Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ystävällisestä miehestä tuli vihaviestien lähettäjä: ”Halusin päästä sun ihosi alle”

Toimittaja tapasi miehen, joka lähetti hänelle raiskausviestin.

Kotimaa
 
Ville Tietäväinen
Kuva: Ville Tietäväinen

Joulukuussa sain poikkeuksellisen vihaviestin. Se ei ollut vihaviestien väkivaltaisimmasta päästä, mutta se oli ensimmäinen, jossa tuotiin esiin myös perheeni.

Viestissä luki näin: ”Ilmeisesti sun kaltainen maailmanparantaja ymmärtää asian (turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset) vasta kun jihadisti astuu sinuun tai tyttäreesi. Joka päivä se hetki on päivän lähempänä.”

Päätin ottaa yhteyttä viestin lähettäjään ja yrittää selvittää, millainen ihminen lähettelee – omalla nimellään ja omasta työsähköpostistaan – tämänkaltaisia viestejä ja miksi. Otin häneen yhteyttä ja sovimme tapaamisesta.

Kutsun häntä Tommiksi, sillä lupasin hänelle, että en tässä jutussa paljasta hänen henkilöllisyyttään.

Tommi on menestyvä bisnesmies, johtaja ja pienten lasten isä. Hän tekee pitkiä työpäiviä, matkustaa paljon eikä useinkaan ehdi illaksi kotiin ennenkuin lapset ovat menneet nukkumaan. Siitä hänellä on huono omatunto.

Hän on lähettänyt vihaviestejä muillekin. Pyydän niitä nähtäväkseni, mutta Tommi ei suostu. Hän kuvailee niitä pahemmiksi kuin minun saamani. Tommin sanoin ne ovat ”sun viesti potenssiin kuusi”.

Tommilla on selvä syy siihen, miksi hän näitä viestejä lähettää.

”Halusin päästä sinun ihosi alle ja näyttää, miltä se tuntuisi, jos raiskaus osuisi omalle kohdalle. Ja siinähän minä onnistuin”, hän sanoo.

Tapaamisessa käy heti selväksi, että Tommi on ystävällinen, kohtelias ja huumorintajuinen ihminen, hauska seuramies. Lisäksi hän on empaattinen.

Kun Suomeen alkoi tulla enemmän turvapaikanhakijoita viime vuoden elokuussa, Tommi halusi auttaa. Hän mietti jopa mahdollisuutta ryhtyä kotimajoittajaksi. Sitä hän ei tehnyt, mutta hänen auttamishalunsa oli kova. Nyt Tommi puhuu turvapaikanhakijoista tällaisin sanoin: mokkakorvat, elukat, jihadistiraiskaajat.

Mitä oikein on tapahtunut? Tommi vastaa, että hän on pettynyt liian monta kertaa. Ihmisiin yleensä, ulkomaalaisiin erityisesti. Hän kertoo pari ikävää tarinaa, muun muassa murtuneesta kylkiluusta. Sen tosin mursivat suomalaiset teinit.

Kysyn muiltakin, miten ihmisestä tulee muukalaiskammoinen tai rasisti. Miksi joku haluaa syyttää raiskaajien rikoksista myös kymmeniätuhansia viattomia ihmisiä?

Psykiatri Hannu Lauerman mukaan ihmisestä voi tulla rasisti monta eri reittiä.

Näyttää siltä, että joillain ihmisillä on voimakkaampi tarve rakentaa viholliskuvia kuin toisilla. Lauerman mukaan kyse on usein ihmisistä, joille omaan joukkoon kuuluminen on tärkeää, mutta jotka eivät koe saavuttaneensa kaikkea sitä, mitä toivoivat.

”Tasapainoisella ihmisellä on harvoin tällaista tarvetta. Jos sen sijaan itsellä on paha olla ja oma itsetunto on heikko, olo voi helpottua, kun on joku, johon kohdistaa oma vihansa”, Lauerma sanoo.

”Joillekin rasismi voi olla oikotie aateluuteen. Voi ajatella, että kuuluu hienoon rotuun ja on ylempänä kuin muut.”

Tämä ei toki päde kaikkiin.

Tommin kylkiluu murtui teini-iässä, kun häntä oli kiusattu jo vuosien ajan. Oli viikonloppuilta ja pikkukaupungin katu oli täynnä nuoria, pussikaljat mukanaan. Tommi sattui kavereineen osumaan keskelle kiusaajaporukkaa, joka keksi alkaa syyttää häntä kaljapullon varastamisesta.

Niin tyhmä Tommi ei ollut, että olisi lähtenyt tämän porukan perjantaikaljoja varastamaan. Sen vakuuttelu ei kuitenkaan auttanut eikä sekään, että Tommi tarjosi omaa pulloaan tilalle. Tommia alettiin töniä.

”Yritin hakea tukea niiltä, joiden ajattelin olevan ystäviäni. Katsoin silmiin, mutta heistä jokainen käänsi vuorollaan katseensa pois”, Tommi kertoo.

Kiusaajat olivat supisuomalaisia, mutta he kylvivät Tommin mieleen ajatuksen siitä, että keneenkään ei voi luottaa. Tarvittiin vielä ryöstöyritys Espanjassa, ulkomaalaisen tekemä petosyritys, jonka kohteeksi Tommi monen muun tavoin joutui ja liuta ahdistelu-uutisia. Sen jälkeen Tommi on valmis epäilemään kaikkia turvapaikanhakijoita.

”Varmaan heidän joukossaan enemmistö on hyviä ihmisiä, mutta näitä ikäviä juttuja on vain liikaa. Jos omaan lähipiiriin osuisi raiskaus, olisin valmis tekemään mitä vain. Miten minä voisin mennä ukkini haudalle, jos en silloin tekisi jotain”, Tommi sanoo.

Mitä tämä jotain olisi, sitä Tommi ei halua täsmentää.

”Rajuja tekoja.”

Lauerman mukaan rasismin synnyssä ovat usein vastakkain evoluutio ja matematiikka.

Vieraan pelko on juurtunut syvälle ihmismieleen. Jos sitten sattuu joutumaan ulkomaalaisen tekemän rikoksen kohteeksi tai lukee lehdistä monta juttua raiskauksista, joista epäillään turvapaikanhakijoita, voi helposti yleistää tämän koskemaan kaikkia irakilaisia, kaikkia turvapaikanhakijoita tai jopa kaikkia ulkomaalaisia. Juuri näin tekee Tommi.

”Meissä on vaistomainen valmius vihareaktioihin. Intuitiivinen ajattelu voittaa analyyttisen ajattelun, ellei analyyttista ajattelua tietoisesti harjoita”, Lauerma sanoo.

Tutkijat ovat rakentaneet useita teorioita siitä, miksi vieraan pelko syttyy meissä niin nopeasti. Yksi mahdollinen selitys on se, että muinoin tulijoita on ollut syytäkin pelätä. He toivat mukanaan vieraita taudinaiheuttajia, joihin väestöllä ei ollut vastustuskykyä ja jotka siksi saattoivat tappaa suuren osan väestöstä. Siksi voi olla, että evoluutio on suosinut herkästi heräävää pelkoa. On myös ihmisryhmiä, joiden solidaarisuus ei yllä ryhmän ulkopuolisiin.

Lauerman mukaan vastausta rasismin houkutukseen kannattaisi hakea faktoista, matematiikasta ja analyyttisesta ajattelusta.

Tilastot kertovat kyllä, että ulkomaalaistaustaiset tekevät enemmän rikoksia kuin kantaväestö – juuri niinkuin suomalaisetkin tekivät Ruotsissa 1960- ja 70-luvuilla. Kun tämä fakta on pöydässä, kannattaisi jatkaa laskemalla, mikä osuus ulkomaalaisista lopulta syyllistyy rikoksiin.

Helsingin yliopiston tutkijoista osa työskentelee nykyisin lukittujen ovien takana. Heihin kuuluu sosiologi Karin Creutz, joka rasismintutkijana saa jatkuvasti uhkausviestejä. Hänen mukaansa Suomen ilmapiiri on muuttunut selvästi rasistiseen suuntaan ällistyttävän nopeasti.

Ääripään rasisteja on ollut aina, mutta he ovat niin pieni vähemmistö, että he eivät yksin pysty paljon tekemään. He tarvitsevat tuekseen julkista keskustelua ja tavallista kansaa. Creutzin mukaan julkista keskustelua on viety muukalaisvihan suuntaan lietsomalla pelkoja.

”Me olemme joutuneet pelkoretoriikan oravanpyörään. Suomessa on luotu esimerkiksi islamin pelkoa blogeissa ja nettipalstoilla jo vuosien ajan. Kun vihamielinen suhtautuminen muslimeihin sitten on levinnyt, vedotaan siihen, että ihmiset pelkäävät. Pelolla kasvatettu ilmiö oikeutetaan pelolla. Se on kehäpäätelmä”, Creutz sanoo.

Creutz sanoo Suomen olevan osa yleiseurooppalaista kehitystä, jossa äärioikeistolainen ideologia ja rasistinen puhe leviävät.

”Rasismiin pitäisi reagoida vahvasti ja kertoa, että se ei ole sallittua. Se ei ole mielipide mielipiteiden joukossa vaan se on loukkaus demokratiaa ja ihmisoikeuksia vastaan. Tolkun ihminen ei ole hiljaa kohdatessaan rasismia”, Creutz sanoo.

Keskustelemme Tommin kanssa pitkään. Olemme samaa mieltä siitä, että apua tarvitsevia pitää auttaa. Aika monesta muusta asiasta olemme eri mieltä. Selväksi kuitenkin käy, että Tommin kanssa voi keskustella. On se ainakin alku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat