Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahoittajat harkitsevat jatkotoimia

Kotimaa
 

Muun muassa Suomen Akatemia ja Tekes ovat rahoittaneet yhteensä miljoonilla euroilla vilpistä epäillyn VTT:n entisen tutkimusprofessorin tutkimuksia.

Suomen Akatemiassa ja Tekesissä suhtaudutaan vilppiepäilyihin erittäin vakavasti ja harkitaan mahdollisia jatkotoimia.

Tutkimusprofessorin ryhmä sai rahoitusta noin 20 miljoonaa euroa Suomen Akatemialta, EU:lta, Tekesiltä, säätiöiltä ja VTT:lta. Hän on yhä tutkimusryhmän johtajana mukana Suomen Akatemian ja Tekesin rahoittamissa diabetestutkimuksissa.

Suomen Akatemian tutkimuksen ylijohtaja Marja Makarowin mukaan jo pelkkä epäily vilpistä on vakava asia.

”Olen huolissani. Tämä on äärimmäisen vakava asia”, hän sanoo. ”Emme ole vielä ehtineet sopia käytännön toimenpiteistä. Tilannetta täytyy tarkastella ja katsoa, mihin se saattaa antaa aihetta Suomen Akatemiassa.”

Hän uskoo, että epäily aiheuttaa yliopistoissa ja rahoittajissa keskustelua siitä, miten voidaan varmistaa, ettei tiedevilppiä tapahtuisi.

Tekesin tutkimusrahoituksesta vastaava johtajan Ilona Lundströmin mukaan on todennäköistä, että Tekes tarkastaa hankkeet, joihin tiedevilppiepäily liittyy. Jos vakavia puutteita todetaan, rahoitus voidaan periä takaisin. Lundströmin mukaan erittäin vakavissa tapauksissa tehdään tutkintapyyntö poliisille.

HS:n uutinen sai Lundströmin huolestumaan tieteen omavalvonnasta. ”Rahoittajan näkökulmasta tiedeyhteisön tulee pitää itse huolta tieteen laadusta ja eettisyydestä. Täytyy olla uskottavat mekanismit, joihin rahoittajan täytyy pystyä luottamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat