Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erkki Makkonen, 91, suuntaa Siperiaan talviuinnin MM-kilpailuihin – ulkoharjoituksiin sotaveteraani kulkee rollaattorilla

Kotimaa
 
Juha Metso
Avantouimari Erkki Makkonen 91v.
Avantouimari Erkki Makkonen 91v. Kuva: Juha Metso

Ikävuodet ja kylmä eivät ole kangistaneet 91-vuotiaan Erkki Makkosen jäseniä. Ja molemmille miehen jäsenet ovat kyllä altistuneet.

Perjantaina syntymäpäiviä viettänyt Makkonen on yhä aktiivinen avantouimari. Tällä hetkellä hän harjoittelee maaliskuussa Siperiassa pidettäviä talviuinnin MM-kisoja varten.

”Sota-aikaan tuli käytyä Syvärin tuolla puolen. Nyt lähden Uralin tuolle puolen, mutta ystävyyden merkeissä. Uimahousut vaan on jalassa”, Savonlinnan Savonrannalla asuva sotaveteraani kertoo.

Makkonen innostui avantouinnista Varkauden SM-kisoissa vuonna 2000. Sitä ennen mies oli kyllä käynyt avannossa, mutta kisoissa hänen oli uitava matkaa. Se oli menoa. Makkosesta tuli avantouimari.

”Se on ihan elämänkannustin. Se antaa mahdollisuuden hoitaa kuntoa”, hän kehuu.

”Eikä ole sen jälkeen lensua tullut. Nokka on välillä vuotanut, mutta ei ole ollut lenssua eikä kuumetta.”

Erkki Makkonen käy yhä säännöllisesti talviuintikilpailuissa, myös ulkomailla.

Hänestä on tullut avantouintipiirien lemmikki, sillä ikätoverit ovat harvassa. Yleensä mies joutuu kilpailemaan 75-vuotiaiden sarjassa, mutta Rovaniemen MM-kisoissa vuonna 2014 oli kahdeksankymppistenkin sarja.

”Kun ei ollut muita osanottajia, oli liian helppoa voittaa maailmanmestaruus. Siperiassa on kai yhdeksänkymppisille oma sarja. Ei siellä varmaan moni ole uimassa.”

Savonrannallakin Makkonen tiedetään, sillä hän käy talvisin uimassa vähintään kaksi kertaa viikossa keskellä kirkonkylää.

”200 metrin päässä on virtaava vesi, koskilampi, jossa pääsee uimaan. Ei tarvitse 30 asteen pakkasellakaan tehdä avantoa.”

Alussa Makkonen laittoi turkishaalarin päälle uimaan lähtiessään, mutta kokemuksen karttuessa vaatteet ovat vähentyneet. Nykyään hän kävelee rollaattorin avulla uintipaikalle takki päällä ja uimahousut jalassa. Pipo pitää olla päässä ja rukkaset kädessä. ”Kylmään tottuu.”

Uintipaikan yli kulkee yleinen tie, ja joskus Makkosella on yleisöä. ”Muita uijia ei ole kuin minä”, hän sanoo.

”Jos rollaattori ei siitä rannasta häviä, tietävät, että siellä voi olla Erkki vaikeuksissa.”

Paikallisillakin oli alussa totuttelemista Makkosen talvipolskutteluun, ja kerran hänestä tehtiin ilmoitus.

”Vanhainkotiin soitettiin, että onko teillä hoidokki karannut, kun täällä kävelee yksi alusvaatteillaan. Sieltä kerrottiin, että Erkki-poika se tulee uimasta.”

Alussa Makkosen lapsetkin olivat huolissaan isän uudesta talviharrastuksesta, mutta ajan myötä he ovat rauhoittuneet. Lääkäriltäkin on lupa.

Uimisen lisäksi Makkonen ylläpitää kuntoaan käymällä lenkillä ja kuntosalilla. Henkinen terveys säilyy hyvänä ystäviä tapaamalla.

Avantouinnin lisäksi hän pitää terveytensä ja kuntonsa salaisuutena ruisleipää ja nuoruudesta saakka tehtyjä raskaita maa- ja metsätöitä. Kilpailuissa Makkonen kroolaa aina 25 metrin matkan.

”Nyt menee hyvän matkaa toista minuuttia, mutta kun aloitin, aika oli 43 sekuntia. Ikä tekee tehtävänsä”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat