Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri tarttuu tiedevilpin valvontaan

VTT perustaa uuden selvitysryhmän tutkimaan vilppiepäilyään. Päätöstä edelsi HS:n uutinen VTT:n tutkimusprofessorin toimista.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen aikoo nyt kysyä tiedeyhteisöltä, miten tiedevilppiin voisi puuttua nykyistä tehokkaammin.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen aikoo nyt kysyä tiedeyhteisöltä, miten tiedevilppiin voisi puuttua nykyistä tehokkaammin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen suurimmassa julkisessa tutkimuslaitoksessa VTT:llä esiin tulleet tiedevilppiepäilyt herättävät kysymyksen suomalaisen tieteen riittävästä ulkopuolisesta valvonnasta.

VTT:n vilppiepäily on saanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) pohtimaan, voiko tieteen etiikan ja tiedevilppien valvonta perustua siihen, että korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat itse vastuussa epäselvyyksiensä valvonnasta.

Artikkeliin liittyvät

”Ovatko vilppiepäilyihin puuttumisen keinot riittäviä?” Grahn-Laasonen sanoo HS:lle.

HS paljasti sunnuntaina, että Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusryhmässä on ollut vahva epäily tiedevilpistä. VTT alkoi selvittää ryhmän sisältä tulleita vilppiepäilyjä vasta pakon edessä vuonna 2013. Selvitysraportti salattiin.

Suomesta puuttuu ulkopuolinen vilpin valvoja. Ainoa korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten ulkopuolinen elin on Tutkimuseettinen neuvottelukunta. Sillä ei tässäkään tapauksessa ollut valtuuksia selvittää varsinaista vilppiepäilyä.

Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo nyt pyytää Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta, tieteen keskeisimmältä yksittäiseltä rahoittajalta Suomen Akatemialta sekä yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta näkemyksiä vilppiin puuttumisen keinoista.

”Olen valmis tiedeyhteisön aloitteesta ja yhteistyössä heidän kanssaan tarvittaessa viemään ripeästi eteenpäin vahvistavia toimia”, hän sanoo.

Suomen nykyinen ja sitä edeltäneet hallitukset ovat leikanneet ja leikkaavat edelleen tieteen rahoitusta. Kiristyvä kilpailu apurahoista voi houkutella julkaisemaan tuloksia, joita ei ole varmistettu huolellisesti.

Opetusministeri Grahn-Laasosen kanta on, että kilpailu parantaa tutkimuksen laatua. VTT:lle hän suosittelee tapauksen avointa selvittämistä.

VTT perustaakin nyt uuden selvitysryhmän tutkimaan vilppiepäilyä vielä kerran.

Tutkimuslaitoksen pääjohtaja Antti Vasaran kanta asian setvimiseen muuttui sunnuntaina, kun hän luki HS:sta uusia tietoja vilppiepäilystä. ”Tällaisia tapauksia ei saa olla vastedes. Tutkijoiden täytyy ymmärtää, että tämä on vakava juttu.”

Vasara aloitti toimessa marraskuussa 2015. Vilppiepäilyissä on kyse vuosista 2003–2013. Vilpistä epäilty tutkimusprofessori Matej Orešič irtisanottiin VTT:stä 2014. VTT:n aiemmassa selvityksessä esimerkkinä olleesta diabetestutkimuksesta HS toi esiin sen, että terveenä pysyvän lapsen veritesteissä näkyy sama ilmiö kuin diabetekseen sairastuvan tytön tuloksissa. Tämän olennaisen eron havainnollistavaa kuvaparia ei näytetty alkuperäisessä tiedeartikkelissa.

Uusi tieto näyttää vesittävän läpimurtona pidetyn tuloksen, jonka mukaan ykköstyypin diabetestä voisi ennakoida jopa vuosia ennen sen puhkeamista.

Nyt Vasara sanoo, että haluaisi tutkimusryhmän tapahtumista tietävien tutkijoiden tulevan esiin ja kertovan tarkkoja tietoja epäillystä vilpistä. ”Jos meillä tehdyissä selvityksissä oikeasti on asioita, joita ei ole osattu ottaa huomioon, se on vakava juttu. On tärkeää, että tutkijat nyt kokevat, että voivat tulla esiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat