Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisihallitus arvostelee Jari Aarnion alaisen neuvoja Aarnion vaimolle

Alainen antoi vaimolle ohjeita poliisikuulusteluja varten. Hän myös varoitti paljastamasta Aarnion kännykkänumeroita.

Kotimaa
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov

Poliisihallitus arvostelee Helsingin huumepoliisia johtaneen Jari Aarnion alaisen antamia yksityiskohtaisia neuvoja Aarnion vaimolle sen jälkeen, kun Aarnio oli otettu kiinni marraskuussa 2013. Vaimon ja rikostarkastaja Petri Rainialan välinen puhelinkeskustelu tallentui, sillä vaimo oli telekuuntelussa.

Puhelussa Rainiala muun muassa neuvoi, että seuraavan päivän poliisikuulusteluissa vaimon ja Aarnion pojan kannattaisi olla vastaamatta muihin kuin selviin kysymyksiin, jotta kuulustelijat eivät pysty ”uunottamaan” heiltä erikoisia vastauksia.

Rainiala myös korosti kahteen otteeseen, ettei vaimon kannata kertoa kuulusteluissa, mitä puhelinnumeroita Aarnio on käyttänyt. Rainialan mukaan ”Jari halus varoo ainakin jossakin vaihees, et se ei haluu sitoo itteensä mihinkään numeroihin”.

Aarniota syytetään nyt muun muassa törkeistä huumerikoksista, sillä syyttäjien mukaan hän on johtanut hasistynnyreiden salakuljetusta Hollannista Suomeen niin sanottujen Pasilan miehen kännyköiden avulla. Aarnio on kiistänyt tämän. Hänen mukaansa kännykät ovat olleet huumepoliisin operaatiopuhelimia.

Rainialaa epäiltiin virkarikoksesta puhelun takia, mutta häntä vastaan ei nostettu syytettä. Apulaisvaltakunnansyyttäjään mukaan näyttöä rikoksesta ei ollut, sillä puhelua tuskin voitaisiin käyttää oikeudessa todisteena.

Puhelu on niin sanottua ylimääräistä tietoa, joka oli tallentunut vaimon muihin rikosepäilyihin liittyvän kuuntelun yhteydessä. Vaimoa ei syytetä mistään.

Yksityishenkilö teki Rainialan puhelusta kantelun oikeuskanslerinvirastoon. Se siirsi asian Poliisihallituksen (Poha) käsittelyyn.

Pohan mukaan Rainialan käytöksen asianmukaisuus voidaan tutkia poliisihallinnon sisällä, vaikka samaa näyttöä ei voisi käyttää oikeudessa. Asiassa ei ole merkitystä sillä, miten käytös on tullut esimiesten tietoon.

Poha määritteli olennaiseksi kysymykseksi, miten poliisimies voi vapaa-ajallaan keskustella rikosjutun osallisen kanssa tilanteessa, jossa poliisimiehen omiin virkatehtäviin ei kuulu asian hoitaminen. Poha korostaa, että poliisimiehen käyttäytymisvelvollisuutta koskevan poliisilain säännöksen tarkoituksena on suojella luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

”Tästä syystä jo sellainen menettely, joka edes vaarantaa kyseisen luottamuksen, on kritiikille altista. Poliisimiehen osalta kyseinen käyttäytymisvelvollisuus on lisäksi nimenomaisesti ulotettu koskemaan myös tämän vapaa-aikaa.”

Pohan mukaan Rainialan ja Aarnion vaimon välinen keskustelu on liittynyt yksityiskohtaisesti vireillä olevaan rikosasiaan ja siinä toimimiseen. Sen takia ulkopuoliselle tarkastelijalle on voinut syntyä vaikutelma sellaisesta kanssakäymisestä rikosasian osallisen kanssa, että luottamus poliisimiehen puolueettomuuteen vaarantuu.

Tämän takia Rainialan menettely on Pohan mielestä kritiikille altista.

Pohan mielestä Rainialaa vastaan olisi voitu käynnistää virkamiesoikeudellinen menettely eli niin sanottu kurinpitomenettely.

Tässä tapauksessa menettelyä ei ole käynnistetty, vaan Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio keskusteli Rainialan kanssa. Aapio muistutti poliisilaissa säädetystä poliisimiehen käyttäytymisvelvoitteesta ja pyysi olemaan varovainen puheissaan, jottei kritiikille alttiita tilanteita synny.

Rainiala on tehnyt tutkintapyynnön jutun tutkinnanjohtajista, koska hänen mielestään puhelua ei olisi saanut antaa julkisuuteen. Rainialan mukaan puhelu kuului luottamuksellisen viestinnän ydinalueeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat