Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpöasteet ja sateet vievät etelän lumet – ”Ei ole poissuljettua, etteikö lunta vielä tulisi”

Alkuviikko on lauha ja sateinen. Loppuviikosta sateet vähenevät, mutta sää viilenee vain aavistuksen.

Kotimaa
 
HS-sää 7.2.2016
HS-sää 7.2.2016
HS-sää 7.2.2016

Viikonloppuna sää lauhtui selvästi koko maassa. Myös uusi viikko alkaa lauhassa ja epävakaisessa säässä. Atlantilla oleva laaja matalapainealue tuo Suomeen sateita, ja eteläinen virtaus lauhaa ilmaa Etelä-Euroopasta.

Maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona plusasteita mitataan suuressa osassa maata.

”Nollaraja kohoaa Keski-Lappiin saakka. Vain Pohjois-Lapissa on muutamia asteita pakkasta. Muualla lämpötila on nollasta neljään, jopa viiteen asteeseen”, kertoo HS-meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Alkuviikosta vettä tai räntää sataa päivittäin. Maan etelä- ja keskiosissa sateet tulevat lähinnä vetenä ja räntänä, pohjoisessa räntänä ja lumena.

Öisin lämpötilat laskevat pakkasen puolelle Lapissa ja maan keskiosissa. Etelässä pysytellään nollan tienoilla.

”Lämpötilan vuorokausivaihtelua ei pääse syntymään kovin paljon, koska on niin pilvistä ja sateista”, Jokela sanoo.

llmatieteen laitos varoittaa jalankulkijoita liukkaudesta Varsinais-Suomea, Satakuntaa ja Lappia lukuun ottamatta kaikkialla maassa.

Huonosta ajokelistä varoitetaan maan pohjoisosissa ja Pohjois-Karjalassa.

Lämpöasteiden ja sateiden myötä eteläsuomalaiset joutuvat todennäköisesti heittämään hyvästit jo vähiin käyneille lumille. Jokela arvelee, että tulevat päivät sulattavat alle kymmenen sentin lumipeitteen. Sunnuntaiaamuna Helsingissä oli lunta neljä senttiä.

”Onhan tässä jo kevään merkkejä, mutta ei ole poissuljettua, etteikö lunta vielä tulisi. Helmikuu on vielä talvikuukausi, ja ihan hyvin maaliskuussa ja huhtikuussakin voi vielä tulla lunta”, Jokela sanoo.

Loppuviikolla on merkkejä sään hienoisesta viilenemisestä. Torstain jälkeen Suomeen olisi tuloillaan korkeapainealueita, jotka muuttaisivat sään poutaisemmaksi lännessä ja pohjoisessa. Idässä sateita saattaa vielä tulla.

”Loppuviikosta olisi pikkuisen kylmenevä trendi. Ainakin Lapissa mennään kunnolla pakkasen puolelle”, Jokela sanoo.

Myös Keski- ja Itä-Suomessa lämpömittarit saattavat painua asteen tai pari pakkaselle. Sen sijaan etelässä ja lounaassa pysytään todennäköisesti plussan puolella.

Meren jäälle lähtöä kannattaa jo harkita. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan jäällä voi olla jo monin paikoin arvaamatonta ja petollista.

Sisämaassa joet ovat jo petollisia aina Pohjois-Pohjanmaata myöten, kertoo Suomen ympäristökeskus (SYKE). Järvien jäät eivät ole vielä ehtineet paljon ohentua, mutta virtapaikkoja on syytä varoa.

Vesa Greis
Sumuisesta pääkallokelistä huolimatta Maunulanpuistossa riitti kulkijoita sunnuntaina.
Sumuisesta pääkallokelistä huolimatta Maunulanpuistossa riitti kulkijoita sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat