Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin lottomiljoonat kannattasi sijoittaa?

Joku saattaa voittaa jälleen historian suurimman lottovoiton. Sijoituksen asiantuntijat antavat neuvoja lottomiljonäärille.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Helsingin keskustan pienet asunnot sopivat sijoittamiseen.
Helsingin keskustan pienet asunnot sopivat sijoittamiseen. Kuva: Rio Gandara / HS

Lotossa on tänään lauantaina jaossa 14,1 miljoonaa euroa, joka on suurin summa Loton 45-vuotisessa historiassa.

Jos euron maksavasta lottorivistä maksaa neljänneksen enemmän, voi voittaa 28,2 miljoonaa euroa. Ennätyssumma on tuplaantunut kerran: vuoden 2015 helmikuussa voittosumma, 13,9 miljoonaa euroa, kaksinkertaistui.

HS keräsi ehdotuksia, mihin rahat kannattaisi sijoittaa ja miksi, jos voittaisi Loton jättipotin.

Vuokraturva-yhtiöiden toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola:

”Tärkeää on hajautus, ettei sijoita pelkästään asuntoihin tai asuntorahastoihin vaan kohteita on useita. Toinen on ajallinen hajautus, kaikkea ei tarvitse sijoittaa tänä vuonna, vaan sijoittamiselle pitää antaa aikaa.”

”Aika järkevää on sijoittaa omaan asumiseen, mutta heti ei kannata hankkia valtavaa kartanoa ja kalleinta Mersua. Ei voi olla varma, haluaako sitä ja miten se vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin.”

”Mielestäni 20 prosenttia on se määrä, jonka voisi sijoittaa asuntoihin tai asuntorahastoihin. Asunto kannattaa ostaa kasvukeskuksesta, ja olisi hyvä jos tuntisi alueen. Keskusta on turvallisempi kuin lähiö. Lottomiljonäärin ei ole välttämätöntä saada maksimaalista tuottoa, vaan turvallisuutta. Helsingin keskustan yksiöt tai kaksiot ovat turvallisia kohteita.”

Filosofian tohtori, taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin:

”Klassisen sanonnan mukaan vain 10 prosenttia sijoitettavasta pääomasta kannattaa sijoittaa taiteeseen. Kun on lottovoittajasta kyse, laittaisin sen vielä puoliksi. Taidemarkkinoilla ei saa paljastaa olevansa lottovoittaja. Helppo tai nopea raha tuo perässään ylihintaisen taiteen tai väärennösten myyjät. Aloittelevan taidesijoittajan kannattaa hankkia aluksi nuorta nykytaidetta. Sitten vaikka yksi legendaarisen Marjatta Tapiolan työ. Huutokaupasta voisi ostaa esimerkiksi Schjerfbeckin, Järnefeltin tai Gallen-Kallelan parhaimmalta kaudelta maalauksen, jos sen taustatiedot on kunnossa. Samoin voisi ostaa muutamanveistoksen vaikka Jussi Mäntyseltä ja Wäinö Aaltoselta.”

”Toinen puoli kymmenestä prosentista kannattaa sijoittaa siihen, että kerää luksuskokemuksia esimerkiksi laatumatkailulla. Se kasvattaa sosiaalista pääomaa ja mahdollisuutta hankkia lisää parhaimpia sijoituskohteita ilman, että huijarit lähestyvät ensimmäiseksi.”

Sijoittaja ja tietokirjailija Marko Erola:

”Summat ovat niin suuria, ettei niille tarvitse saada kuin prosentin reaalituottoa [eli yli inflaation] elääkseen varsin leveästi. Kun on jo saanut kuun taivaalta, turha kurottaa kovin paljon ylemmäs.”

”Lähtökohtaisesti välttäisin suuria sijoitusriskejä, ja kun markkinatilannekin vaikuttaa vaaralliselta, sijoittaisin lottomiljoonat varovaisesti erilaisiin korkosijoituksiin, esimerkiksi edullisiin korkorahastoihin tai vakavaraisten yritysten joukkolainoihin. Seuraavan pörssiromahduksen jälkeen panisin jotain osakkeisiinkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat