Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus aikoo rajoittaa sote-investointeja ja kokonaisulkoistuksia lailla

Kotimaa
 
kaisa rautaheimo / hs
Juha Rehula
Juha Rehula Kuva: kaisa rautaheimo / hs

Hallitus aikoo rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien suuria kiinteistöinvestointeja sosiaali- ja terveyspalveluihin määräaikaisella lailla. Samalla rajoitetaan kuntien mahdollisuuksia tehdä sote-palvelujen kokonaisulkoistuksia.

”Ministeriö hyväksyy tai hylkää investoinnit”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoo.

Rehulan mukaan lakiesitys pyritään saamaan eduskuntaan mahdollisimman pian, jo helmikuun aikana. Laki voisi tulla voimaan vielä tämän kevään aikana. Hallituksen reformiministerityhmä päätti asiasta torstaina.

”Normaalit vuosihuollot ja perustellut pitkän aikavälin investoinnit voi jatkossakin toteuttaa”, täsmentää hallitusneuvos Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ulkoistussopimusten ehtoihin pitäisi jatkossa kirjata, että tulevat itsehallintoalueet saavat aikanaan mahdollisuuden vaikuttaa sopimusten sisältöön.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ratkaisee lakiesityksen käsittelyn yhteydessä, onko ratkaisu kuntien itsehallinnon mukainen.

”Tässä ei puututa kuntien tehtäviin ja velvoitteisiin, vaan säädetään keinoista, miten kunnat hoitavat tehtäviään. Lain tasoisia säädöksiä on tästä annettu ennenkin”, Salo perustelee.

Sote-uudistuksen ollessa vireillä kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet investointi- ja ulkoistuspäätöksiä, joiden perimmäiseksi tarkoitukseksi ministeriö tulkitsee halun betonoida oman kunnan alueelle nykyiset sote-palvelut tai kasvattaa oman kunnan palveluihin sidottuja voimavaroja.

Ministeriön laskelmien mukaan tällaisia investointeja on jo vireillä lähes neljän miljardin euron edestä. Uusi laki ei puutu taannehtivasti jo tehtyihin päätöksiin.

Sote-uudistuksen myötä vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy uusille itsehallintoalueille eli maakunnille, jolloin palveluverkkoihin voi tulla muutoksia.

Kunnat ovat myös ulkoistaneet palveluja kokonaan yksityisille yrityksille pitkäaikaisilla, jopa yli kymmenen vuoden sopimuksilla. Sopimukset estävät silloin uuden maakunnan mahdollisuuksia järjestää palvelut kustannustehokkaasti ja tasavertaisesti kaikille alueensa asukkaille.

Vastuu sote-palveluista on määrä siirtää uusille maakunnille vuoden 2019 alusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat