Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sää lauhtuu selvästi koko maassa – sateet uhkaavat etelän lumia

Kotimaa
 
HS-sää 5.2.2016
HS-sää 5.2.2016
HS-sää 5.2.2016

Sää lauhtuu selvästi lähipäivinä etenkin maan eteläosissa. Lauantain vastainen yö on etelässäkin vielä kylmä, mutta lauantaista alkaen sää lämpenee.

”Viikonloppuna ja alkuviikosta päivälämpötilat etelässä nousevat nollan yläpuolelle, jopa muutamaan lämpöasteen”, kertoo Helsingin Sanomien meteorologi Ida-Reetta Jokela.

”Viikonloppuna ja alkuviikosta Suomen yli liikkuu myös useita sadealueita, joiden olomuodot vaihtelevat. Alkuviikosta sateet ovat entistä vetisempiä.”

Lämpöasteet ja sateet antavat kyytiä etelän jo vähiin käyneille lumille. Perjantaiaamuna esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä oli kahdeksan senttiä lunta.

”Kyllähän lumi varmaan jonkin verran sulaa. En tiedä sulaako kokonaan, koska silloin pitäisi sataa ihan reilusti”, Jokela sanoo.

”Nyt eletään vasta helmikuun alkua, joten vielä voi tulla uusia lumia.”

Jokelan mukaan öisin lämpötila painuu nollan tienoille ja jopa alle, joten se tietää liukkaita teitä ja jalkakäytäviä. Sateet huonontavat ajokeliä.

Muualla maassakin sää lauhtuu. Maan keskiosissa viikonloppu menee nollan tietämillä, mutta alkuviikosta lämpötila nousee nollan yläpuolelle. Lapissa lämpötila vaihtelee nollan ja kymmenen pakkasasteen välissä.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä lumisempia sateet ovat.

”Lähipäivistä lauhin on maanantai, jolloin nollaraja on Etelä-Lapin tienoilla”, Jokela sanoo.

Hänen mukaansa ensi viikko menee epävakaissa merkeissä, mutta loppuviikolle on viitteitä sään viilentymisestä.

Merenjäälle lähtöä kannattaa jo nyt harkita.

”Ei voi vielä sanoa, että jäälle ei pidä mennä jään heikkouden takia, mutta jää on monin paikoin arvaamatonta ja petollista. Pitää ainakin tietää, mihin menee ja miten toimii”, sanoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta

Järvien jäät eivät sen sen sijaan ole ehtineet vielä merkittävästi ohentua, sillä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan tammikuun lopussa jäätä oli etelänkin järvillä 20–30 senttiä. Virtapaikkoja on syytä varoa.

Sen sijaan joet ovat SYKE:n mukaan etelässä jo lähes sulia. Joet ovat jo nyt petollisia aina Pohjois-Pohjanmaalle saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat