Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmävalitusta

Kuluttaja-asiamiehen mielestä kertaluonteisena korotuksena Carunan korotukset ovat vastoin kuluttajansuojalakia.

Kotimaa
 

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen harkitsee ryhmävalituksen tekemistä sähkönsiirtoyhtiö Carunan tammikuun puolessavälissä ilmoittamista hinnankorotuksista.

Pekka Sakki / Lehtikuva
Päivi Hentunen
Päivi Hentunen

”Olemme kutsuneet Carunan tapaamiseen, jossa keskustellaan hinnankorotuksista kuluttajansuojalain näkökulmista. Meidän mielestämme kertaluonteisena korotuksena Carunan korotukset ovat vastoin kuluttajasuojalakia”, Hentunen sanoo.

Tapaaminen järjestetään perjantaina. Asia tuli ilmi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vastasi vasemmistoliiton kansanedustajan Hanna Sarkkisen kysymykseen Carunan hinnankorotuksista.

Hentusen mukaan kohtuullinen kertakorotus voi oikeuskäytännön mukaan olla yleensä enintään noin 10–15 prosenttia. Carunan hinnankorotukset olivat keskimäärin 27 prosenttia.

Hänen mielestään siirtohinnan suuren kertakorotuksen kohtuuttomuutta lisää se, että sähkö on välttämättömyyshyödyke. Sitä ilman kuluttaja ei voi tulla toimeen.

Caruna on perustellut hinnankorotusta sillä, että sen pitää investoida 200 miljoonaa euroa sähkönsiirtoverkon uusimiseen.

Sähkömarkkinalain mukaan myrskyn tai lumikuorman aiheuttama sähkökatkos ei saa ylittää kuutta tuntia asemakaava-alueella ja 36 tuntia haja-asutusalueella.

Carunan mukaan tavoite saavutetaan vain verkon uudistamisella.

Ryhmävalitus käsitellään kuluttajariitalautakunnassa, jonne sen voi tuoda vireille kuluttaja-asiamies. Hentunen korostaa, että kuluttaja-asiamies pyrkii aina ensiksi neuvotteluratkaisuun.

Kuluttaja-asiamiehen järein keino on saattaa asia ryhmäkanteena tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat