Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linda Holmström haki kantasoluja Saksasta eikä irrottanut laukusta edes vessassa käydessään

Linda Holmström haki Saksasta kantasolu­siirteen ja piti matkasta kirjaa HS:lle. Hän ei saanut päästää siirrelaukkua silmistään missään vaiheessa.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Veripalvelu
Linda Holmström junassa siirrelaukun kanssa.
Linda Holmström junassa siirrelaukun kanssa. Kuva: Veripalvelu
Kaksi päivää ennen matkaa

Haen kuljetuslaukun Veripalvelun Kantasolurekisteristä Helsingin Kivihaassa. Käymme koordinaattorin kanssa läpi kuriirikansion dokumentit.

Matkaa edeltävänä päivänä

Nostan kylmävaraajat pakastimeen, varmistan aikataulut, nostan rahaa ja ostan paksun kirjan matkalukemiseksi.

Ensimmäinen matkapäivä

3.50 Herätyskello soi.

4.45 Siirrän kylmävaraajat laukkuun ja varmistan, että kaikki on mukana.

5.35 Lähtöselvitys Helsinki-Vantaalla. Sallin laukun läpivalaisun, koska siinä ei ole siirrettä.

8.50 Frankfurt am Mainin lentokenttä. Tulee kiire: kävely juna-asemalle kestää lähes 20 minuuttia, juna lähtee 9.24.

9.21 Lipunmyyntiautomaatti ei löydä pääteasemaani. Yritän ostaa lipun yhden pysäkin kauemmas, mutta kone ei hyväksy maksua. Toinen kone kertoo, että ehtisin seuraavaan junaan mutta jatkoyhteys ei toimi sään takia. Valitsen suoran junan Idar-Obersteiniin 10.37.

12.20 Idar-Obersteinissa ostan paluulipun, tilaan taksin ja ilmoitan keruukeskukseen, että olen tullut. Kysyn, jatkuuko keräys vielä huomenna. Jos jatkuu, paluulentoani täytyy siirtää. ”Yhdellä keräyksellä selvitään”, on vastaus.

12.35 Taksissa käyn tv-sarja Marienhofista oppimallani saksalla elämäni ensimmäisen saksankielisen keskustelun: sovin kuljettajan kanssa treffit aamuksi kello 7.

13.00 Soitan Kantasolurekisteriin ja kerron aikatauluista. Ne välitetään Suomeen siirtokeskukseen, joka tietää odottaa minua. Vapaa-aika alkaa. Otan päiväunet ja kävelen kaupungilla. Huomaan, että Bruce Willis syntyi täällä.

Varmistan illalla aamun taksikyydin ja luen kirjaani. Se auttaa nukahtamaan. Huomenna on kyse elämästä ja kuolemasta.

Veripalvelu
Matkan varusteita: kaksi puhelinta, kuriirikansio, pokkari, kuulokkeet ja lapaset.
Matkan varusteita: kaksi puhelinta, kuriirikansio, pokkari, kuulokkeet ja lapaset.
Toinen matkapäivä

5.00 Herätys.

6.20 Aamupalan jälkeen kytken siirrelaukussa olevan lämpötilaloggerin päälle. Mieli on fokusoitunut päivän tehtävään.

6.55 Taksi saapuu. Kuljettaja kertoo vieneensä edellisen suomalaisen kuriirin samaan paikkaan. Tulee turvallinen olo.

7.20 Saavumme keruukeskukseen, ja taksi jää odottamaan. Solujen elinaika on enintään 72 tuntia, ja kello on tikittänyt eilisestä.

7.30 Sairaanhoitaja Rosemarie Weidl tarkistaa henkilöllisyyteni. Käymme läpi molempien tarkistuslistat, tarkistamme siirteen kunnon ja siirrepussin merkinnät. Hyväksyn siirteen ja totean sen tulevan oikealta luovuttajalta ja olevan kohdennettu oikealle potilaalle. Pussin päällä lukee, mitä se sisältää, kuinka paljon, mikä veriryhmä, milloin kerätty sekä useita tunnistenumeroja. Luovuttajan henkilöllisyys ei saa näkyä.

Varmistan, että keräysraportti on lähetetty sekä Kantasolurekisteriin että siirtokeskukseen ja pyydän dokumentteja lentoaseman turvatarkastusta varten. Tarkistan siirrelaukun lämpötilan ennen kuin pakkaan siirrepussin ja näyteputken paikoilleen. Kuittaan siirteen hyväksytyksi ja vastaanotetuksi.

Lähden lähellä olevalle Neubrücken asemalle. Istun taksin takapenkillä, että voin pitää siirrelaukkua koko ajan vierelläni. En saa päästää sitä silmistäni hetkeksikään.

8.00 Asemalla. Hankkimani lippu on voimassa vasta seuraavalta asemalta ja ostan lipun välietapille.

9.59 Vaihto Mainzissa. Pidän siirrelaukkua koko ajan kädessä, sillä asemalla on tungosta.

10.10 Junassa luen lentokentän turvatarkastusdokumentit ja siirrän ne kuriirikansiossa päällimmäisiksi.

10.50 Lähtöselvitys.

Turvatarkastus jännittää aina yhtä paljon. Nostan hihnalle tavarani, mutta en siirrelaukkua ja turvatarkastusdokumentteja. Kerron virkailijalle, millä matkalla olen ja mitä laukussa on sekä sen, että en voi sallia siirteen läpivalaisua. Virkailija vie laukun odottamaan hihnan toiselle puolelle. Sykkeeni nousee. Siirrettä ei saa läpivalaista, sillä voimakkaat säteet voivat vahingoittaa herkkiä soluja, jolloin ne eivät enää välttämättä toimi eikä potilaan hoitovaste ole toivottu.

Kaksi isoa poliisia aseineen tulee laukun luo. He lukevat dokumentit ja toteavat, että kaikki on kunnossa. Poliisitarkastus kuuluu asiaan, mutta huokaisen helpotuksesta, kun se on ohi.

11.00 Soitan Kantasolurekisteriin ja kerron kaiken olevan ok. Koordinaattori välittää siirtokeskukseen tiedon lennostani.

Olen puristanut siirrelaukun hihnaa niin, että rystyseni ovat valkoiset. Täytän turvatarkastusraportin.

12.00 Minut on sijoitettu ensimmäiselle riville, jossa ei saa pitää käsimatkatavaroita vieressään nousun ja laskeutumisen ajan. Siirrelaukkua ei saa laittaa hyllylle, jossa en näe sitä koko ajan ja jossa se on altis kolauksille ja lämpötilavaihtelulle. Käyn vaihtamassa paikkani.

13.10 Nousen koneeseen ja nostan oman laukkuni hyllylle. Siirrelaukun sijoitan edessä olevan penkin alle ja tiukasti jalkojeni väliin. Soitan matkatoimistoon ja pyydän heitä perumaan illaksi tehdyn toisen lentovarauksen.

17.15 Käyn siirrelaukun kanssa vessassa Helsinki-Vantaalla. Siellä on ahdasta. Lisäksi lukko menee rikki, ja jään jumiin. Huudan apua. Kanssamatkustaja pelastaa minut kymmenen minuutin kuluttua.

17.30 Taksilla siirteen kanssa kohti siirtokeskusta.

17.50 Sairaanhoitaja tulee vastaan. Hän tarkistaa henkilöllisyyteni, siirteen, solumäärät, veriryhmän, merkinnät ja tunnisteet. Käymme yhdessä läpi tarkistuslistat ja pyydän allekirjoitukset siirteen hyväksymisestä ja vastaanottamisesta. Otamme dokumenteista kopiot ja pakkaan alkuperäiset mukaani.

18.40 Kotona. Kiinnitän Idar-Obersteinin magneetin jääkaapin oveen, muiden hakukaupunkien joukkoon. Harmittaa, että hankinta unohtui Lundissa.

Olen helpottunut, että siirteen matka sujui niin kuin pitikin. Ristin sormeni, että potilaan tila kohenee!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat