Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksan­vuotiaan tytön murhan jälkeen tehdyn lastensuojelu­oppaan julkistamista lykättiin – syynä hallituksen kärkihanke

8-vuotiaan tytön murhasta alkaneen ohjelman opas ja koulutukset haluttiin osaksi hallituksen kärkihanketta.

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio
Lastensuojeluviranomaisten roolia tytön murhassa puitiin oikeudenkäynnissä vuosi sitten. Käräjäoikeus vapautti suurimman osan syytetyistä viranomaisista.
Lastensuojeluviranomaisten roolia tytön murhassa puitiin oikeudenkäynnissä vuosi sitten. Käräjäoikeus vapautti suurimman osan syytetyistä viranomaisista. Kuva: Pete Aarre-Ahtio
Fakta

Hanke käynnistyi tytön murhasta

 Isä ja äitipuoli murhasivat 8-vuotiaan tytön Helsingissä keväällä 2012.

 Tapaus poiki oikeusjuttuja ja selvityksiä siitä, miksi lastensuojelu ei estänyt tapausta.

 Eduskunta myönsi lisärahoituksen, jonka turvin THL aloitti vuonna 2013 lastensuojelun kehittämiseen tähtäävän kolmivuotisen hankkeen.

 Hanke päättyi viime vuoden lopulla, jolloin oli määrä alun perin julkaista opas ja käynnistää koulutukset muun muassa viranomaisten tiedonvaihdosta ja salassapitosäännöksistä.

 STM määräsi syksyllä, ettei opasta julkaista, vaan sitä laajennetaan niin, että se soveltuu osaksi hallituksen kärkihanketta.

 Tämä hallituksen kärkihanke on nimeltään lapsi- ja perhepalveluiden muutoshanke (Lape). Sen on määrä sovittaa palvelut yhteen.

Lastensuojelun ammattilaisten yhteistyötä kohentavan oppaan julkistamista on lykätty. Syynä on se, että oppaasta haluttiin saman tien tehdä laajempi, jotta se palvelisi myös hallituksen yhtä kärkihanketta.

Kahdeksanvuotiaan tytön lähes neljä vuotta sitten tapahtuneen murhan jälkeen käynnistyi lastensuojelun kehittämiseen tähtäävä hanke, joka päättyi viime vuoden lopulla. Tuolloin oli myös määrä julkaista opas ja ryhtyä kouluttamaan sosiaalitoimen väkeä sen pohjalta.

Hallitus kuitenkin puuttui asiaan, ja ministeriö määräsi lykkäämään opasta sekä koulutuksia.

Eduskunnan rahoittaman kolmivuotisen lastensuojeluohjelman toteutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Lastensuojelun kehittämis- ja tutkimushanke tähtäsi siihen, että lastensuojelun ammattilaisilla ja ilmoitusvelvollisilla olisi vastedes enemmän tietoa ja välineitä tehdä yhteistyötä.

Sähköisen oppaan ja verkkokoulutusten lisäksi hankkeeseen kuuluu tutkimusta, jonka tuloksista on tulossa vielä raportteja. Päätösseminaari pidettiin joulukuun alussa, jolloin oli alun perin määrä käynnistää myös koulutukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle tuli yllätyksenä sosiaali- ja terveysministeriön määräys lykätä oppaan julkaisemista ja koulutuksia, kertoo yksikön päällikkö Johanna Lammi-Taskula. Lammi-Taskulan mukaan myös kentältä on tullut pettynyttä palautetta siitä, että opasta ei julkaistu vuodenvaihteessa.

Syyksi lykkäämiseen kerrottiin se, että opasta tulisi laajentaa, jotta se soveltuisi paremmin osaksi hallituksen kärkihanketta. Kärkihanke on nimeltään lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, jonka ohjausryhmän puheenjohtaja on Maria Kaisa Aula (kesk).

”Ei kuulosta järkevältä, enkä näe estettä, miksi koulutukset eivät voisi alkaa”, arvioi Aula viivyttelyä.

Aula kiistää, että kyseessä olisi poliittinen ohjaus. Hän huomauttaa, että THL:n lastensuojeluhanke on vain viitisen prosenttia koko kärkihankkeesta.

Muutosohjelman tavoitteena on uusia lapsi- ja perhepalvelujen hajanainen järjestelmä niin, että kaikki lasten, nuorten, ja perheiden palvelut sovitetaan yhteen.

Sosiaalineuvos Marjo Lavikainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanoo, että THL on tehnyt lastensuojelun kehittämiseksi hyvää työtä. Lavikainen on toinen allekirjoittaja kirjeessä, jossa STM ”katsoo, että opasta ei tule julkaista eikä koulutuskierrosta toteuttaa nykyisessä aikataulussa ja sisällössään”.

Lokakuun lopulla THL:lle lähetetyssä kirjeessä pidetään oppaan sisältöjä liian suppeina ja pyydetään THL:ää saattamaan se ”uuden hallitusohjelman tavoitteita vastaavaksi”.

”Eivät opas ja koulutukset ole jäissä”, Lavikainen kiistää HS:lle. ”THL:n on määrä pilotoida materiaalia vielä kevään aikana muun muassa Helsingin kaupungin kanssa ja kerätä käyttäjien kokemuksia.”

Lavikainen kuitenkin myöntää oppaan ja koulutusten viivästyneen sen takia, että kärkihanke otetaan huomioon. Kärkihanke on vasta alullaan, ja sen hankesuunnitelma on vielä vailla valtioneuvoston vahvistusta.

Pete Aarre-Ahtio
Eerikan surmaa koskeneessa oikeudenkäynnissä syytettyinä oli 11 lastensuojeluviranomaista.
Eerikan surmaa koskeneessa oikeudenkäynnissä syytettyinä oli 11 lastensuojeluviranomaista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat