Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus korjaa liikenneverkkoja 600 miljoonalla – kartta näyttää kaikki korjaushankkeet

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Reikiä maantien pinnassa.
Reikiä maantien pinnassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hallitus on päättänyt, miten kohdennetaan 600 miljoonan euron investoinnit maanteiden, ratojen ja vesiväylien korjaamiseen. Yli puolet summasta käytetään tienpintojen ja tierakenteiden korjaamiseen.

”Hankkeita on laajasti ympäri Suomea ja ne perustuvat aidosti niihin tarpeisiin, joita liikenneverkon käyttäjillä kuten elinkeinoelämällä on”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner korosti tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Bernerin mukaan kohteet on valittu kuulemalla muun muassa eri toimialojen kuten metsäteollisuuden tarpeita.

Suurimpia yksittäisiä hankkeita ovat Jännevirran sillan korjaaminen Kuopion ja Siilinjärevn rajalla sekä Pohjois-Suomessa sijaitseva valtatie 21, josta tehdään älykkään tienpidon kokeilualue.

Liikenneverkon korjausvelaksi on laskettu kaikkiaan noin 2,5 miljardia euroa. Sen verran siis maksaisi, jos kaikki huonokuntoiset tiet, sillat, radat ja vesiväylät kunnostettaisiin.

”Meillä on valitettavan paljon huonokuntoisia väyliä ja siltoja”, sanoi Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen.

Nyt sovitut toimet pysäyttävät korjausvelan kasvun tänä vuonna, ja vasta ensi vuodesta toimenpiteet alkavat lyhentää sitä. Tänä vuonna rahoista on tarkoitus käyttää sata miljoonaa euroa, ensi vuonna yli 400 miljoonaa.

”Tämä on erittäin hyvä alku”, Vehviläinen sanoi. ”Pian nähdään ihan toisenlaisia teitä, mutta kaikkea ei voida valitettavasti korjata.”

Kaikkiaan korjauksia tehdään noin 230 kohteessa, joista suurin osa on hyvin pieniä. Kunkin kohteen korjausaikataulu selviää sen jälkeen, kun ely-keskukset aloittavat niiden suunnittelun ensi viikolla.

”Suurin osa hankkeista on 1-1,5 miljoonan euron kokoisia. Pienillä ja keskisuurilla yrityksilläkin on siten mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin”, Berner korosti.

Rataverkkoihin ja ratapihoihin käytetään 223 miljoonaa euroa. Vesiväylissä suurin korjauskohde on Saimaan kanavan sulkuportit.

Tarkoitus on myös kehittää uudenlaista digitaalista seurantaa liikenneverkon kunnosta, jotta korjausvelka ei pääsisi jatkossa enää kasvamaan hallitsemattomasti.

Korjausrahat tulevat normaalin vuosittaisen budjetin 360 miljoonan euron päälle.

Hallitus on sopinut, että liikenneverkon korjausvelkaan käytetään kaikkiaan 964 miljoonaa euroa, joista 364 miljoonaa kohdennetaan myöhemmin.

Liikenneviraston materiaali löytyy avoimena datana täältä.

Liikenneväylien korjausvelkaohjelma 2016-2018 liikenneviraston toteuttamalla kartalla alla:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat