Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Väyrynen perustaa uuden puolueen

Pääministeri Juha Sipilä: ”Olen pettynyt mutta en yllättynyt.”

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Paavo Väyrynen kuvattiin vaalikampanjakiertueella Rovaniemellä vuosi sitten.
Paavo Väyrynen kuvattiin vaalikampanjakiertueella Rovaniemellä vuosi sitten. Kuva: Kaisa Sirén
Kuka?

Paavo Väyrynen

 Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen, 69, on yksi pitkäikäisimpiä poliitikkoja. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran jo 1970. Hän ollut keskustan puheenjohtaja, useaan otteeseen ministerinä ja kolme kertaa keskustan presidenttiehdokkaana.

 Viime kevään eduskuntavaaleissa hän tuli valituksi eduskuntaan, mutta päätti jäädä europarlamenttiin, koska ei päässyt ministeriksi.

 Viime viikolla hän julkaisi kirjan, jossa hän tilittää pettymystään keskustan ja Sipilän hallituksen politiikkaan. Samalla hän ilmoitti jättävänsä tehtävät puolueen elimissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole yllättynyt Paavo Väyrysen puolueen perustamisesta.

”Kovasti pettynyt olen, mutta en niin hirveän yllättynyt”, Sipilä sanoi Lontoossa torstaina.

Poliitikkokonkari ja pitkäaikainen keskustavaikuttaja Väyrynen ilmoitti torstaina perustavansa uuden puolueen. Hän ilmoitti ratkaisustaan torstaina blogissaan.

”Niiden puolesta olen pahoillani, jotka Paavon eteen ovat vuosikymmenten ajan töitä tehneet. Itsekin olen ollut tässä hankkeessa mukana”, Sipilä totesi. Hän kommentoi Väyrysen liikkeitä Lontoossa, jossa hän osallistui kansainväliseen Syyrian apukokoukseen.

Sipilän mukaan Väyrynen ei voi olla samaan aikaan keskustan ja uuden puolueen jäsen.

”Suomi on vapaa maa, täällä saa perustaa puolueita. Keskusta jatkaa keskustan toimintaa.”

Sipilästä keskusta on aatteellisilla juurillaan, mutta leikkausaika on otollista aikaa arvostelulle.

Väyrysen mukaan hänen perustamansa Kansalaispuolue ”pyrkii vaikuttamaan Suomen valtiolliseen elämään sekä suoran demokratian keinoja käyttäen että parlamentaarisen järjestelmämme kautta”.

”Kuten nimikin kertoo, yhdistys on tarkoitus merkitä puoluerekisteriin, kun edellytykset tähän täyttyvät”, hän kirjoittaa.

Väyrynen vastasi HS:n haastattelupyyntöön torstaina, ettei kommentoi asiaa ennen perjantaita. Hän kertoi pitävänsä asiasta tiedotustilaisuuden perjantaina aamulla Helsingissä.

Kansalaispuolueen tavoitteena on Väyrysen mukaan puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Puolue ajaisi suunnanmuutosta Suomen Eurooppa-politiikkaan ja maan säilymistä sotilaallisesti puolueettomana.

”Tärkein ja kiireellisin tehtävämme on Suomen irrottautuminen euroalueesta”, hän kirjoittaa.

Väyrysen aloitteesta syntynyt kansalaisaloite Suomen eurojäsenyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä on etenemässä eduskuntaan.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo olevansa hämmentynyt ja surullinen Väyrysen päätöksestä.

”Yritän toipua henkilökohtaisesta järkytyksestä. Meillä on 46 vuotta yhteistä taivalta, ja keskusta on ollut aina vaikeissakin paikoissa häntä tukemassa. Itsekin olen ollut kolme kertaa hänestä presidenttiä tekemässä”, Laaninen kertoi.

Tällä hetkellä Väyrynen toimii keskustan europarlamentaarikkona. Hän ei voi siirtyä europarlamentissa toisen puolueen edustajaksi, koska uutta puoluetta ei vielä ole.

Puolueaikeista uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus, jonka mukaan Väyrysen puolueen tarkoituksena on, että sen jäseniksi pääsevät vain eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet, jotka kaikki kuuluvat puoluehallitukseen.

Kansalaispuolueen tukiryhmään huolitaan kaikki puolueen tavoitteita kannattavat suomalaiset.

Puoluesihteeri Laaninen ihmettelee, mitä tämä tarkoittaa. Puolueen perustamiseksi on lain mukaan kerättävä vähintään 5 000 allekirjoitusta.

Paavo Väyrynen kertoo ratkaisunsa taustoista perjantaiaamuna kello 9 HSTV:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat