Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri tarttuu tiedevilpin valvontaan: ”Ovatko vilppiepäilyihin puuttumisen keinot riittäviä?”

Kotimaa
 
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
HSTV:n studiokeskustelussa VTT:n pääjohtaja Antti Vasara, HS:n tutkiva toimittaja Katja Kuokkanen ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio puhuvat siitä, mikä ajaa tiedevilppiin ja miten sitä vastaan voidaan taistella.

Suomen suurimmassa julkisessa tutkimuslaitoksessa VTT:ssä esiin tulleet tiedevilppiepäilyt herättävät kysymyksen suomalaisen tieteen riittävästä ulkopuolisesta valvonnasta.

HS on sunnuntaina paljastanut, että Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusryhmässä on vahvat epäilyt tiedevilpistä ja sen piilottelusta.

Esiin tullut vilppiepäily on saanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) pohtimaan, onko nykyinen vahvaan luottamukseen perustuva vilpin valvontajärjestelmä riittävä.

”Ovatko vilppiepäilyihin puuttumisen keinot riittäviä? Tieteen etiikasta ja sen valvonnasta on Suomessakin syytä käydä keskustelua”, Grahn-Laasonen sanoo HS:lle.

Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo nyt pyytää Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta, suomalaisen tieteen keskeisimmältä yksittäiseltä rahoittajalta Suomen Akatemialta sekä yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta näkemyksiä vilppiin puuttumisen keinoista.

”Olen valmis tiedeyhteisön aloitteesta ja yhteistyössä heidän kanssaan tarvittaessa viemään ripeästi eteenpäin vahvistavia toimia”, hän sanoo.

VTT:n uusi pääjohtaja Antti Vasara on sunnuntaina kertonut käynnistävänsä uudelleen selvityksen VTT:n tutkimusryhmässä tapahtuneista epäselvyyksistä. Myös opetusministeri Grahn-Laasonen suosittelee VTT:lle tapauksen avointa selvittämistä.

”Tiedevilppiepäilyihin on syytä suhtautua erittäin vakavasti. Kyse on yhteiskuntamme perusteisiin menevästä kysymyksestä, tieteen luotettavuudesta”, Grahn-Laasonen sanoo.

Suomen nykyinen ja sitä edeltäneet hallitukset ovat leikanneet ja leikkaavat edelleen tieteen rahoitusta. Kiristyvä kilpailu tieteellisistä apurahoista voi houkutella julkaisemaan tuloksia, joita ei ole varmistettu kertaamalla kokeet. Se voi myös johtaa liian paljon lupaaviin apurahahakemuksiin.

Opetusministeri Grahn-Laasosen kanta kilpailuun apurahoista on, että se parantaa laatua.

”Kilpailtu rahoitus tuo tutkimushankeet avoimemmin yhteisön ruodittaviksi”, hän sanoo.

Aku Häyrynen / Lehtikuva
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

VTT:n vilppiepäilyjen kaltaiset tapaukset eivät ole harvinaisia. Näin arvioivat myös VTT:n tapaukseen perehtyneet asiantuntijat, Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio ja emeritusprofessori Kai Simons.

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haluttomuus selvittää avoimesti toiminnassaan ilmeneviä epäkohtia on Raivion ja Simonsin mukaan yleinen ilmiö.

”Tiedeyhteisön on luotava sellaiset mekanismit, joissa vilppiepäilyt havaitaan tehokkaasti, tutkitaan puolueettomasti ja epäkohtiin puututaan napakasti”, Grahn-Laasonen sanoo.

Nykyisin tieteen etiikan ja tiedevilppien valvonta on pääosin tiedeyhteisön itsensä varassa. Ainoa ulkopuolinen valvontaelin, Tutkimuseettinen neuvottelukunta, voi vain kehottaa korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia tutkimaan vilppiepäilyt. Lisäksi tiedeartikkelien julkaisua edeltää vertaisarviointi.

Yksi mahdollisuus tiukentaa valvontaa olisi korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista riippumaton tieteen asiamies, jolle esimerkiksi yksittäiset tutkijat voisivat ilmoittaa suoraan vilppiepäilyistään. Sellainen on Saksassa.

Tiedettä rahoitetaan Suomessa miljardeilla – valvonnassa luotetaan korkeaan moraaliin
Tiedettä rahoitetaan Suomessa miljardeilla – valvonnassa luotetaan korkeaan moraaliin
Kilpailu tiederahoista kovenee, kun hallitus leikkaa tutkimuksen rahoitusta. Kisassa pärjäävät usein räväkät esitykset. HS:n datavideo kertoo perusteet Suomen tieteen rahoituksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat