Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärintodistusten maksuissa on edelleen epäselvyyksiä

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Aluehallintovirastot haluavat selvyyden siihen, milloin terveyskeskuksesta saatava lääkärintodistus maksaa ja milloin ei.
Aluehallintovirastot haluavat selvyyden siihen, milloin terveyskeskuksesta saatava lääkärintodistus maksaa ja milloin ei. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Epäselvät maksut asiakkaan eduksi

  Suositus on, että epäselvä maksutapaus pitäisi aina tulkita asiakkaan eduksi.

  Päätökseen voi myös hakea oikaisua tai valittaa hallinto-oikeuteen.

Käytännöt vaihtelevat edelleen sen suhteen, milloin terveyskeskuksesta saatava lääkärintodistus maksaa ja milloin ei.

Asiaan odotetaan nyt sosiaali- ja terveysministeriön linjausta, jota koskevan pyynnön aluehallintovirastot ovat esittäneet.

Epäselvä tilanne nousi esiin lokakuussa, kun Parkanon terveyskeskus peri asiakkaaltaan maksun niin sanotusta B-lausunnosta, joka liittyi pitkäaikaissairauden lääkekustannuksiin.

Asiakas valitti asiasta aluehallintovirastoon, joka muistutti terveyskeskuksia siitä, ettei terveyskeskus voi laskuttaa sairauden hoitoon liittyvästä lääkärintodistuksesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoi tuolloin, että maksutuksesta on tullut eräänlainen maan tapa, josta pitäisi päästä eroon. Joissakin terveyskeskuksissa katsottiin kuitenkin, ettei linjaus koskisi niitä ja tilanne jatkui.

”Tilanne on epäselvä, koska on niin paljon tulkinnanvaraisuutta siitä, mikä kuuluu suoraan potilaanhoitoon. Mutta esimerkiksi ajokorttitodistus ei ole hoitoon liittyvä todistus, se on aika selkeä tapaus. Siitä voidaan laskuttaa”, sanoo aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Ongelma tässä on tulkinnanvaraisuus siitä, mitkä lääkärintodistukset liittyvät potilaan hoitoon ja mitkä liittyvät potilaan saamaan etuuteen”, hän sanoo.

Eri aluehallintovirastot neuvottelivat käytännöistään keskenään syksyllä, kun tilanne nousi esiin ja kysymyksiä maksullisuudesta nousi.

”Avit pyysivät sosiaali- ja terveysministeriöltä linjauksen tähän asiaan, jotta meidän olisi helpompi ottaa siihen kantaa.”

Hiiren mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto esimerkiksi otti syksyllä sen kannan, että entinen käytäntö pysyy ja asiakasta voidaan laskuttaa, jos todistus ei liity potilaan hoitoon.

”Sen mukaan me nyt toimimme, kunnes saamme sosiaali- ja terveysministeriöstä linjauksen asiaan.”

Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo sama: kyse on aina tulkinnoista, mutta pääsääntö on, että hoitoon liittyvistä todistuksista ei saa peritä maksua.

Tulkinnanvaraisuus on ollut siinä, minkä katsotaan liittyvän hoitoon.

”Me seuraamme tilannetta. Jos tämä osoittautuu hyvinkin epäselväksi ja käytännöt eri avien alueella ovat erilaisia, pitää Kuntaliiton kanssa miettiä, onko siihen tarvetta antaa ohjeistusta valtakunnan tasolla”, sanoo hallitussihteeri Johanna Huovinen ministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat