Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus suitsii sote-alan kilpavarustelua –rajoituksia suuriin kiinteistöinvestointeihin

”Ministeriö hyväksyy tai hylkää investoinnit”, ministeri Juha Rehula (kesk) sanoo.

Kotimaa
 
kaisa rautaheimo / hs
Juha Rehula (kesk)
Juha Rehula (kesk) Kuva: kaisa rautaheimo / hs

Hallitus aikoo rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien suuria kiinteistöinvestointeja sosiaali- ja terveyspalveluissa määräaikaisella lailla. Samalla rajoitetaan kuntien mahdollisuuksia tehdä sote-palvelujen kokonaisulkoistuksia.

Uuden lain mukaan suuriin investointeihin pitäisi saada ministeriön hyväksyntä.

”Ministeriö hyväksyy tai hylkää investoinnit”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoo.

Tavoite on hillitä kuntien ja kuntayhtymien kilpavarustelua. Sote-uudistuksen ollessa vireillä kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet investointi- ja ulkoistuspäätöksiä, joista ainakin osa perustuu ministeriön mukaan haluun betonoida oman kunnan alueelle nykyiset sote-palvelut.

Erilaisia sote-investointeja on jo vireillä lähes neljän miljardin euron edestä. Osa niistä voi osoittautua tarpeettomiksi, kun vastuu palveluista siirtyy sote-uudistuksen myötä uusille maakunnille.

Rehulan mukaan lakiesitys pyritään saamaan eduskuntaan mahdollisimman pian, jo helmikuun aikana. Laki voisi tulla voimaan vielä tämän kevään aikana. Hallituksen reformiministeriryhmä päätti asiasta torstaina.

”Normaalit vuosihuollot ja perustellut pitkän aikavälin investoinnit voi jatkossakin toteuttaa”, täsmentää hallitusneuvos Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ulkoistussopimusten ehtoihin pitäisi jatkossa kirjata, että tulevat itsehallintoalueet saavat aikanaan mahdollisuuden vaikuttaa sopimusten sisältöön.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ratkaisee lopulta, onko lakiesitys kuntien itsehallinnon mukainen.

”Tässä ei puututa kuntien tehtäviin ja velvoitteisiin, vaan säädetään keinoista, miten kunnat hoitavat tehtäviään. Lain tasoisia säädöksiä on tästä annettu ennenkin”, Salo perustelee.

Sote-palvelujen järjestämisvastuun on määrä siirtyä kunnilta maakunnille 2019.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat