Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskaltaako somessa puhua tuntemattomalle?

Kotimaa
 
Laura Leikoski

Sosiaalinen media on tänä päivänä äärimmäisen monimuotoista. Erilaisia palveluita ja sovelluksia löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja.

Someviidakkoon eksyy väistämättä miltei jokainen, mutta etenkin nuorille sosiaalinen media on tuttua ja jokapäiväistä.

Nykyään on jo vaikea löytää nuorta, joka ei olisi jonkin sosiaalisen median jäsen. Se on luonnollista kehitystä yhteiskunnan mukana, sillä se maailma jossa elämme on jo siirtynyt osittain internetiin.

Luonnollisesti nykypäivän nuoretkin muuttuvat ajan mukana, ja sosiaalinen kanssakäyminen on jo muuttunut enemmän nettiyhteydellä toimivaksi.

Somen vaaroista puhutaan paljon, eikä aivan turhaan. Toisaalta vaaroja kohdataan aina ja kaikkialla, eikä todellakaan jokapäiväisesti. Vaaroja ei siis myös somessakaan kohtaa joka ikinen päivä. Vanha kunnon lause 'älä puhu tuntemattomille netissä' on ihan hyvä ohjenuora varsinkin varhaisnuorille. Sosiaalinen media kykenee kuitenkin luomaan yhteisöllisyyttä, ja se pystyy toimimaan turvana ja tukena monille.

Yhteisöllisyys on äärimmäisen tärkeä osa somen toimintaa, ja monet nuoret kykenevät luomaan omia turvaverkostoja sen avulla. Netin antama anonyymiteetti ei oikein käytettynä ole negatiivinen asia.

Parhaimmillaan se voi jopa rohkaista luomaan uusia ihmissuhteita ilman pelkoa ennakkoluuloista, joita voisi joutua kohtaamaan kasvotusten.

Etenkin sisäänpäinkääntyneille, epävarmoille tai yksinäisille nuorille anonyymiteetti voi mahdollistaa runsaamman sosiaalisen elämän.

Uskoisin, että sosiaalinen media toimii nuorilla ennen kaikkea itseilmaisun ja kommunikoinnin kanavana. Nuo kummatkin asiat ovat äärimmäisen tärkeitä kasvavalle nuorelle, ja some tekee niiden toteuttamisesta paljon helpompaa kuin entisaikoina. Sosiaalisen median myötä maailma on laajentunut nuorille myös oman kotikaupungin ulkopuolelle entistä paremmin. Ystävyyssuhteita luodaan nykyään myös somen kautta, nimenomaan tuntemattomille puhumisen avulla.

Kirjoittaja on Keravan Sompion koulun 9-luokkalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat