Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Rehn: Esitys sähkömarkkinalain muuttamisesta mahdollisimman pian hallitukseen ja eduskuntaan

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että monopoleja on säänneltävä tarkasti, koska rahastuksen uhka on olemassa.

Kotimaa
 
Olli Rehn: Siirtohintojen korotuksille tulee katto
Olli Rehn: Siirtohintojen korotuksille tulee katto
Elinkeino- ja energiaministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan hallitus estää verkkoyhtiöiden kohtuuttomat hinnankorotukset. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan yli 30 prosentin hinnankorotukset ovat suututtaneet sähkönkäyttäjät. HSTV:n Studio Kulmapöydässä Rehn kertoo mitä hallitus aikoo asialle tehdä.
Kuka?

Olli Rehn

 Syntynyt 31. maaliskuuta 1962 Mikkelissä.

 Oli kansanedustajana vuosina 1991–1995 ennen nykyistä kautta.

 Euroopan parlamentin jäsenenä kahdesti, vuosina 1995–1996 sekä vuosina 2014–2015.

 Euroopan komission jäsenenä kaksi kautta, vuosina 2004–2014. Ensimmäisenä kautena vastasi EU:n laajentumisesta, toisella kaudella toimi talousasioista vastaavana komissaarina.

Suomen suurimman sähkönsiirron yrityksen Carunan kovat hinnankorotukset saivat hallituksen pikaisiin toimiin.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että hän aikoo tuoda esityksen sähkömarkkinalain muuttamisesta mahdollisimman pian hallitukseen ja eduskuntaan.

Tavoite on, että laki tulee syksyllä eduskuntaan ja laki tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Vuonna 2014 pääosin ulkomaiseen omistuksen siirtynyt Caruna – ennen kauppoja Fortum – ilmoitti nostavansa alkuvuodesta yli 600 000 sähköasiakkaansa siirtohintoja kertakorotuksella.

Yhtiön oman ilmoituksen mukaan korotus on asiakkaille keskimäärin 27 prosenttia. Oikea luku on korkeampi, 40 prosenttia, koska Caruna kaunisteli lukua ottamalla laskennan pohjaksi paitsi siirtolaskun myös valtiolle laskutuksen yhteydessä keräämänsä sähköveron.

Uusi laki määrittäisi katon kertakorotusten suuruudelle ja korotustiheydelle. Lisäksi Energiaviraston suorittamaa kohtuullisen tuoton jälkivalvontaa muutettaisiin siten, että valvontajakso ei enää olisi neljän vuoden pituinen, vaan tarkastelu tehtäisiin vuosittain.

Nykyinen sähkömarkkinalaki uudistettiin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana vain noin kaksi vuotta sitten, mutta se osoittautui epäonnistuneeksi.

Artikkeliin liittyvät

Oppositiossa olleet keskusta ja perussuomalaiset suhtautuivat lakiesitykseen epäillen ja halusivat estää verkkojen omistuksen siirron ulkomaille. Lopulta äänestyksessä keskusta taipui kuitenkin kannattamaan lakia.

Rehn ei halua hakea syyllisiä, vaan katsoa eteenpäin. ”Jo talousteoriankin kannalta on selvää, että tällaisten monopolien pitää olla tiukassa sääntelyssä, koska pyrkimys rahastukseen on aina olemassa.”

Suomen maine ulkomaisten sijoitusten kohteena ei ole pikaisen lainmuutoksen takia vaarassa, Rehn sanoo.

”Kyse ei ole nyt taannehtivasta lainsäädännöstä eikä yksityisen omaisuuden takavarikosta eli konfiskoinnista. Mitkään kansainväliset sopimukset eivät myöskään estä Suomea muuttamasta lakejaan kansallisten etujensa mukaisesti.”

Rehn toivoo, että Caruna tulisi vastaan ja kohtuullistaisi korotuksia keskusteltuaan kuluttaja-asiamiehen kanssa. Mikäli näin ei käy, asiamies voi viedä tapauksen ryhmävalituksena ja myöhemmässä vaiheessa ryhmäkanteena Kuluttajariitalautakuntaan.

Tämä perustuu Rehnin mukaan kuluttajansuojalakiin, jossa sanotaan, että yli 15 prosentin korotukset eivät yleisesti ole hyväksyttäviä.

Rehnin pöydällä on myös toinen ajankohtainen asia. Ministeriön kolmikantainen työryhmä pohtii paikallista sopimista osana työmarkkinaosapuolten neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Valmista pitäisi tulla jo maaliskuun puolivälissä.

Rehn sanoo, että työryhmän lähtökohtana on hybridimalli. Se tarkoittaa, että paikallisen sopimisen säännöistä sovitaan ensi sijassa työehtoneuvotteluissa työmarkkinaosapuolten välillä.

Lisäksi tarvitaan laki määrittämään ”perälaudat” tiettyihin kysymyksiin.

Hybridimalli olisi kompromissi kahden äärikannan välillä. Työntekijäpuolella kannatetaan yleisesti mallia, että paikallisen sopimisen raamit määritetään osana työehtoneuvotteluja. Työnantajapuoli haluaisi lakiin perustuvat säädökset.

Rehn sanoo, että työryhmän pitää löytää tavat saada aikaan oikeaa luottamusta, joka mahdollistaa paikallisesti aidot neuvottelut sanelun sijaan. Mukaan uudistukseen on saatava henkilöstön aseman vahvistaminen yrityksissä. Paikallisista neuvotteluista pitäisi Rehnin mukaan tulla normaali osa työelämää.

Kari pullinen
Olli Rehnin mielestä sähkön siirron hinnankorotuksiin ei kannata etsiä syyllisiä, vaan katsoa eteenpäin.
Olli Rehnin mielestä sähkön siirron hinnankorotuksiin ei kannata etsiä syyllisiä, vaan katsoa eteenpäin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat