Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 50-vuotias löytää työtä vain alaa vaihtamalla – ainoastaan 10–20 prosenttia saa pysyvän paikan

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oululainen Satu Harjula jäi työttömäksi myyjän ammatista. Hän opiskeli uuden ammatin ja tekee tekee nyt töitä virastomestarina Ritaharjun koululla.
Oululainen Satu Harjula jäi työttömäksi myyjän ammatista. Hän opiskeli uuden ammatin ja tekee tekee nyt töitä virastomestarina Ritaharjun koululla. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Neljä kysymystä

 HS kysyi 31:ltä (20 vastasi) alueellisen TE-keskuksen ja ELY-keskuksen johtajalta neljä kysymystä:

1. Kuinka iso osa yli 50-vuotiaista työttömistä työnhakijoista saa alueellasi uuden pysyvän työpaikan?

2. Millä aloilla yli 50-vuotiaiden työllistyminen on helpointa ja millä vaikeinta?

3. Mihin uuteen ammattiin yli 50-vuotiaan kannattaisi opiskella?

4. Mikä on mielestäsi yli 50-vuotiaiden työttömien työllistymisen suurin este?

Viisikymppisenä irtisanotun on hyvin vaikeaa työllistyä uudelleen ainakaan pysyvään työpaikkaan. HS kysyi ELY-keskusten ja TE-keskusten johtajilta ympäri maata yli 50-vuotiaiden työllistymisestä ja sai tylyn arvion. Vain 10–20 prosenttia saa uuden pysyvän paikan.

Uudenmaan TE-toimiston johtajan Jarmo Ukkosen mukaan ”käytännön asiakastyötä tekevien näppituntuma kulkee 10–20 prosentin tienoilla”.

”Tänä päivänä muutenkin pysyvät työpaikat ovat tiukassa. Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin tai kutsutaan lomautuksen jälkeen takaisin”, Ukkonen arvioi.

Satu Harjula, 50, jäi työttömäksi kaksi vuotta sitten, kun myyjän työt oululaisessa kenkäliikkeessä loppuivat. ”Hyvä myyjä viedään käsistä, työnantaja lohdutti, mutta ei siinä niin käynyt. Erään ison firman toimitusjohtaja sanoi minulle haastattelussa suoraan, että olen liian vanha myyjäksi.”

30 vuotta myyjänä työskennellyt Harjula oli epäuskoinen – parhaassa työiässä ei huolita töihin.

Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen ja Satakunnan TE-toimiston johtaja Juhani Sundell myöntävät, että viisikymppisten työnhakijoiden työnsaanti on haastavaa. Satakunnassa vain noin viidennes heistä työllistyy ”suhteellisen pysyväisluonteisiin töihin”.

”Vähän yli 50-vuotiaiden kohdalla osuus saattaa olla hieman isompi, mutta yli 60-vuotiaiden kohdalla työllistymisiä tapahtuu erittäin harvoin”, he toteavat.

Karvonen ja Sundell muistuttavat yleistrendinä tällä hetkellä olevan se, että työsuhde ei ole pysyvä työsuhde saman työnantajan palveluksessa.

Yli 50-vuotiaiden työttömien työllistymisen suurimpana esteenä TE- ja ELY-keskusten johtajat pitävät yleistä taloustilannetta ja työvoiman kysynnän vähäisyyttä suhteessa työnhakijoihin. Sen lisäksi löytyy muita syitä, kuten hitaus.

”Yksi työllistymisen esteistä saattaa olla, ettei hakeuduta riittävän nopeasti töihin tai koulutukseen työttömyyden kohdatessa, vaan jäädään hieman odottelemaan. Työttömyyden pitkittyessä työnsaanti vaikeutuu”, Karvonen ja Sundell korostavat.

Työnantajilla voi olla epäilyjä viisikymppisten työkyvystä.

”Osalla työnantajista tuntuisi olevan epäilyjä, onko yli 50-vuotiaiden osaaminen tämän päivän tasolla tai että riittääkö työteho nykyajan vaatimuksiin”, toteaa Työllisyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Reijo Vesakoivu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Vesakoivun mukaan myös osalla yli 50-vuotiaista työnhakijoista voi olla epävarmuutta osaamisestaan ja jaksamisestaan ja tämä vaikuttaa aktiivisuuteen hakea työtä ja rohkeuteen ottaa tarjottua työtä vastaan.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki sanoo työnhakukanavien muuttuneen täysin.

”Perinteiset tavat hakea työtä eivät enää riitä. Välttämättä sosiaalisen median rekrytointitavat eivät ole riittävän tuttuja vanhemmille ikäluokille.”

Keski-Suomen TE-toimiston johtaja Tuula Säynätmäki kannustaa asennoitumaan sijaisuuspätkiin myönteisesti. ”Hoitotyötä hakevien on pystyttävä tekemään vuorotyötä. Jos kykenee vain päivätyöhön, työllistyminen on haastavampaa. Työn saamista helpottaa myös valmius paikkakunnan vaihtoon.”

Satu Harjula puntaroi pitkään vaihtoehtoja sen jälkeen, kun myyjän ura loppui. ”Vuorotöissä olin ollut, joten halusin ihmismäisemmät työajat. Lisäksi minulla oli 13-vuotias pahimmassa murkkuiässä oleva tyttö, jolle halusin antaa aikaa.”

Harjula kouluttautui virastomestariksi. Pätkätöitä kouluilla on riittänyt. ”Välillä kaipaan kaupan työhön, mutta olen hyväksynyt, että mahdollisuuksia annetaan siellä nyt nuoremmille. Sain uuden ammatin, jolla voin itseni työllistää – toivottavasti pitemmäksikin aikaa.”

Viisikymppisinä työttömäksi jääneet työllistyvät kyselyn mukaan helpoiten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle, kuljetusalalle ja puhdistusalalle.

Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Työttömälle viisikymppiselle paras keino työllistyä voi olla alan vaihto
Kun viisikymppinen työntekijä irtisanotaan, voi alan täydellinen vaihto olla paras keino työllistyä. Aivan uudelle alalle siirtymistä pelätään, koska kyse on usein hypystä täysin tuntemattomaan. Esimerkiksi irtisanottu esimies ei enää töitä välttämättä samalta alalta enää löydä, koska esimiehiä ei enää tarvita yhtä paljoa kuin ennen. Tomi Peurakoski haastattelee henkilöstöpalveluyritys Opteamin toimitusjohtajaa Minna Vanhala-Harmasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat