Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet eläkeläiset liikkuvat netissä tottuneesti ja uskovat digitaitoihinsa

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Useampi kuin joka toinen eläkeläinen kertoo, etteivät tietotekniset asiat tunnu erityisen hankalilta.
Useampi kuin joka toinen eläkeläinen kertoo, etteivät tietotekniset asiat tunnu erityisen hankalilta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hiljattain eläkkeelle jääneet liikkuvat tietoverkoissa tottuneesti, ilmenee Ilmarisen ja OP:n tuoreesta tutkimuksesta. Se julkistettiin Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton seminaarissa Helsingissä perjantaina.

Heillä on myös välineet siihen. Lähes jokaisella tuoreella eläkeläisellä on käytössään tietokone, älypuhelin tai tabletti. Eniten käytetään tietokonetta.

Näillä he hoitavat verkossa varsinkin pankki- ja vakuutusasioita, etsivät tietoa ja käyttävät sähköpostia. Lähes joka toisella on myös kokemusta peleistä ja sosiaalisesta mediasta, ja enemmistö on soittanut verkkopuheluja.

Tuoreiden eläkeläisten todelliset taidot eivät vastaa yleistä mielikuvaa eläkeläisistä, arvioi Ilmarisen asiakaspalvelujohtaja Minna Hakkarainen. Useampi kuin joka toinen kertoo, etteivät tietotekniset asiat tunnu erityisen hankalilta.

Iso osa tuoreista eläkeläisistä tottui tietotekniikkaan työssään. Iäkkäämpien eläkeläisten joukossa on ihmisiä, jotka jäivät eläkkeelle ennen digitalisaatiota, eikä kaikilla ole tietokonetta tai taitoja sen käyttämiseen.

Vanhustyön keskusliitto on kehittänyt toimintamallia, jossa iäkkäät opastavat toisiaan käyttämään tietotekniikkaa. Seniorisurffiksi kutsuttua mallia on testattu muun muassa palvelutaloissa, kirjastoissa ja eläkeläisyhdistyksissä. Opas ja muuta materiaalia on saatavissa Vanhustyön keskusliiton sivuilta.

Aivan ilman apua eivät pärjää tuoreet eläkeläisetkään. Joka viides kaipaisi sitä älypuhelimen tai tietokoneen käyttöön ja joka kuudes tablettiin. Valtaosa kuitenkin uskoo, että laitteiden käyttö helpottuu tulevaisuudessa, ja oma käyttö kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat