Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus painostaa taas työmarkkinoita – vaatii päätökset kaikkien vuoden 2017 palkoista jo nyt

SAK:n liitot päättävät maanantaina, antavatko ne puheenjohtaja Lauri Lylylle lisää ratkaisun avaimia yhteiskuntaneuvotteluihin.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Yhteiskuntaneuvottelujen viidennen yrityksen ensimmäiseen kokoukseen osallistuivat muiden muassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.), Kuntatyönantajat KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, KT:n tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (kuvassa selin).
Yhteiskuntaneuvottelujen viidennen yrityksen ensimmäiseen kokoukseen osallistuivat muiden muassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.), Kuntatyönantajat KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, KT:n tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (kuvassa selin). Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat ovat neuvotelleet yhteiskuntasopimuksesta yli viikon pyöritellen pitkälti samoja ratkaisupalikoita kuin joulukuussa, kun neuvottelut edellisen kerran kaatuivat. Tulostakin on syntynyt.

Keskusjärjestöjohtajat ovat vakuutelleet, että neuvotteluja käydään tosissaan. Näin onkin, mutta ongelma on, että ratkaisua ei tule niin kauan kuin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen ja SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn neuvotteluvaltuudet ovat yhtä pienet kuin ne nyt näyttävät olevan.

Tämän takia neuvottelujen kannalta seuraava olennainen päivä on maanantai, jolloin SAK:n hallitus kokoontuu miettimään sopimusta. SAK:ssa on useita liittoja, jotka ovat valmiita antamaan Lylylle enemmän neuvotteluvaltuuksia.

Yksi vaihtoehto on antaa Lylylle valtuudet neuvotella keinoista, joilla lomarahoja leikataan vaikka määräaikaisesti, ja joilla sekä loppiainen ja helatorstai tai pelkkä helatorstai muutettaisiin työpäiväksi. Nämä vaihtoehdot ovat olleet mukana kaikissa laskelmissa, joita neuvotteluratkaisun pohjaksi on tehty. Mistään ei siis ole sovittu mutta asialista on jo selkiytynyt.

Keskeisessä osassa on edelleen SAK:n viime syyskuussa esittämä ehdotus, että työnantajien sosiaaliturvamaksuja siirrettäisiin palkansaajien maksettaviksi. Lännen Media on teettänyt Veronmaksajien keskusliitolla laskelman, jonka mukaan yhden viime aikoina neuvotteluissa esiintyneen ratkaisumallin mukaan palkansaajien nettoansiot putoaisivat sosiaaliturvamaksujen korotusten takia noin 355 euroa vuodessa, jos ansiot ovat 3 000 euroa kuukaudessa.

Mistään ei siis ole päätetty, mutta jos ratkaisu tulee, on jo syksystä asti ollut selvää, että keskiansioisen palkansaajan maksutaakka tältä osin kiristyy. Toisaalta jos yhteiskuntasopimus syntyy, paikallinen sopiminen lisääntyy ja palkkamaltti onnistuvat, hallitus on valmis laskemaan verotusta miljardilla eurolla.

SAK:n avaus voisi helpottaa neuvotteluja. EK voisi sen kautta avata lisää myös omia korttejaan, etenkin sitä, onko se valmis neuvottelemaan paikallisesta sopimisesta.

Koko ratkaisun avain on lopulta paikallinen sopiminen, koska palkansaajat eivät allekirjoita minkäänlaista paperia ilman tietoa, millaisia linjanvetoja hallitus tekee työpaikoilla tapahtuvasta sopimisesta. Neuvotteluja on häirinnyt myös se, että hallitukselta on tullut kovin sekalaista viestiä siitä, millaista paikallista sopimusta hallitus lopulta haluaa.

EK:ssa on voimia, joiden mielestä mitään keskusjärjestöjen linjanvetoja ei tarvita. He uskovat, että hallitus kirjoittaa lait, joilla liittojen valta romahtaa ja päätäntävalta työehdoista siirtyy työpaikoille.

Kyseessä olisi omanlainen suomalainen työehtojen sopimismalli, sillä esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa lait eivät määrittele paikallista sopimista, vaan siellä on lisätty paikallista sopimista parantamalla työntekijöiden asemaa neuvotteluissa, rakentamalla luottamusta ja sopimalla paikallisesta sopimisesta työehtosopimuksilla.

Paikallista sopimista valmistellaan parhaillaan työryhmässä, jossa on työnantajien ja palkansaajien edustajia. Palkansaajaliitoista on viestitetty jo, että jos hallitus yrittää lakiteitse pakottaa paikalliseen sopimiseen, nykyinenkin paikallinen sopiminen loppuu. Niistä kun neuvottelevat liittoihin kuuluvat pääluottamusmiehet, oli laki melkein mikä tahansa.

EK ei halua neuvotella myöskään keskitetystä palkkaratkaisusta. Palkansaajapuoli tarjosi syksyllä historiallista nollakorotusta, jonka työnantajat hylkäsivät.

Osa työnantajista haluaa vaikka mieluummin ostaa palkkaneuvotteluissa sopimusjoustoja ensi syksynä alkavalla liittokierroksella.

Neuvottelut aloittaa yhteiskuntasopimusta EK:ssa ehkä jyrkimmin vastustava metsäteollisuus, joka tekee hyvää tulosta.

EK:ssa on liittoja, jotka pelkäävät, että tarjottu jyrkkä nollalinja karkaakin palkankorotuksiksi, jos yhteiskuntasopimusta ei synny ja työehtoja heikentävät pakkolait tulevat voimaan, kuten ne tulevat, jos sopimusta ei synny. Myös mahdolliset yhteiskuntasopimuksen heikennykset voivat aiheuttaa palkankorotusvaatimuksia.

HS:n tietojen mukaan hallitus on viime päivinä yrittänyt kovasti ajaa, että palkoista sovittaisiin ensi vuodeksi jo nyt.

Näin hallituksen toiminta helpottuisi, koska palkkamaltti takaisi todennäköisesti työrauhan ja kilpailukyky paranisi koska kilpailijamaissa palkkoja nostetaan. Se toisi myös ennustettavuutta, mikä taas helpottaisi hallituksen muiden päätösten tekemistä. Palkkaratkaisua haluavat Kuntatyönantaja, palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava eli kaikki muut neuvotteluosapuolet paitsi EK.

Työnantajien tiukin siipi haluaisi kuopata keskitetyt palkankorotukset jo nyt, vaikka palkansaajat ovat tarjonneet keskitetyistä luopumista vuoden 2017 jälkeen. Työnantajat tietävät, että yleensä työehdoissa ei tapahdu juurikaan muutoksia, jos pöydässä ei ole palkkoja.

Neuvotteluissa on kyse kilpailukykyvyn nostosta, mutta loppujen lopuksi ainakin lyhyellä aikavälillä olennaisinta kuitenkin lienee se, että löytyy ratkaisu, joka hävittää pelon ja epätietoisuuden jähmettävän ilmapiirin ja tuo tilalle uskon tulevaisuuteen.

Työnantajat ja hallitus pelkäävät lakkoja ja sitä, etteivät sopimukset jousta tästäkään eteenpäin. Palkansaajaliitot pelkäävät valtansa menetystä ja epäilevät aidosti, että hallitus heikentää lisää palkansaajien asemaa heti kun sopimus on syntynyt. Palkansaajat pelkäävät ansioidensa menetyksiä ja irtisanomia.

Sopimusta ei synny niin kauan kuin neuvottelijoiden neuvotteluvaltuudet määrittelevillä liitoilla ja yritysjohtajilla ei ole todellista isoa tahtoa sopimuksen syntymiseen.

SAK:ssa ja EK:ssa tahtotila on edelleen kortilla, koska päättäjien ajatukset ovat suuntautuneet kansankunnan isosta tilasta ihan muualle: tulevaan liittokierrokseen, suurliittojen ja -järjestöjen perustamiseen, toisten haukkumiseen, kyräilyyn ja ideologiseen toiveajatteluun.

Jos oikeaa tahtotilaa ei synny, yhteiskuntasopimus kaatuu pian viidennen kerran, vaikka neuvottelupöydässä oltaisiin ratkaisuehdotuksessa kuinka pitkällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat