Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laukussa kantasoluja ja luuydintä – Suomeen saapuu joka kolmas päivä elämän kuriiri

Sadat suomalaiset tarvitsevat kantasolusiirtoa joka vuosi, mutta aina heille ei löydy kotimaisia luovuttajia. Silloin apuun saapuu vapaaehtoinen kuriiri.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kantasolukuriiri Linda Holmström päivätyössään Punaisen Ristin veripalvelussa. Ian Hardie luovutti verta ensimmäistä kertaa.
Kantasolukuriiri Linda Holmström päivätyössään Punaisen Ristin veripalvelussa. Ian Hardie luovutti verta ensimmäistä kertaa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Rekisteri kaipaa lisää luovuttajia

 Kantasolurekisteriin voi liittyä kuka tahansa perusterve 18–40-vuotias. Etenkin nuoria miehiä toivotaan jäseniksi, koska mies valikoituu luovuttajaksi useammin kuin nainen.

 Soveltuvuutensa voi testata osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi

 Sen jälkeen voi täyttää netissä liittymislomakkeen. Veripalvelu lähettää kotiin pumpulitikun, jolla otetaan näyte suun sisäpinnalta.

 Tästä sylkinäytteestä tehdään alustava kudostyypitys. Kun tiedot ovat valmiit, ne liitetään Suomen ja koko maailman kantasolurekistereihin.

 Luovutuksesta ei makseta, mutta kulut korvataan, ja ansionmenetys viikolta, joka pitää olla luovutuksen aikaan poissa töistä.

Veripalvelun sairaanhoitaja Linda Holmström on tehnyt seitsemän epätavallista Euroopan-matkaa: hakenut ulkomaisesta sairaalasta runsaan litran pussillisen veren kantasoluja. Sen on sikäläinen vapaaehtoinen ihminen luovuttanut pelastaakseen suomalaisen sairaan, jolle ei ole enää muuta hoitoa.

Kantasolusiirtoa tarvitsevat sadat suomalaiset joka vuosi. Usein syy on leukemia eli verisyöpä. Veren kantasoluilla yritetään parantaa se korvaamalla potilaan omat, pahanlaatuiset solut terveeltä luovuttajalta saaduilla soluilla.

Luovuttajaksi valikoituu ihminen, jolla on sopiva kudostyyppi. Sitä etsitään ensin sukulaisista ja sitten Veripalvelun ylläpitämän Kantasolurekisterin jäsenistä. Jos sopivaa ei löydy, apua haetaan maailmalta.

”Kudostyyppejä on tuhansia ellei kymmeniä tuhansia”, kuvailee Kantasolurekisterin osastonjohtaja Anne Arvola.

”Suomen rekisterissä on 31 000 jäsentä, maailman rekistereissä 25 miljoonaa. Otamme mieluiten kotimaisen luovuttajan, koska kudossopivuus on usein parempi ja käytännön asiat helpompi järjestää.”

Suomesta lähtee veren kantasoluja maailmalle noin 10 kertaa vuodessa. Liikenne tännepäin on vilkkaampaa: noin 100 solukuljetusta vuodessa.

Kuriirit ovat Veripalvelun työntekijöistä koottuja vapaaehtoisia, joille hakureissu on työmatka. He käyvät etenkin Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Holmström haki kuriiriksi, koska pitää matkoista ja haasteista. Sairaanhoitajan työssä tilanteet vaihtelevat ja kuriirin työssä on samaa, hän kuvailee.

”Joskus joku kysyy, eikö matka ole kuin pitkä viikonloppu. Ei kuriirimatkaa ajattele matkusteluna vaan tehtävän suorittamisena. Vastuu on läsnä siitä hetkestä, kun avaa kotona ulko-oven.”

Matkaa edeltää muutaman kuukauden palapeli. Kuriirin lähtiessä matkaan luovuttaja on jo sairaalassa.

Kantosolujen keräys alkaa, kun kuriiri on perillä. Kymmeniä, jopa satoja miljoonia soluja kerätään luovuttajan verenkierrosta tai luuytimestä. Siirre pitää kuljettaa mahdollisimman nopeasti potilasta hoitavaan sairaalaan, koska solut elävät vain 72 tuntia.

”Suurin keskittyminen alkaa siitä hetkestä, kun ottaa siirteen käteensä”. Holmström kertoo.

”Olen yksin vieraalla maalla, eikä tilanteita voi ennakoida. Jos jotain sattuu, minun pitää ratkaista tilanne.”

Kuriiri vie solut lentokentältä suoraan sairaalaan, jossa potilas saa ne verensiirron tapaan. Verenkierrosta ne hakeutuvat luuytimeen ja alkavat sieltä muodostaa veren soluja.

Jos kaikki menee hyvin, potilas paranee. ”Lapsista jopa 80 prosenttia, aikuisista hieman harvempi”, Arvola kertoo.

”Kantasolusiirtoa vaativia sairauksia on monenlaisia, ja hoitotulos riippuu monesta eri tekijästä.”

Holmstömille matka on kunnia. ”Saa olla yksi niistä, jotka mahdollistavat potilaan paranemisen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat