Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksasta tuli suomalaisten suosikkikohde – mummolamatkat vähenevät

Suomalaiset reissaavat kasvavaan tahtiin. Eniten lisääntyy ulkomaanmatkailu. Suomalaiset matkustavat Saksan lisäksi paljon etenkin Ruotsiin ja Espanjaan.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Saksan Berliinissä käyvät turistit kuvauttavat itsensä usein Brandenburgin aukiolla.
Saksan Berliinissä käyvät turistit kuvauttavat itsensä usein Brandenburgin aukiolla. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Viileä kesä siivitti matkailua

  Vuoden 2015 ensimmäisellä kolmanneksella suomalaiset tekivät 11,4 miljoonaa matkaa, toisella kolmanneksella 15 miljoonaa matkaa ja kolmannella kolmanneksella 12 miljoonaa matkaa.

  Koko vuoden suosituin matkustuskuukausi oli heinäkuu. Kesällä lisääntyivät erityisesti Keski-Euroopan, Kreikan ja Viron matkat.

  Kotimaan suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Lapissa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

  Tiedot ilmenevät tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastatellaan kolmannesvuosittain runsaat 5 000 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Saksan suosio suomalaisten matkakohteena on kovassa kasvussa. Saksaan tehtyjen matkojen määrä lisääntyi viime vuonna peräti 27 prosenttia edellisvuodesta.

”Saksa on nyt kova sana. Kaiken kaikkiaan Keski- ja Itä-Eurooppa – Irlanti, Britannia, Ranska, Tšekki, Puola – vetävät laajalti aina Romaniaan saakka”, kuvailee tilastokeskuksen aktuaari Taru Tamminen.

Kasvusta huolimatta Saksan matkailu on yhä pientä Viron rinnalla. Kun Saksaan tehtiin viime vuonna 325 000 matkaa, Viron-matkoja tehtiin moninkertaisesti: yli 1,5 miljoonaa.

”Viro on ollut suomalaisten suosikkikohde jo 15 vuotta”, Tamminen sanoo.

Yöpymisen kohdemaassa sisältävät matkat Viroon lisääntyivät viime vuonna 15 prosentilla edellisvuodesta.

Yhä useampi suomalainen lähti Viroon pidemmälle reissulle päiväristeilyn sijaan.

Kakkossijasta suomalaisten ulkomaankohteena ovat pitkään tasaväkisesti kamppailleet Ruotsi ja Espanja. Nyt kamppailu on kääntynyt selkeästi Espanjan voitoksi.

Artikkeliin liittyvät

Yöpymisen perillä sisältävien Ruotsin-matkojen määrä romahti viime vuonna. Ne vähenivät yli 20 prosenttia.

Tilannetta paikkaa hieman se, että Ruotsin-risteilyjä tehtiin yhä lähes samaan tahtiin kuin ennenkin.

Espanjan-matkat vähenivät jonkin verran. Erityisesti Kanariansaarille lennettiin aiempaa vähemmän. Manner-Espanja säilytti suomalaisten suosiota paremmin, ja sinne matkattiin myös talviaikaan.

Välimeren maista Kreikka lisäsi viime vuonna suosiotaan. Sinne tehtiin matkoja varsinkin heinäkuussa, mutta myös myöhemmin syksyllä.

Venäjän-matkojen määrä pysyi ennallaan. Yöpymisen kohdemaassa sisältäviä matkoja Venäjälle tehtiin viime vuonna 238 000 kertaa. Kun mukaan otetaan päivämatkat, määrä lähes kaksinkertaistuu.

”Venäjä oli pitkään nousussa, mutta nyt se on pudonnut. Vaikka ruplan kurssi on ollut suotuisa, Venäjän-matkailu ei ole lähtenyt uudestaan kasvuun”, Tamminen toteaa.

Aasiaan ja Oseaniaan suomalaisia matkusti huomattavasti aiempaa enemmän erityisesti viime syksynä. Talvella Aasian matkoista noin 40 prosenttia suuntautui Thaimaahan.

Talouden taantumasta huolimatta suomalaisten matkailu lisääntyi viime vuonna hieman. Matkojen kokonaismäärä sekä kotimaassa että ulkomailla kasvoi neljä prosenttia.

Selkeintä kasvu on ulkomaanmatkoissa. Kotimaan vapaa-ajan matkojen määrä lisääntyi vähemmän.

Kotimaan matkallaan suomalaiset valitsevat yhä useammin maksullisen majoituksen. Ilmaismajoitusmatkojen eli mökki- ja vierailumatkojen määrä on hiipunut 2010-luvulla.

Risteilyiden suosio oli huipussaan 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa. Risteilyitä, joihin kuuluu yöpyminen vain laivalla, tehdään nykyään puolet vähemmän kuin silloin.

”Ihmiset lähtevät mieluummin yhdeksi tai kahdeksi yöksi Tallinnaan tai Tukholmaan. Matka on kuitenkin sen verran lyhyt”, Tamminen kertoo.

Viron-matkoja tekevät etenkin eteläsuomalaiset. Ruotsiin matkataan enemmän myös Pohjois-Suomesta.

Tilastokeskuksen arvion mukaan kaikkiaan noin 91 prosenttia suomalaisista tekee vuoden mittaan ainakin yhden matkan, johon sisältyy vähintään yksi yöpyminen.

Loput yhdeksän prosenttia saattavat myös matkustaa, mutta he palaavat esimerkiksi päiväristeilyltä yöksi kotiin.

Suomalaisten matkoista suurin osa on kotimaanmatkoja – runsaat kolme neljästä. Kotimaanmatkoista suurin osa on yhä ilmaismajoitusmatkoja, lähes 80 prosenttia.

Eniten ulkomaanmatkoja vuonna 2014 tekivät 45–54-vuotiaat, kotimaanmatkoja taas 55–64-vuotiaat.

Naiset matkailivat miehiä hieman useammin ulkomailla, miehet naisia enemmän kotimaan hotelleissa ja lomakylissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat