahan.

Työryhmä korostaa, että Suomen heikko taloustilanne ja julkisen talouden tasapainottaminen asettavat maahanmuuttajien kouluttamiselle tiukat taloudelliset reunaehdot. Tänä vuonna 10 000 uutta turvapaikanhakijaa on vailla töitä.

Maahanmuuttajien koulutukseen kuluu tänä vuonna vähintään sata miljoonaa euroa pelkästään opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista.

Työryhmä haluaa myös pidentää työmarkkinatuen kestoa tapauksissa, joissa perusopetus jäisi muutoin kesken.

Työryhmä esittää myös, että opintotukilakia muutetaan siten, että aikuisten perusopetukseen osallistuvat voivat saada opintotukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat