Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediayrittäjä: ”Nuoret uskovat digitaaliseen sanaan”

Mediayrittäjä Ilkka O. Lavas uskoo, että laadukas sisältö kiinnostaa myös lapsia.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Ilkka O. Lavas uskoo että lapset monesti ovat parempia tulkitsemaan mediaa kuin aikuiset.
Ilkka O. Lavas uskoo että lapset monesti ovat parempia tulkitsemaan mediaa kuin aikuiset. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

”Eivät aikuisetkaan osaa tulkita mikä on totta ja mikä ei. Vanhat ihmiset uskovat painettuun sanaan, nuoret taas digitaaliseen”, sanoo it- ja media-alan sarjayrittäjä Ilkka O. Lavas.

Useista tutkimustuloksista poiketen Lavas uskoo että lapset osaavat tulkita mediasisältöä usein jopa paremmin kuin aikuiset.

”Nuoret ovat todella valveutuneita ja nopeita tarkistamaan lähdeviittauksia tai varmistamaan jonkun tiedon todenmukaisuuden. Perinteisen median ei tarvitse olla se ainoa luotettava lähde”, Lavas sanoo.

Lavas huomauttaa että virheellisen tiedon levittäminen ei edes ole mikään uusi sosiaalisen median ja internetin luoma ilmiö.

”Se on aina ollut ongelma, sitä ei ole aiemmin vaan pystytty ilmaisemaan yhtä hyvin. Jopa perinteisessä mediassa saatetaan julkaista ihan virheellistä tietoa. Esimerkiksi joku yksittäinen toimittaja saattaa tuputtaa omaa sanomaansa vastoin journalistin ohjeita ja sanomalehden linjaa.”

Nykypäivänä tilanne on kuitenkin parempi, sillä sosiaalisessa mediassa yhteisön on helpompi kritisoida mediassa leviävää tietoa.

”Jos joku levittää tietoa joka ei pidä paikkaansa niin yhteisö kyllä moittii häntä. Wikipedia on tästä hyvä esimerkki, siellä kuka tahansa voi ottaa kantaa tiedon todenmukaisuuteen. Uudessa maailmassa meillä on paljon paremmat mahdollisuudet demokraattiseen viestintään”, Lavas sanoo.

Muun muassa City-lehden omistavalla Lavaksella on vahva tausta viihteellisen median parissa. Hän ei näe viihteellistymistä suoranaisena ongelmana.

”Onko sivistys kaikessa hyväksi? Ihmiset ovat aina kuluttaneet viihdettä, saippuasarjatkin ovat esimerkki siitä. Me kaipaamme viihdettä arkeemme, sillä se on meille tapa rentoutua ja jättää arjen rutiinit hetkeksi. Lisäksi viihteen kautta voi myös hakea inspiraatiota”, hän esittää.

Lavas uskoo että nuorten vaikeudet erottaa kaupallista, tieteellistä ja journalistista tekstiä, jotka kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa, ovat seuraus kaupallisen sisällön laadusta.

”Nuoriso ei välitä siitä että ne pitäisi erottaa toisistaan. Minun käsitykseni on että hyvä sisältö kiinnostaa oli se sitten kaupallista tai ei. Esimerkiksi energiajuomayritys Redbull tekee maailman makeimpia lumilautavideoita, mutta koska ne ovat niin hyviä kukaan ei välitä siitä että ne ovat kaupallisia”, Lavas sanoo.

Lapset myös löytävät heitä kiinnostavan sisällön toisella tavalla kun aikuiset. Vanhemmat ovat tottuneet löytämään sen median kautta, kun taas lapset löytävät mediasisältöä ihmisten ja suosittelun avulla. Lapset ovat Lavaksen mukaan myös vaativampia sisällön suhteen, sen pitää olla viihdyttävämpää ja vähemmän valtavirtaa edustava.

”Nuoret eivät halua olla siellä missä isä ja äiti ovat, mutta kyllä heitä hyvä sisältö kiinnostaa.”

Sanomalehtiviikon ajan media-asiantuntijat kertovat näkemyksiään lasten ja nuorten median käytöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat