Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Akatemia ja Tekes harkitsevat mahdollisia jatkotoimia VTT:n vilppiepäilyyn liittyen

Suomen Akatemia ja Tekes suhtautuvat epäilyihin vakavasti ja harkitsevat mahdollisia jatkotoimia.

Kotimaa
 
Tiedettä rahoitetaan Suomessa miljardeilla – valvonnassa luotetaan korkeaan moraaliin
Tiedettä rahoitetaan Suomessa miljardeilla – valvonnassa luotetaan korkeaan moraaliin
Kilpailu tiederahoista kovenee, kun hallitus leikkaa tutkimuksen rahoitusta. Kisassa pärjäävät usein räväkät esitykset. HS:n datavideo kertoo perusteet Suomen tieteen rahoituksesta.

Muun muassa Suomen Akatemia ja innovaatiorahoituskeskus Tekes ovat rahoittaneet yhteensä miljoonilla euroilla vilpistä epäillyn VTT:n entisen tutkimusprofessori Matej Orešičin tutkimuksia.

Suomen Akatemiassa ja Tekesissä suhtaudutaan vilppiepäilyihin erittäin vakavasti. Nyt molemmissa harkitaan mahdollisia jatkotoimia.

Esimerkiksi Tekesissä vilppiepäilytapauksista tehdään yleensä selvitys, joka voi johtaa rahoituksen takaisin perintään ja mahdollisesti jopa poliisitutkintaan.

Tutkimusprofessori Orešičin ryhmä sai runsaassa kymmenessä vuodessa rahoitusta Suomen Akatemialta, Euroopan unionilta, Tekesiltä, säätiöiltä ja VTT:n omaa osuutta noin 20 miljoona euroa. Nyt on vahvoja epäilyjä siitä, että osa rahojen perusteena olevasta tutkimuksesta on vilpillistä.

Orešič on yhä tutkimusryhmän johtajana mukana Suomen Akatemian ja Tekesin rahoittamissa diabetestutkimuksissa.

Suomen Akatemian tutkimuksen ylijohtaja Marja Makarowin mukaan jo pelkkä epäily vilpistä on vakava asia.

”Olen huolissani. Tämä on äärimmäisen vakava asia”, Makarow sanoo HS:lle sunnuntaina.

”Tämä pommi tuli aamulla HS:n välityksellä, joten emme ole vielä ehtineet sopia käytännön toimenpiteistä, mitä tulee Orešičin rahoitukseen. Tilannetta täytyy tarkastella ja katsoa mihin se saattaa antaa aihetta Suomen Akatemiassa.”

Makarow uskoo, että epäily aiheuttaa sekä yliopistoissa että rahoittajissa keskustelua siitä, miten voidaan varmistaa, ettei tiedevilppiä tapahtuisi.

Tekesin tutkimusrahoituksesta vastaava johtaja Ilona Lundström ei ole vielä ehtinyt tutkia vilppiepäilyn kohteena olevia Tekesin projekteja. Hänen mukaansa epäilytapauksissa Tekes tarkastaa projektit.

”Mikäli ne ovat yhä meneillään olevia, keskeytämme hankkeet ja teemme niihin tarkastuksen”, Lundstöm sanoo.

Jos selvityksessä todetaan vakavia puutteita, rahoitus voidaan periä takaisin. Lundströmin mukaan erittäin vakavissa tapauksissa tehdään tutkintapyyntö poliisille.

”Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta todennäköistä on, että tulemme näiden tietojen perusteella tarkastamaan hankkeet, joihin epäily tiedevilpistä liittyy.”

Suurin huoli, jonka HS:n uutinen Lundströmissä herätti, oli huoli tieteen omavalvonnan tasosta.

”Rahoittajan näkökulmasta tiedeyhteisön tulee lähtökohtaisesti pitää itse huolta tieteen laadusta ja eettisyydestä. Minkä takia tämän tyyppinen tapaus ei ole jäänyt missään vaiheessa haaviin”, Lundström kysyy.

”Täytyy olla uskottavat mekanismit, joihon rahoittajan täytyy pystyä luottamaan. Mitä sitten, jos ne eivät toimi?”

Emeritusprofessori Kai Simons toteaa HS:lle, että VTT:n tapaukseen perehdyttyään hän näkee, että tieteellistä valvontaa on syytä muuttaa Suomessa.

Hänen mukaansa Suomessa voisi toimia Saksan malli, jossa tieteen tekoa valvoo korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista riippumaton tieteen asiamies.

Ajatus saa kannatusta Makarowilta. Hänen mukaansa asiamies toimisi Suomen Akatemian alaisuudessa.

Makarowin mukaan vilppimahdollisuuksia jatkossa vähentää myös opetus- ja kulttuuriministeriön ajama Avoin tiede ja tutkimus -konsepti. Ajatuksena on edistää tieteen laatua avoimuuden keinoin.

Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
HSTV:n studiokeskustelussa VTT:n pääjohtaja Antti Vasara, HS:n tutkiva toimittaja Katja Kuokkanen ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio puhuvat siitä, mikä ajaa tiedevilppiin ja miten sitä vastaan voidaan taistella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat