Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taide, asunnot, osakkeet – asiantuntijat neuvovat, mihin kaikkien aikojen lottovoitto kannattaa sijoittaa

Lotossa on lauantaina jaossa 14,1 miljoonaa euroa, joka on 45-vuotisen historian suurin voittopotti.

Kotimaa
 
Emmi Tulokas / Lehtikuva
Lottomainos Helsingissä perjantaina. Lotossa on jaossa viikonloppuna ennätyspotti 14,1 miljoonaa euroa.
Lottomainos Helsingissä perjantaina. Lotossa on jaossa viikonloppuna ennätyspotti 14,1 miljoonaa euroa. Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva

Lotossa on lauantaina jaossa 14,1 miljoonaa euroa, joka on 45-vuotisen historian suurin. Jos euron maksavasta lottorivistä maksaa neljänneksen enemmän, voi voiton saada kaksinkertaisena. Silloin summa nousisi 28,2 miljoonaa euroon. Ennätyssumma on tuplaantunut yhden ainoan kerran: helmikuussa 2015 voittosumma, 13,9 miljoonaa euroa, kaksinkertaistui.

Jos lauantaina voittaisi Loton jättipotin, niin mihin rahat kannattaisi sijoittaa ja miksi?

Filosofian tohtori, taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin:

”Klassisen sanonnan mukaan vain 10 prosenttia sijoitettavasta pääomasta kannattaa sijoittaa taiteeseen. Kun on lottovoittajasta kyse, laittaisin sen vielä puoliksi. Taidemarkkinoilla ei saa ikinä paljastaa olevansa lottovoittaja. Helppo tai nopea raha tuo perässään ylihintaisen taiteen tai väärennösten myyjät. Kun löysä raha polttaa tilillä tekee helpommin hätiköityjä ratkaisuja taiteen suhteen ja teoksen hintaa saati aitoutta ei tarkisteta huolellisesti. ”

”Aloittelevan taidesijoittajan kannatta hankkia aluksi nuorta nykytaidetta. Sitten vaikka yksi legendaarisen Marjatta Tapiolan työ. Huutokaupasta voisi ostaa esimerkiksi Schjerfbeck, Järnefeltin, Gallen-Kallelan parhaimmalta kaudelta maalauksen, jos sen taustatiedot on kunnossa. Samoin voisi ostaa muutaman ison ja merkittävän veistoksen vaikka Jussi Mäntyseltä ja Wäinö Aaltoselta. 50-luvun uniikkiin abstraktiin taiteeseen tai signeerattuun taidelasiin voisi myös sijoittaa. Taidesijoittamisessa hankitaan vain taiteilijan parhaimpia töitä arvostetuimmalta kaudelta. Toinen puoli kymmenestä prosentista kannattaa sijoittaa siihen, että kerää itselleen luksuskokemuksia esimerkiksi laatumatkailulla. Se kasvattaa sosiaalista pääomaa ja mahdollisuutta hankkia lisää parhaimpia taidesijoituskohteita ilman, että huijarit lähestyvät ensimmäiseksi.”

Vuokraturva-yhtiöiden toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola:

”Tärkeää on hajautus, ettei sijoita pelkästään asuntoihin tai asuntorahastoihin vaan sijoituskohteita on useita. Toinen on ajallinen hajautus, kaikkea ei tarvitse sijoittaa tänä vuonna, vaan sijoittamiselle pitää antaa aikaa. Nyt jos voittaisi Lotossa, niin kolmen vuoden päästä voisi 80 prosenttia olla sijoitettuna. Aika järkevää on sijoittaa omaan asumiseen, mutta heti ei kannata hankkia valtavaa kartanoa ja kalleinta Mersua. Ei voi olla varma, haluaako sitä, ja miten se vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin.”

”Mielestäni 20 prosenttia on se määrä, jonka voisi sijoittaa asuntoihin tai asuntorahastoihin. Asunto kannattaa ostaa kasvukeskuksesta, ja olisi hyvä jos tuntisi alueen. Keskusta on turvallisempi kuin lähiö. Lottomiljonäärin ei ole välttämätöntä saada maksimaalista tuottoa, vaan turvallisuutta. Helsingin keskustan yksiöt tai kaksiot ovat turvallisia kohteita. Pienten asuntojen vuokrat eivät ole kaksisia, mutta on todennäköistä, että niissä rahat ovat turvassa 20–30 vuoden päästä.”

Sijoittaja ja tietokirjailija Marko Erola:

”Summat ovat niin suuria, ettei niille tarvitse saada kuin prosentin reaalituottoa (eli tuotto yli inflaation) elääkseen varsin leveästi lopun ikäänsä. Kun on jo saanut kuun taivaalta, turha kurottaa heti kovin paljon ylemmäs. Lähtökohtaisesti välttäisin suuria sijoitusriskejä, ja kun pörssit pitkän nousukauden ja voimallisen keskuspankkipönkityksen jälkeen näyttävät vaarallisilta, en sijoittaisi juuri nyt lainkaan osakkeisiin tai osakerahastoihin. Panisin tähtitieteellisellä tuurilla tulleet miljoonat poikimaan varovaisesti erilaisiin korkosijoituksiin, kuten edullisiin korkorahastoihin tai vakavaraisten yritysten joukkolainoihin.”

”Seuraavan pörssiromahduksen jälkeen voin panna pari miljoonaa osakkeisiinkin – toki enemmänkin, jos olisin voittanut pääpotin tuplana – ja rakentaisin tasapainoista pitkää salkkua. Myös kiinteistösijoituksia harkitsisin jossain vaiheessa.”

”Tärkeintä on pitää pää kylmänä, sillä monet sijoituskohteiden ja -palvelujen tarjoajat haluavat kyllä osansa noin suurista rahoista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat