Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO ei käsittele Auer-jutun tutkinnanjohtajan virhettä tunnistuksessa, vapauttava tuomio jää voimaan

Auer tunnisti murhaepäillyn ensin kuvasta, sitten ryhmätunnistuksella. Syytön mies vangittiin Auerin miehen murhasta.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Ulvilan murhajutun ex-tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa, 3. helmikuuta 2014.
Ulvilan murhajutun ex-tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa, 3. helmikuuta 2014. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) ei ota tutkittavakseen Auer-jutun ensimmäisen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden virheitä tunnistamisen järjestämisessä. Virheet vaikuttivat osaltaan siihen, että syytön mies vangittiin tutkinnan alkuvaiheessa epäiltynä Anneli Auerin aviomiehen murhasta.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Joutsenlahden 80 päiväsakon rangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Vaasan hovioikeus kuitenkin kumosi tuomion ja hylkäsi syytteen.

Hovioikeuden mukaan Joutsenlahti oli toiminut virheellisesti järjestäessään Auerille peräkkäisiä tunnistuksia. Auerille lähetettiin ensin epäillyn kuva sähköpostitse, ja tämän jälkeen Auer tunnisti epäillyn ryhmätunnistuksesta.

Vangitsemisoikeudenkäynnissä Joutsenlahti ei kertonut oikeudelle, että Auerille on lähetetty epäillyn valokuva ennen ryhmätunnistusta.

Lain mukaan perättäisiä tunnistuksia ei saa käyttää. Hovioikeuden mukaan on selvää, että Joutsenlahti oli menetellyt tämän säännöksen vastaisesti.

Hovioikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut näyttöä siitä, että Joutsenlahti olisi toiminut tahallaan tai tietoisesti lain vastaisesti. Tämän vuoksi syyte hylättiin.

Sittemmin Auer itse joutui murhasyytteeseen, mutta vuosi sitten Vaasan hovioikeus hylkäsi kaikki häntä vastaan nostetut syytteet. Aueria vastaan nostettujen syytteiden käsittely on nyt lopullisesti päättynyt, sillä KKO ei ottanut juttua tutkittavakseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat